1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сè од компири

Дискусија во 'Рецепти' започната од kiki-riki, 6 јануари 2010.

  1. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.415
    Пол:
    Женски
    Кажете како да си направам дома убави крцкави компири .
    Или споделете било каков рецепт за компири ама да може и вегетаријанци да јадат.
    без сирење без кашкавал и такви работи (јадам тоа ама ги сакам без ништо)
    Може и со нешто љуто у комбинација
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.273
    Пол:
    Женски
    Оние замрзнати од кеса. Испржи ги или испечи :)
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.823
    Допаѓања:
    9.672
    Сечеш компирот на 4 парчиња/коцки, ставаш во зовриена вода околу 10 минути, со малку сода бикарбона во водата, да се омекне горниот слој.

    Ги цедиш, ставаш хартија за печње, зачини (јас ставам сол, рузмарин и маслиново) и печеш на пониска температура прво, па после појачуваш.

    Временски не можам да ти кажам колку зошто секоја рерна е различна, ама треба да се баш крцкави и поцрвенети од горе, а внатре меки.
     
    На nevermet18, simoncelicius и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Се зачлени на:
    24 октомври 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    30
    Пол:
    Женски
    Јас ги мијам, со лушпа како што се, ги ставам цели на решетките, ги печам потоа ги сечам надолжново средината, додавам по компир 1 лажица павлака и по вкус вегета, оригано и пипер.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Компир Манџа

    Компир Манџа Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    7.522
    Пол:
    Машки
    Сакам топчиња од компир да направам. Дали би било подобро по два пати да ги валкам во презла и јајца или само еднаш и да ги замрзнам?
    Ова прашувам за да не ми се растурат при пржење.
     
  6. minne992

    minne992 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.474
    Допаѓања:
    27.005
    Пол:
    Женски
    Имат готови во кам Манџаро ич не играј
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Компир Манџа

    Компир Манџа Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    7.522
    Пол:
    Машки
    Знам, ги видов, ама сакам дома да си ги подготвам.
     
  8. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    951
    Пол:
    Женски
    Јас знам рецепта за "плескавица од компири" преубаво испаѓа но има и јајце во смесата.

    СОСТОЈКИ:


    • 3 поголеми компири
    • 3 лажици презла
    • 1-2 јајца
    • сол
    • бибер
    • листови магдонос
    • црвена пипер
    • 3 чешниња лук
    • 1 главица кромид
    • Оригано
    1. Компирите исчистете ги, изрендајте ги, посолете и налијте со вода. Оставете 10-15 минути, па добро исцедете. Додајте ситно сечкан кромид и лук, пипер,оригано, бибер,јајца, презла и ситно сечкан магдонос. Добро измешајте.


    2. Правете мали плескавици на дланка, провлечете ги низ презла и пржете ги во масло на тивок оган додека не поруменат
     
    На Teje, marchi-cool и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. Компир Манџа

    Компир Манџа Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    7.522
    Пол:
    Машки
    Дали треба да бидат сверени компирите пред да се рендаат или воопшто не ги варам?
     
  10. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    951
    Пол:
    Женски
    Не треба да се сварат.
     
    На Компир Манџа му/ѝ се допаѓа ова.
  11. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    27
    Пол:
    Женски
    Совет за меки печени компири? Што течност да ставам пиво/вино/вода со фолија да печам или не?
     
  12. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.504
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20220704_095641_com.huawei.browser.jpg Screenshot_20220704_095633_com.huawei.browser.jpg
    Мора да го пробате ова (може и некој друг го има претходно ставено) превкусно е
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.000
    Допаѓања:
    276.432
    Овој рецепт не е рецепт, него со години ми е "saturday night treat"

    Обожавам лук, во секоја форма, на секој начин приготвен, а исто и компир. Нормално, знам дека во мојов рецепт е претерано, но ако има љубители на лук, пробајте со помалце :)

    Компири одокативно, зависно од тавата, лук ставам едно цело лукче поголемо. Зејтин, сол, вода.

    Компирите ги сецкам на помали коцкички, и ги редам во тавата (преферирам да печам на хартија зошто ги сакам баш подгорени, крцкави), го сецкам лукчето на покрупно (секое чешне на 3-4 дела), ставам зејтин, сол, малку вода и печам.

    Е кога ќе се испечени, во тањир си ги сервирам со кисело млеко и тепана/црна/кцана сол.

    Мене ми е ова деликатес, цела тава сама смачкувам ^_^
    Ама затоа строго сабота, да се излуфтирам до понеделник :wasntme:
     
    На Antebellum и Feminka22 им се допаѓа ова.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.149
    Допаѓања:
    9.458
    Пол:
    Женски
    Ќе печам компири, нема да ги варам само ќе ги бутнам у рерна да се печат. Ќе им ставам зачини што ќе најдам, масло, малку вода и фолија. Па што сака нека биде...
     
  15. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.000
    Допаѓања:
    276.432
    Ни фолија не им ставам јас, само вода до пола компири да речеме. Не се случило живи да останат :)
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.149
    Допаѓања:
    9.458
    Пол:
    Женски
    Е веќе потрошив од фолијата, да знаев ич немаше да им ставам. Ги бутнав у рерна и ќе чекам да се испечат после само ќе ја тргнам фолијата да испари водата и доста им е титлење. :D
     
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.000
    Допаѓања:
    276.432
    Побрзо ти е без фолија, да фатат коричка.
    На здравје :)
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.149
    Допаѓања:
    9.458
    Пол:
    Женски
    Да не пукнеш ме кандиса. Станав и ја тргнав фолијата штом побрзо ќе се испечат. :rofl:

    Повели на мезе.
     
    На CameliaMiller и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.393
    Допаѓања:
    332.877
    Пол:
    Женски
    јас ни вода не ставам.И пак се печат мн убаво
     
    На Glowy, CameliaMiller, Калатеа и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.149
    Допаѓања:
    9.458
    Пол:
    Женски
    Порано се кажува. :D
     
    На CameliaMiller и joy1 им се допаѓа ова.