Пудинг

Дискусија во 'Рецепти' започната од IviA, 20 мај 2012.

  1. lolitoo

    lolitoo Популарен член

    Се зачлени на:
    19 август 2012
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    327
    Пол:
    Женски
    Најмногу сакам од чоколадо,љубовта на мојот живот,па и онака направен густ мјаммии :P :inlove:
     
    На london-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. katalina

    katalina Популарен член

    Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Пол:
    Женски
    Najomilen mi e od vanila i caramel...cokoladen voopsto ne mi se dopaga,dr.vkusovi se taka-taka.Go jadam dobro izladen :P
     
  3. Springy

    Springy Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Прочитав декапрактикувате да го ставате во влажни чинивчиња/чаши, зошто? :?:
     
  4. OmniaVanitas

    OmniaVanitas Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    1.482
    ^ Само стаклените садови. Ако садот е стаклен, може да пукне од преголемата топлина.
     
    На Springy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.507
    Пол:
    Женски
    лелеее ми се пријаде, со сутлијач заедно ммм
     
  6. sweetyy1

    sweetyy1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    66
    Татко ми кога направи пудинг ми е најубаво. Само што јас го сакам само кога е жешок, истинат некако не ми е убав..
     
  7. l0vE...-love

    l0vE...-love Популарен член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2012
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    144
    Пол:
    Женски
    Баба ми го прави најубав но јас многу не обожувам пудинг јас самo koга е жежок го јадам кога ќе се оладни има како грутки некако ..
     
  8. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Пол:
    Женски
    денес сум купила од продавница па си викам ајде да пробам и купен,само дома правам :) мм сто убав бесе од Чоколада и со слаг од згора
     
  9. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Девојки да ве прашам, ако за едно пакетче пудинг ставам еве да речеме 750мл млеко, наместо 500мл, нема да ми биде толку цврст пудингот, така? Не сум пробала, а сакам да искористам една кесичка пудинг како фил за торта, со тоа што не сакам да мешам со маргарин, значи само пудинг да биде. Ајде нека ми каже некој дали ќе е потечен, за да биде како фил? До сега не сум експериментирала, затоа прашувам. :)
    Или еве без маргарин, што да измешам со пудингот да изгледа како фил и да може да се филува?
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.934
    Пол:
    Женски
    За фил, пожелно е да ставаш помалку млеко за пудингот. Значи, околу 200-250мл за една ќесичка, 750мл ти е за три, дури и за четири ќесички може. А маргаринот не мора да го ставиш, ама во повеќето класични филови го има :)
     
  11. tessi

    tessi Популарен член

    Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    518
    Обожавам пудинг,брзо и лесно благо за правење.Најмногу сакам мешавина од чоколадо и ванила,а понекогаш за промена ставам кекси и кокос :)
     
  12. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Хмм, не знам за кој пудинг зборуваш, ако се продава и таков со помалку грамажа. Јас го правам од dolcela пудингот со 500мл млеко, а ќесичката е 40гр. Излегува 500гр. пудинг. Така е и на ќесичката напишано. И со 500мл млеко излегува доста цврст пудинг, во случајот ми требаше малку потечен за да може да се филува. Секако после ќе се стегне. Бидејќи во тортата сакав еден слој пудинг да ставам, повкусна да ми биде. Сепак фала, ќе експериментирам со малку поголема количина млеко да видам како ќе испадне. :)
     
  13. Butterfly14

    Butterfly14 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    456
    Обожавам да јадам пудинг, најубав ми е оној од чоколадо
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.934
    Пол:
    Женски
    Грамажата на ќесичките за пудинг е стандардна, за 500мл пудинг или што ти викаш 500г, а не е исто милилитар и грам. Има и пудинзи за литар млеко, на Долчела исто. Инаку, колку помалку млеко ставиш, толку подобар фил ќе добиеш. Ако е премногу течен, тортата ќе ја изгуби формата. А маргаринот го додаваш за да може полесно да се мачка филот и убаво да го стегне кога ќе се излади, па тортата да има форма.
    Јас сум паталец тука, како мала (5 одд.) ќе им правев торта на моите со фил од пудинг, ставив млеко колку што пишуваше на упатството и се зезнав, добив каша, а не торта. Како и да е, пробај, па самата ќе видиш. Ако веќе правам торта со пудинг, секогаш ставам 250мл млеко на една стандардна ќесичка (половина од означената количина). Инаку преферирам домашен крем од жолчки, густин, шеќер и млеко и е далеку повкусен и подобар крем од готов пудинг во прав.
     
  15. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Засега најубав ми е од Витаминка. Го правам со околу 400 - 450 мл. млеко, за да ми е погуст.
    Секогаш му ставам внатре мелени ореви, плазма, чоколадо, што ќе најдам при рака. :)
     
  16. zoketo

    zoketo Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    128
    Пол:
    Женски
    Го обожавам пудингот од чоколадо прекрасен е .. :inlove: не го купувам си го правам дома одозгора си ставам чоколадни трошки :lol:
    [​IMG]
     
  17. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Пишав 500милилитри млеко, а таму пишува 1/2л млеко. Што е исто. Нема врска тоа, по желба си ставаш млеко колку сакаш, немора да е како што пишува таму, 40гр пудинг за 1/2л млеко.

    Сега да кажам мене како ми излезе. Затоа што сакав да ставам само како слој да биде на пандишпанот чисто ради вкус, направив така, со повеќе млеко, испадна малку потечен, таман си дојде на пандишпанот, откако се излади пудингот, одлично легна на тортата. Еве, остана уште четврт, се изеде. Значи експериментот ми успеа. ;)

    Инаку пудинг кога правам, го правам со пола литар млеко и излегува цврст. Ама ми се бендиса вака малку потечен, после тоа секако си доби на цврстина откако се излади, друг пат и така ќе практикувам. А маргаринот не случајно го избегнав, многу тежок ми доаѓа за полесна торта како што сакам. :)
     
  18. Maroon5

    Maroon5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Зошто сега кога направив пудинг, ич не е слаток :^) мислам нема шекер во него, а доволно ставив :envy:
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.156
    Допаѓања:
    81.665
    Пол:
    Женски
    ^ Oткако ќе го направиш пудингот, пробај го, па ако не ти е доволно благ стави уште шеќер и промешувај за да се растопи.
    Така никогаш нема да погрешиш. :)
    Јас секогаш додавам и сечкана чоколада, уште поубав вкус му дава на пудингот. :mm:
    И малку мелени ореви или пак цели јатки оревчиња, бадеми, лешници, па и кршени бисквити - што ми се наоѓа по дома тоа.
    Малку цимет (на чоколадниот и пудингот од ванила највеќе ми оди), понекогаш и чоколадни трошки или од оние во боја и десертот е спремен. :wasntme:
     
  20. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.507
    Пол:
    Женски
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    250 грама Шлаг
    12 Шекер лажичка/ки
    1 грама Пудинг
    1100 милилитри Млеко
    1 Ванила пудинг/а
    500 грама Јагоди


    Време за подготовка: 10 мин.
    Време за готвење: 60 мин.
    КРАТОК ТЕКСТ:
    Јагодата се развива во ширина , боја , вкус, форма, степен на плодност, сезона на берење,склоноста на болест и според составот на растението.Некои се разликуваат во зеленилото а некои материјално , во однос на развојот на нивните полови органи. Во повеќето случаи ,цветовите се појавуваат како хермафродитски во структурата но функционираат и како машко и како женско. За трговски цели ,овие растенија се одгледуваат како ќилим и воглавно се распоредуваат по чисти корени или мешавини.Одгледувањето се прави на два начина: низ цела година под фолија , или пак повеќегодишен систем со постелени филцови или пак со тумби.Исто така се произведува мала количина на јагоди во стаклени градини и кога не им е сезона.
    ПОДГОТОВКА:
    Де­сер­тот се сер­ви­ра во ча­ши од 250 ми­ли­ли­три та­ка што на дно­то од ча­ши­те се ста­ва­ат по два ре­да сеч­ка­ни ја­го­ди. По­тоа се пра­ви пу­дин­гот од ва­ни­ла со 500 ми­ли­ли­три мле­ко и со 3 ла­жи­ци ше­ќер. Ко­га е ола­ден, се ста­ва врз ја­го­ди­те. По­тоа пак се ста­ва еден ред ја­го­ди, па пу­дин­гот од чо­ко­ла­до, а на крај се ста­ва шлаг. Оз­го­ра се де­ко­ри­ра со ја­го­ди.
     
    На Dog-lover му/ѝ се допаѓа ова.