Сè од компири

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    16,161
    Likes Received:
    49,392
    Gender:
    Female
    Кажете како да си направам дома убави крцкави компири .
    Или споделете било каков рецепт за компири ама да може и вегетаријанци да јадат.
    без сирење без кашкавал и такви работи (јадам тоа ама ги сакам без ништо)
    Може и со нешто љуто у комбинација
     
    simoncelicius likes this.
  2. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Joined:
    Sep 27, 2015
    Messages:
    6,685
    Likes Received:
    25,260
    Gender:
    Female
    Оние замрзнати од кеса. Испржи ги или испечи :)
     
    Feminka22 likes this.
  3. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2021
    Messages:
    2,588
    Likes Received:
    8,530
    Сечеш компирот на 4 парчиња/коцки, ставаш во зовриена вода околу 10 минути, со малку сода бикарбона во водата, да се омекне горниот слој.

    Ги цедиш, ставаш хартија за печње, зачини (јас ставам сол, рузмарин и маслиново) и печеш на пониска температура прво, па после појачуваш.

    Временски не можам да ти кажам колку зошто секоја рерна е различна, ама треба да се баш крцкави и поцрвенети од горе, а внатре меки.
     
  4. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Joined:
    Oct 24, 2021
    Messages:
    28
    Likes Received:
    30
    Gender:
    Female
    Јас ги мијам, со лушпа како што се, ги ставам цели на решетките, ги печам потоа ги сечам надолжново средината, додавам по компир 1 лажица павлака и по вкус вегета, оригано и пипер.
     
    Antebellum likes this.
  5. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Joined:
    Nov 12, 2019
    Messages:
    4,251
    Likes Received:
    6,393
    Gender:
    Male
    Сакам топчиња од компир да направам. Дали би било подобро по два пати да ги валкам во презла и јајца или само еднаш и да ги замрзнам?
    Ова прашувам за да не ми се растурат при пржење.
     
  6. minne992

    minne992 Форумски идол

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Messages:
    4,429
    Likes Received:
    26,782
    Gender:
    Female
    Имат готови во кам Манџаро ич не играј
     
    simoncelicius likes this.
  7. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Joined:
    Nov 12, 2019
    Messages:
    4,251
    Likes Received:
    6,393
    Gender:
    Male
    Знам, ги видов, ама сакам дома да си ги подготвам.
     
  8. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Joined:
    Jan 9, 2022
    Messages:
    216
    Likes Received:
    948
    Gender:
    Female
    Јас знам рецепта за "плескавица од компири" преубаво испаѓа но има и јајце во смесата.

    СОСТОЈКИ:


    • 3 поголеми компири
    • 3 лажици презла
    • 1-2 јајца
    • сол
    • бибер
    • листови магдонос
    • црвена пипер
    • 3 чешниња лук
    • 1 главица кромид
    • Оригано
    1. Компирите исчистете ги, изрендајте ги, посолете и налијте со вода. Оставете 10-15 минути, па добро исцедете. Додајте ситно сечкан кромид и лук, пипер,оригано, бибер,јајца, презла и ситно сечкан магдонос. Добро измешајте.


    2. Правете мали плескавици на дланка, провлечете ги низ презла и пржете ги во масло на тивок оган додека не поруменат
     
    Teje, marchi-cool and Feminka22 like this.
  9. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Joined:
    Nov 12, 2019
    Messages:
    4,251
    Likes Received:
    6,393
    Gender:
    Male
    Дали треба да бидат сверени компирите пред да се рендаат или воопшто не ги варам?
     
  10. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Joined:
    Jan 9, 2022
    Messages:
    216
    Likes Received:
    948
    Gender:
    Female
    Не треба да се сварат.
     
  11. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Joined:
    Oct 4, 2018
    Messages:
    80
    Likes Received:
    27
    Gender:
    Female
    Совет за меки печени компири? Што течност да ставам пиво/вино/вода со фолија да печам или не?
     
  12. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Joined:
    Apr 23, 2017
    Messages:
    7,014
    Likes Received:
    14,500
    Gender:
    Female
    Screenshot_20220704_095641_com.huawei.browser.jpg Screenshot_20220704_095633_com.huawei.browser.jpg
    Мора да го пробате ова (може и некој друг го има претходно ставено) превкусно е
     
    Feminka22 likes this.
  13. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,829
    Likes Received:
    274,974
    Овој рецепт не е рецепт, него со години ми е "saturday night treat"

    Обожавам лук, во секоја форма, на секој начин приготвен, а исто и компир. Нормално, знам дека во мојов рецепт е претерано, но ако има љубители на лук, пробајте со помалце :)

    Компири одокативно, зависно од тавата, лук ставам едно цело лукче поголемо. Зејтин, сол, вода.

    Компирите ги сецкам на помали коцкички, и ги редам во тавата (преферирам да печам на хартија зошто ги сакам баш подгорени, крцкави), го сецкам лукчето на покрупно (секое чешне на 3-4 дела), ставам зејтин, сол, малку вода и печам.

    Е кога ќе се испечени, во тањир си ги сервирам со кисело млеко и тепана/црна/кцана сол.

    Мене ми е ова деликатес, цела тава сама смачкувам ^_^
    Ама затоа строго сабота, да се излуфтирам до понеделник :wasntme:
     
    Antebellum and Feminka22 like this.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
    Ќе печам компири, нема да ги варам само ќе ги бутнам у рерна да се печат. Ќе им ставам зачини што ќе најдам, масло, малку вода и фолија. Па што сака нека биде...
     
  15. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,829
    Likes Received:
    274,974
    Ни фолија не им ставам јас, само вода до пола компири да речеме. Не се случило живи да останат :)
     
    Antebellum likes this.
  16. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
    Е веќе потрошив од фолијата, да знаев ич немаше да им ставам. Ги бутнав у рерна и ќе чекам да се испечат после само ќе ја тргнам фолијата да испари водата и доста им е титлење. :D
     
    CameliaMiller likes this.
  17. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,829
    Likes Received:
    274,974
    Побрзо ти е без фолија, да фатат коричка.
    На здравје :)
     
    Antebellum likes this.
  18. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
    Да не пукнеш ме кандиса. Станав и ја тргнав фолијата штом побрзо ќе се испечат. :rofl:

    Повели на мезе.
     
    CameliaMiller and Cutiepie1 like this.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,038
    Likes Received:
    328,279
    Gender:
    Female
    јас ни вода не ставам.И пак се печат мн убаво
     
  20. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,123
    Likes Received:
    9,434
    Gender:
    Female
    Порано се кажува. :D
     
    CameliaMiller and joy1 like this.