Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. anggell

anggell Форумски идол

Фала на одговорот, не барав мислење дали треба да мислам, секако го мислам дете ми е, не си ништо повеќе мајка од мене затоа што твоето дете ја примило а моето не. Најверојатно имам причина што сите му се примени а оваа не.

2. нина122

нина122 Популарен член

Беше денес на тестирање' во школо сестра ми, и дале облаци на лист и и рекле да го обои најголемиот со плава боја, а најмалиот со црвена, дали знае песничка, како се вика и од каде е, дали знае во кое годишно време врне снег и ја прашале за кравата што дава.. Ми вика туу дадо овие колку прашуваат, голема тетка беше, не знае кравата што дава, мене ме прашува..

Iki lepi, 24.07 and mariz like this.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Јас синчето кога го запишував што не го прашаа... месеци од годината, денови од неделата, што ден е денес, а што ден било вчера, сите годишни времиња и нивни карактеристики, кои се диви животни (да наброи), а кои се домашни и што даваат сите домашни животни, да изброи до 10 и назад од 10, кога му е роденден, каде живее (во кој град, населба и држава), на лист црташе форми по испрекинати линии (графомоторичка вежба), геометриски форми му извади и го прашуваше што е што прво, кое е најголемо, кое е најмало, па нареди три само и го праша која форма е лево, која десно, а која е во средина, кои бои се формите исто така... толку ми текна ама многу го испраша, се живо што можеше го допраша :D

24.07 and нина122 like this.
  4. нина122

нина122 Популарен член

Ги спремале за Кембриџ со толку многу прашања, не знам дали уште го има тоа или го укинаа..

mariz likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Не е Кембриџ он, прваче е сега... Но постара жена скоро што е пред пензија него му се падна на тестирање и може затоа се можно го испраша... Имавме првачиња и другари во други училишта, не беше како ваму :sweat:

Од што го испраша се и го збуни, кога го праша во која земја живееш, кажа дека живее на планетата земја :rofl::rofl::rofl:

zuto, нина122 and 24.07 like this.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Дали ви дадоа да потпишете изјава за согласност за обезбедување, дека сте согласни да плаќате за обезбедување?

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Нема во сите училишта обезбедување

8. mariz

mariz Форумски идол

Во нашето има обезбедување, ама само еден во смена (мало е училиштето, малку паралелки има) и до сега не ни побарале пари за обезбедување и затоа си претпоставувам дека училиштето/општината си го плаќаат...

zuto likes this.
  9. Saraa

Saraa Популарен член

Здраво мајки, кажете ми од прилика што е потребно за прваче, кога купувате ранци што ви се покажало како корисно што не, препораки за добри ранци се добредојдени.

10. Lalalupsi

Lalalupsi Истакнат член

Моја препорака поголем ранец да си земеш, јас купив во прво одделение помал, па учебникот по македонски не го собираше внатре, па купивме поголем. Јас земав на габол, предобри се, еве 3 години уште нема мрднато и од перење и од тежината на книгите. Првиот беше на скул, ама не сум задоволна многу, а за малото имам ранче од таргет, немаат исти квалитет како габолот. Останатиот школски прибор подобро ти е да почекаш што ќе ви кажат од училиштето, бидејќи и јас купив доста работи што ми се покажаа како непотребни за 1во одделение. Доволно е сега засега само ранче и новчаник за моливи и боички.

Saraa likes this.
  11. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

И јас си зедов поголем, има попуст во Просветно дело на Габол ранците. Другото кога ќе ни кажат на училиште.

Saraa likes this.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

И ние имавме на Габол, добри се, малку се претешки ранците ко ќе се полни ама секако родител ги носи до училиште.
    За друго даваат список што треба, учебниците се од училиште.

Saraa likes this.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Ќерка ми има на Габол ранец и посебно тркала за влечење. Ранецот е супер.
    Ти треба и несесер за моливи и боички, торба за опрема по физичко, торба за ликовно. Друго ќе ви дадат список од училиште.

Saraa likes this.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ние купивме само ранец и прибор. Се друго по список од училиштето. Ранецот од Тримакс ни е. Голен, а лесен. Го носи во Понеделник и го земаме во Петок. Секако ние го носиме тежок е кога е со книги полн.

Saraa likes this.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Нас на Габол од просветно дело ни се отпара на долниот раб (facepalm).
    Толку ми го фалеа и ми се допаѓаше што на дното е обложен со ко подебела мушама, ако го стави на мокри. Но од тежината едниот раб попушти. Го носев на шиење, сега нов ќе купуваме.

Saraa likes this.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Имате попуст на ранци во Просветно дело :)

17. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Од мое искуство, ништо не треба да се купува пред да почнат на училиште...
    Независно од програмата за работа, секоја наставничка тера своја политика, од формат на тетратки, прибор, па натаму.
    Купив повеќе работи пред почетокот на учебната година, па речиси се ни остана така за домашна употреба.
    Најпамтено, чекајте да почнат, па ќе добиете список од наставничката.

Што се однесува до ранецот, на детево најпрактичен му беше на тркалца, ама го носеше само месец два, за кратко време посака обичен.
    Нема потреба од стравување дека „неспремни“ ќе тргнат, се може да се купи за ден два.

18. нина122

нина122 Популарен член

Денес ќе одам да купувам за во школо, ќе и земам тетратки неколку за почетно пишување, ќе земам со коцки тетратки, и скроз празни, бои темперни, бои водени, фломастери, неколку моливи, гума, острилка, дрвени бои, самолеплива хартија во боја, блок ќе и земам 3, 4, 5, некој несесер за боичките, лепак да и земам, уште што да земам треба друго?

19. minne992

minne992 Форумски идол

Чанта,боенки,прибор за јадење

Last edited: Aug 6, 2022
    Freyja and нина122 like this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Да си почекаш да кажат од училиштето што треба, па ќе купиш. Јас така се залетав за големиов кога беше прваче, пола работи имав утнато. И оттогаш, чекам прво од школо да дадат листа, после купувам. Така и за малово ќе направам.

cresa-jagoda, нина122 and zuto like this.