Пудинг

Discussion in 'Рецепти' started by IviA, May 20, 2012.

  1. lolitoo

    lolitoo Популарен член

    Joined:
    Aug 19, 2012
    Messages:
    205
    Likes Received:
    327
    Gender:
    Female
    Најмногу сакам од чоколадо,љубовта на мојот живот,па и онака направен густ мјаммии :P :inlove:
     
    london-girl likes this.
  2. katalina

    katalina Популарен член

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    1,616
    Likes Received:
    777
    Gender:
    Female
    Najomilen mi e od vanila i caramel...cokoladen voopsto ne mi se dopaga,dr.vkusovi se taka-taka.Go jadam dobro izladen :P
     
  3. Springy

    Springy Истакнат член

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    337
    Likes Received:
    522
    Прочитав декапрактикувате да го ставате во влажни чинивчиња/чаши, зошто? :?:
     
  4. OmniaVanitas

    OmniaVanitas Популарен член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    1,460
    Likes Received:
    1,482
    ^ Само стаклените садови. Ако садот е стаклен, може да пукне од преголемата топлина.
     
    Springy likes this.
  5. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    18,507
    Gender:
    Female
    лелеее ми се пријаде, со сутлијач заедно ммм
     
  6. sweetyy1

    sweetyy1 Истакнат член

    Joined:
    Jul 11, 2012
    Messages:
    131
    Likes Received:
    66
    Татко ми кога направи пудинг ми е најубаво. Само што јас го сакам само кога е жешок, истинат некако не ми е убав..
     
  7. l0vE...-love

    l0vE...-love Популарен член

    Joined:
    Nov 8, 2012
    Messages:
    575
    Likes Received:
    144
    Gender:
    Female
    Баба ми го прави најубав но јас многу не обожувам пудинг јас самo koга е жежок го јадам кога ќе се оладни има како грутки некако ..
     
  8. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    денес сум купила од продавница па си викам ајде да пробам и купен,само дома правам :) мм сто убав бесе од Чоколада и со слаг од згора
     
  9. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Девојки да ве прашам, ако за едно пакетче пудинг ставам еве да речеме 750мл млеко, наместо 500мл, нема да ми биде толку цврст пудингот, така? Не сум пробала, а сакам да искористам една кесичка пудинг како фил за торта, со тоа што не сакам да мешам со маргарин, значи само пудинг да биде. Ајде нека ми каже некој дали ќе е потечен, за да биде како фил? До сега не сум експериментирала, затоа прашувам. :)
    Или еве без маргарин, што да измешам со пудингот да изгледа како фил и да може да се филува?
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,852
    Likes Received:
    202,954
    Gender:
    Female
    За фил, пожелно е да ставаш помалку млеко за пудингот. Значи, околу 200-250мл за една ќесичка, 750мл ти е за три, дури и за четири ќесички може. А маргаринот не мора да го ставиш, ама во повеќето класични филови го има :)
     
  11. tessi

    tessi Популарен член

    Joined:
    Feb 10, 2012
    Messages:
    544
    Likes Received:
    518
    Обожавам пудинг,брзо и лесно благо за правење.Најмногу сакам мешавина од чоколадо и ванила,а понекогаш за промена ставам кекси и кокос :)
     
  12. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Хмм, не знам за кој пудинг зборуваш, ако се продава и таков со помалку грамажа. Јас го правам од dolcela пудингот со 500мл млеко, а ќесичката е 40гр. Излегува 500гр. пудинг. Така е и на ќесичката напишано. И со 500мл млеко излегува доста цврст пудинг, во случајот ми требаше малку потечен за да може да се филува. Секако после ќе се стегне. Бидејќи во тортата сакав еден слој пудинг да ставам, повкусна да ми биде. Сепак фала, ќе експериментирам со малку поголема количина млеко да видам како ќе испадне. :)
     
  13. Butterfly14

    Butterfly14 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Messages:
    757
    Likes Received:
    456
    Обожавам да јадам пудинг, најубав ми е оној од чоколадо
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,852
    Likes Received:
    202,954
    Gender:
    Female
    Грамажата на ќесичките за пудинг е стандардна, за 500мл пудинг или што ти викаш 500г, а не е исто милилитар и грам. Има и пудинзи за литар млеко, на Долчела исто. Инаку, колку помалку млеко ставиш, толку подобар фил ќе добиеш. Ако е премногу течен, тортата ќе ја изгуби формата. А маргаринот го додаваш за да може полесно да се мачка филот и убаво да го стегне кога ќе се излади, па тортата да има форма.
    Јас сум паталец тука, како мала (5 одд.) ќе им правев торта на моите со фил од пудинг, ставив млеко колку што пишуваше на упатството и се зезнав, добив каша, а не торта. Како и да е, пробај, па самата ќе видиш. Ако веќе правам торта со пудинг, секогаш ставам 250мл млеко на една стандардна ќесичка (половина од означената количина). Инаку преферирам домашен крем од жолчки, густин, шеќер и млеко и е далеку повкусен и подобар крем од готов пудинг во прав.
     
  15. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Засега најубав ми е од Витаминка. Го правам со околу 400 - 450 мл. млеко, за да ми е погуст.
    Секогаш му ставам внатре мелени ореви, плазма, чоколадо, што ќе најдам при рака. :)
     
  16. zoketo

    zoketo Истакнат член

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    139
    Likes Received:
    128
    Gender:
    Female
    Го обожавам пудингот од чоколадо прекрасен е .. :inlove: не го купувам си го правам дома одозгора си ставам чоколадни трошки :lol:
    [​IMG]
     
  17. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Пишав 500милилитри млеко, а таму пишува 1/2л млеко. Што е исто. Нема врска тоа, по желба си ставаш млеко колку сакаш, немора да е како што пишува таму, 40гр пудинг за 1/2л млеко.

    Сега да кажам мене како ми излезе. Затоа што сакав да ставам само како слој да биде на пандишпанот чисто ради вкус, направив така, со повеќе млеко, испадна малку потечен, таман си дојде на пандишпанот, откако се излади пудингот, одлично легна на тортата. Еве, остана уште четврт, се изеде. Значи експериментот ми успеа. ;)

    Инаку пудинг кога правам, го правам со пола литар млеко и излегува цврст. Ама ми се бендиса вака малку потечен, после тоа секако си доби на цврстина откако се излади, друг пат и така ќе практикувам. А маргаринот не случајно го избегнав, многу тежок ми доаѓа за полесна торта како што сакам. :)
     
  18. Maroon5

    Maroon5 Истакнат член

    Joined:
    Aug 16, 2012
    Messages:
    1,068
    Likes Received:
    936
    Зошто сега кога направив пудинг, ич не е слаток :^) мислам нема шекер во него, а доволно ставив :envy:
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,169
    Likes Received:
    81,691
    Gender:
    Female
    ^ Oткако ќе го направиш пудингот, пробај го, па ако не ти е доволно благ стави уште шеќер и промешувај за да се растопи.
    Така никогаш нема да погрешиш. :)
    Јас секогаш додавам и сечкана чоколада, уште поубав вкус му дава на пудингот. :mm:
    И малку мелени ореви или пак цели јатки оревчиња, бадеми, лешници, па и кршени бисквити - што ми се наоѓа по дома тоа.
    Малку цимет (на чоколадниот и пудингот од ванила највеќе ми оди), понекогаш и чоколадни трошки или од оние во боја и десертот е спремен. :wasntme:
     
  20. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    18,507
    Gender:
    Female
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    250 грама Шлаг
    12 Шекер лажичка/ки
    1 грама Пудинг
    1100 милилитри Млеко
    1 Ванила пудинг/а
    500 грама Јагоди


    Време за подготовка: 10 мин.
    Време за готвење: 60 мин.
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Јагодата се развива во ширина , боја , вкус, форма, степен на плодност, сезона на берење,склоноста на болест и според составот на растението.Некои се разликуваат во зеленилото а некои материјално , во однос на развојот на нивните полови органи. Во повеќето случаи ,цветовите се појавуваат како хермафродитски во структурата но функционираат и како машко и како женско. За трговски цели ,овие растенија се одгледуваат како ќилим и воглавно се распоредуваат по чисти корени или мешавини.Одгледувањето се прави на два начина: низ цела година под фолија , или пак повеќегодишен систем со постелени филцови или пак со тумби.Исто така се произведува мала количина на јагоди во стаклени градини и кога не им е сезона.
    ПОДГОТОВКА:
    Де­сер­тот се сер­ви­ра во ча­ши од 250 ми­ли­ли­три та­ка што на дно­то од ча­ши­те се ста­ва­ат по два ре­да сеч­ка­ни ја­го­ди. По­тоа се пра­ви пу­дин­гот од ва­ни­ла со 500 ми­ли­ли­три мле­ко и со 3 ла­жи­ци ше­ќер. Ко­га е ола­ден, се ста­ва врз ја­го­ди­те. По­тоа пак се ста­ва еден ред ја­го­ди, па пу­дин­гот од чо­ко­ла­до, а на крај се ста­ва шлаг. Оз­го­ра се де­ко­ри­ра со ја­го­ди.
     
    Dog-lover likes this.