Moze li nekoj da mi kaze kako pravilno se posti, koga moze da se zeme pricesna i kako? Sakam da postam ama ne sum zapoznata so mnogu raboti.. fala vi na pomosta ❤️
Од понеделник до петок е пост без масло. Сабота и недела со масло. За Благовештение и Цветници се јаде и риба. За причест прашај поп, треба исповед пред тоа. Дали прв пат постиш? Ако е прв пат, можеби поп ќе ти дозволи пост на масло, да ти е полесно, бидејќи овој пост е најстрог и најтежок, посебно ако не си постела претходно.
Прв пат ќе постам, имам прашања во врска со постов, не ми е јасно со зејтин се јаде секоја сабота и недела или само Голема сабота и недела пред Велигден, а претходните саботи и недели не?? Ова ме буни малце.. Дали може да се пијат густи и газирани сокови и да се јаде благо(ресани, наполитанки пример)? Алкохол не се пие воопшто цел пост?
Секој викенд е со масло, се јаде храна без млеко, јајца, месо, риба се јаде на Благовештение и на Цветници, ама да си зборнеш со поп најубаво ќе ти каже за да ти се усогласи и со работните обврски. Алкохол не се пие, освен вино во одредени денови. На пакуваните производи со големи букви пишува посно, ќе си читаш повнимателно и нема да погрешиш. Со лесно постот Господ да ви ги слушне молитвите.
Masloto e mrsno a e od rastenija proizvedeno, ribata e posna a e zivotince so krv i meso. Abe daj si nemat logika ova religijava. Zs taka prajte - zs taka rekle starite. Eh moja Makedonijo
Се одлучив по прв пат да постам, не разговарав со свештено лице бидејќи од вчера одлучив да постам, па ќе побарам тука некој совет. Според МПЦ правилен пост е до петок на вода, сабота и недела со зејтин, но мислам дека нема да можам да се придржам до постот на вода. Дали би било проблем да го постам цел пост со зејтин? Постел некој така до сега?
Ако одиме во детали и постот нема никакво значење ако тој/таа што пости после завршувањето си продолжи исто (со некои постапки: навредува, трачари..). Додуша и не мора да се чека пост за да човек се ,,прочисти". Пола и повеќе што постат, постат заради намалување на килограмите - што не е баш во склад со главното.
Рибата се јаде само за празници. Секако дека може и со масло да се пости, но си има значење кога и зошто е без масло. Има логика постот само за кого како. @Just_a_kid можеш така да постиш само не знам дали ќе смееш да се причестиш.
Не се зборува за тоа кој за што пости туку ова навистина нема смисла маслото е растително зошто не е посно, а риба се дава во пост што има животинско потекло. Некој постручен нека одговори зошто е така. Сите што постат навистина не се прочистуваат познавам многу што пушат цигари, пијат алкохол, озборуваат и слично. @Just_a_kid оди во црква побарај благослов може да ти дадат благослов да постиш со масло и да се причестиш бидејќи првпат постиш.
Која е поентата да се забранува растителен производ? Исто така, има нешто по црковниве упатства за цигарите во пост? Или тоа може, не е од животинско потекло?
Така ги постев сите јас, не можам да одам по календарче, не знам дали ќе успеам и после мака да ми биде, ама не се причестував. Овој пост не сум во можност да постам, нека проштева Господ.
Поентата на постот без масло е уште по ригорозно укинување на храната што ја јадиме во останатите денови, уште еден степен поскромно приготвување и внесување на храна, помалку готвено и сирово јадење, а не демек ако е расителен производ-нема поента. Суштината на постот е тоа, воздржување од храна, но пред се, и од се останато што ни прави задоволство, еден вид на жртва кон Бога. Се што е пропишано во црквата си има длабока смисла и поента, затоа опстојало 2000 години, а не заради некоја глупава причина која ние мислиме дека ќе ја надмудриме. Ова за цигарите нема да го коментирам, оти е крајно дрско, а ти го одговори членката и погоре.
За да се причестиш, треба прво да се подготвиш. Прво да се исповедаш за гревовите, кои ги имаш направено, да се потрудиш во постиве колку што можеш да постиш и повеќе да се молиши да читаш божовни книги. Можеш да постиш со масло, освен неделата пред да се причестиш, исто така ако можеш пости без масло оваа и последната седмица. Ако не можеш да си здрава и жива. Со масло се пости секоја сабота и недела, освен Великата Сабота, денот пред Велигден. Ресаните мислам дека се мрсни, но посно благо може да јадеш без проблем. Маслото е попосно од рибата. Рибата не ја сметале за животно со крв, плус е ладнокрвна. Нема да е проблем, многумина постеле и постат така. Маслото е попосно од рибата. Но и рибата е посна. Во овие пости риба не се јаде освен на Цветници и Благовештение, кои се големи празници многу битни за нашето спасение.