Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. Momichka

Momichka Популарен член

замисли на нас во прво ни бараа Темперни бои. Не боеа со водени.
    Не можев да се начудам :^)

MilaSs12 likes this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

:?: Има некои со нормална цена а да се добри?
    Немам земано темперни до сега и немам идеја кои да земам.

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас лани му направив за дома, го сликав дома со моливче, плус направив банер со моливчиња. И маичка имаше за дома. Моливчињата од политанки се правени во чоколадо мрцкани :D торта немавме.
    Таму никој не носеше.

Attached Files:

Last edited: Aug 29, 2025 at 6:34 PM
    MilaSs12 likes this.
  4. Momichka

Momichka Популарен член

Не знам Мила какви им земавме. Не беа некои добри, а и дома кога дојдоа пола им беа без капачиња...

MilaSs12 likes this.
  5. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

не смее да ги пушта порано или да ги задржи без претходно известување. Ние сме во мал град ама ако има плус настава или да треба уште малку да се остане наставничката/учителката најавува во вибер група. Учениците до 3то одд не излегуваат надвор додека учителката не види дека некој родител е дојден да го земе. Тие во целодневна се друга прича. Не даваат на секого да земе дете. Едно дете има фора да запише 3ца полнолетни кои ќе го земаат. И проверуваат.

А тоа со саатите или телефоните мислам дека е тотално непотребно. Во времето од село во град оделе деца пешки сами без присуство на возрасен. Како што кажаа погоре самите родители ги носиме и земаме така да нема потреба од дополнителни апликации за следење

azelea likes this.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас и направив на ќерката, планирам да и го дадам дома кога ќе дојдеме после првиот школски ден. Ако мислиш на училиште дали се носат, зошто би го носела до таму само да го држам во рака и после дома да си го донесам? Дома ќе си направам украси од балони, нарачана е торта, ќе дојдат братучеди и баби на гости да се одбележи денот.
    Лани за внук и за кумашинчиња исто им правев моливи од хамер и им ги однесов на први септември попладнето дома.

7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Никогаш не ни боеле со водени бои кај нас. Од 1во се со темперни, немало никаков проблем, не видов некое дете прв пат да се среќава со такви бои.

Каква е таа "нормална цена"?
    Водените генерално сите едвај "фаќаат боја" на четка. Јас не би зела тие од 100че, тврди се многу, има едни околу 300/350денари во Офис, имал мојов, па колку толку може да се види дека бои нешто.
    Веројатно треба да бараш малку пигментирани.
    Темперни на Примо зимам, во пластична кутија, подобро е за збирање, ако се во картонска одма тоа ќе скине, намокри. Имал и од оние во тубичка, ама се жалеше дека немал лила боја, па сменивме :D

@bella12 каква неодговорност!
    Е во овој случај не за саат и за телефон не смеат да ви зуцнат!

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Знам какви се водените од 100, земам стално. Тврди се, со вода ке омекнат и после 3 боења ги снемува. :sweat:
    До кај 300 звучи ок, ама по кажаново, ке почекам да видам дали водени или темперни ке треба.

9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Па ок, тоа е едно полугодие.
    Во просек еднаш во месецот бојат со темперни.
    Мојов со едни темперни минува цела година, евентуално некоја боја да дополниме.

MilaSs12 likes this.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Имав поинаква замисла за трошењево. Едни темперни годишно е ништо.
    Фала. :)

11. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Здраво, ве молам за помош, од каде купувате кутии за храна и колкава да биди одприлика за што да собери внатре?

12. bella12

bella12 Популарен член

Зависи дали ќе носе два оброка или еден. Јас купив од продавница каде што продаваат све и свашта. Имаш и по книжарите. Имам повеќе кутии. Една има само со една голема преграда, другата е во два дела еден цел дел, а другиот е поделен на 3 прегради. Зависи што и пуштам за јадење. Ако е само сендвич во кутиите што се со една преграда, ако има и овошје или сендвич со палачинка пуштам во кутијата со повеќе прегради.

Mamy. likes this.
  13. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

@emkaemka темперните во чашка или во тубички им се попрактични?

Last edited: Aug 30, 2025 at 8:48 PM
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Мојов не се расфрла, не баш дели, па сеедно, не иде фира ни така, ни вака, што сам ќе потроши тоа е.
    Гледајќи од дома во чашка дефинитивно, попедантен е така, ама па со иста четка знае да збрца од боја у боја, па на следно се лути.
    Со тубички сипува првин во онакво пластично, па меша, ама знае од Х боја да испостиска без осет..

И да не се заборави, нема лила боја во чашка, а таа е ептен битна, треба и да е светла :D пребарав лани, вистина немаше во ниеден комплет.

The Unicorn likes this.
  15. CooperD

CooperD Популарен член

Тоа колку ќе потроши си зависи и од детето. Мојов не е одговорен ниту штедач и раздава па секој месец му праќав по нешто ново, де темперни немал, де фломастери му фалеле.
    На почеток по список ни бараа по еден пар во ранец и плус уште еден за да им стои таму во кутија по потреба ако снемаат. На крај на година видов на некои деца и вториот пар им го вратија, не потрошиле :D јас веќе од ноември почнав да купувам од се по нешто.
    Моливи и гуми незнам колку купив, секој ден се враќаше без нив. Еве сега за почеток купив 100 моливи :D додека има акции по маркетиве

16. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Кај нас се знае, може да ги земеме од 14:40 до 16:30. Влегување во холот е забрането, пред врата ќе го побараш детето и чекаш наставничката да го испрати. Затоа саат во никој случај не сум му дала (иако ги имаат од пред некоја година (чисто да звонат по баби, тетки...)).

Инаку мојот многу беше одговорен, ја изгуби маицата по физичко и еден молив. На друго се внимаваше (иако на почеток знаеше и туѓо да собере ама брзо реагирав).
    За боење користеа и водени и темперни. Јас му имав купено такво "тањирче" за темперните ама наставничката им кажала да ставаат во капачињата. (Веројатно многу малку ги користеле, годинава може истите да ги носи :D)

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Има опција да се одбие храна од школо, да си носи?

18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Генерацијо, среќно на сите утре :sun:

Mia Fuentes and thinkerbell like this.
  19. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Добро што ми е? Превозбудена сум.
    Блуза прваче сум јас за сликање по дома, торта со моливчиња, утре баби, дедовци, вујко, братучеди ќе дојдат. Мене ми е се bittersweet. Од завршната приредба во градинка ми е.
    Ми порасна детето. Умница моја е.
    Љубовина.
    Школарче со обврски веќе.

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Уште некоја мајка што не спие од возбуда?

Детето ми порасна!!!

Имам рамка, нешто како таблет, врти слики од син ми бебе, рандом моменти. Слики кои имаат непроценлива вредност, а се сликани без местење, без сценографии, со насмевки и лутина.
    Измешани емоции.

Ден од работа зедов, аутфитот спремен, балон, торта, букет, се е под конец.

Има трема, си го знам детето. Имаме и ние како родители.

Зошто така брзо растат? :l: