Пост

Дискусија во 'Религија' започната од Lovely, 13 февруари 2010.

1. mickey18

mickey18 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2024
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    198
    FB_IMG_1740761579545.jpg

На kuc и Dominodancing им се допаѓа ова.
  2. mace so sini oci

mace so sini oci Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
    Moze li nekoj da mi kaze kako pravilno se posti, koga moze da se zeme pricesna i kako?
    Sakam da postam ama ne sum zapoznata so mnogu raboti.. fala vi na pomosta ❤️

3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.798
    Допаѓања:
    80.525
    Од понеделник до петок е пост без масло. Сабота и недела со масло. За Благовештение и Цветници се јаде и риба. За причест прашај поп, треба исповед пред тоа. Дали прв пат постиш? Ако е прв пат, можеби поп ќе ти дозволи пост на масло, да ти е полесно, бидејќи овој пост е најстрог и најтежок, посебно ако не си постела претходно.

На mickey18 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    1.955
    Мислам дека секоја недела можеш да се причестиш, ако сум грешка нека ме исправат.

5. mace so sini oci

mace so sini oci Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
    Да прв пат постам

6. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.052
    Прв пат ќе постам, имам прашања во врска со постов, не ми е јасно со зејтин се јаде секоја сабота и недела или само Голема сабота и недела пред Велигден, а претходните саботи и недели не?? Ова ме буни малце.. Дали може да се пијат густи и газирани сокови и да се јаде благо(ресани, наполитанки пример)? Алкохол не се пие воопшто цел пост?

7. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.065
    Допаѓања:
    9.357
    Секој викенд е со масло, се јаде храна без млеко, јајца, месо, риба се јаде на Благовештение и на Цветници, ама да си зборнеш со поп најубаво ќе ти каже за да ти се усогласи и со работните обврски. Алкохол не се пие, освен вино во одредени денови. На пакуваните производи со големи букви пишува посно, ќе си читаш повнимателно и нема да погрешиш.

Со лесно постот Господ да ви ги слушне молитвите.

На Anyshka, Orthophill и ivanamackica им се допаѓа ова.
  8. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.052
    Фала ти :nod:

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    83
    Masloto e mrsno a e od rastenija proizvedeno, ribata e posna a e zivotince so krv i meso. Abe daj si nemat logika ova religijava. Zs taka prajte - zs taka rekle starite. Eh moja Makedonijo:sweat:;(

10. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.510
    Се одлучив по прв пат да постам, не разговарав со свештено лице бидејќи од вчера одлучив да постам, па ќе побарам тука некој совет.
    Според МПЦ правилен пост е до петок на вода, сабота и недела со зејтин, но мислам дека нема да можам да се придржам до постот на вода. Дали би било проблем да го постам цел пост со зејтин?
    Постел некој така до сега?

11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.509
    Допаѓања:
    14.461
    Ако одиме во детали и постот нема никакво значење ако тој/таа што пости после завршувањето си продолжи исто (со некои постапки: навредува, трачари..). Додуша и не мора да се чека пост за да човек се ,,прочисти". Пола и повеќе што постат, постат заради намалување на килограмите - што не е баш во склад со главното.

На Aschenputtel и Angelllla им се допаѓа ова.
  12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.798
    Допаѓања:
    80.525
    Рибата се јаде само за празници. Секако дека може и со масло да се пости, но си има значење кога и зошто е без масло. Има логика постот само за кого како.

@Just_a_kid можеш така да постиш само не знам дали ќе смееш да се причестиш.

На mickey18, Anyshka и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  13. FlowerMarija

FlowerMarija Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    215
    Не се зборува за тоа кој за што пости туку ова навистина нема смисла маслото е растително зошто не е посно, а риба се дава во пост што има животинско потекло. Некој постручен нека одговори зошто е така. Сите што постат навистина не се прочистуваат познавам многу што пушат цигари, пијат алкохол, озборуваат и слично.
    @Just_a_kid оди во црква побарај благослов може да ти дадат благослов да постиш со масло и да се причестиш бидејќи првпат постиш.

На Angelllla и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  14. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Која е поентата да се забранува растителен производ?

Исто така, има нешто по црковниве упатства за цигарите во пост? Или тоа може, не е од животинско потекло?

На Angelllla му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.451
    Допаѓања:
    138.775
    не смее да се пуши пие дрогира никогаш, тоа е зависност.

16. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    4.613
    Лесен пост на сите:l:

На Just_a_kid и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  17. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    4.613
    Така ги постев сите јас, не можам да одам по календарче, не знам дали ќе успеам и после мака да ми биде, ама не се причестував. Овој пост не сум во можност да постам, нека проштева Господ.

На eliesaab и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  18. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    309
    Поентата на постот без масло е уште по ригорозно укинување на храната што ја јадиме во останатите денови, уште еден степен поскромно приготвување и внесување на храна, помалку готвено и сирово јадење, а не демек ако е расителен производ-нема поента. Суштината на постот е тоа, воздржување од храна, но пред се, и од се останато што ни прави задоволство, еден вид на жртва кон Бога. Се што е пропишано во црквата си има длабока смисла и поента, затоа опстојало 2000 години, а не заради некоја глупава причина која ние мислиме дека ќе ја надмудриме. Ова за цигарите нема да го коментирам, оти е крајно дрско, а ти го одговори членката и погоре.

На Rozevata, Just_a_kid и mickey18 им се допаѓа ова.
  19. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.667
    За да се причестиш, треба прво да се подготвиш. Прво да се исповедаш за гревовите, кои ги имаш направено, да се потрудиш во постиве колку што можеш да постиш и повеќе да се молиши да читаш божовни книги. Можеш да постиш со масло, освен неделата пред да се причестиш, исто така ако можеш пости без масло оваа и последната седмица. Ако не можеш да си здрава и жива.

Со масло се пости секоја сабота и недела, освен Великата Сабота, денот пред Велигден.
    Ресаните мислам дека се мрсни, но посно благо може да јадеш без проблем.

Маслото е попосно од рибата. Рибата не ја сметале за животно со крв, плус е ладнокрвна.

Нема да е проблем, многумина постеле и постат така.

Маслото е попосно од рибата. Но и рибата е посна. Во овие пости риба не се јаде освен на Цветници и Благовештение, кои се големи празници многу битни за нашето спасение.

На Elenpelen и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  20. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.966
    Допаѓања:
    9.284
    Денес почнува Велигденскиот пост. Се одлучив постам. Со лесно на сите.:)

На sino.o.oka, Anyshka, Orthophill и 1 друга личност им се допаѓа ова.