Сè од компири

Дискусија во 'Рецепти' започната од kiki-riki, 6 јануари 2010.

  1. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Пол:
    Женски
    Кажете како да си направам дома убави крцкави компири .
    Или споделете било каков рецепт за компири ама да може и вегетаријанци да јадат.
    без сирење без кашкавал и такви работи (јадам тоа ама ги сакам без ништо)
    Може и со нешто љуто у комбинација
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.243
    Пол:
    Женски
    Оние замрзнати од кеса. Испржи ги или испечи :)
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.442
    Допаѓања:
    8.047
    Сечеш компирот на 4 парчиња/коцки, ставаш во зовриена вода околу 10 минути, со малку сода бикарбона во водата, да се омекне горниот слој.

    Ги цедиш, ставаш хартија за печње, зачини (јас ставам сол, рузмарин и маслиново) и печеш на пониска температура прво, па после појачуваш.

    Временски не можам да ти кажам колку зошто секоја рерна е различна, ама треба да се баш крцкави и поцрвенети од горе, а внатре меки.
     
    На nevermet18, simoncelicius и Feminka22 им се допаѓа ова.
  4. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Се зачлени на:
    24 октомври 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    30
    Пол:
    Женски
    Јас ги мијам, со лушпа како што се, ги ставам цели на решетките, ги печам потоа ги сечам надолжново средината, додавам по компир 1 лажица павлака и по вкус вегета, оригано и пипер.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.371
    Пол:
    Машки
    Сакам топчиња од компир да направам. Дали би било подобро по два пати да ги валкам во презла и јајца или само еднаш и да ги замрзнам?
    Ова прашувам за да не ми се растурат при пржење.
     
  6. minne992

    minne992 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    26.619
    Пол:
    Женски
    Имат готови во кам Манџаро ич не играј
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.371
    Пол:
    Машки
    Знам, ги видов, ама сакам дома да си ги подготвам.
     
  8. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    948
    Пол:
    Женски
    Јас знам рецепта за "плескавица од компири" преубаво испаѓа но има и јајце во смесата.

    СОСТОЈКИ:


    • 3 поголеми компири
    • 3 лажици презла
    • 1-2 јајца
    • сол
    • бибер
    • листови магдонос
    • црвена пипер
    • 3 чешниња лук
    • 1 главица кромид
    • Оригано
    1. Компирите исчистете ги, изрендајте ги, посолете и налијте со вода. Оставете 10-15 минути, па добро исцедете. Додајте ситно сечкан кромид и лук, пипер,оригано, бибер,јајца, презла и ситно сечкан магдонос. Добро измешајте.


    2. Правете мали плескавици на дланка, провлечете ги низ презла и пржете ги во масло на тивок оган додека не поруменат
     
    На Teje, marchi-cool и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.371
    Пол:
    Машки
    Дали треба да бидат сверени компирите пред да се рендаат или воопшто не ги варам?
     
  10. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    948
    Пол:
    Женски
    Не треба да се сварат.
     
    На Компир Манџа му/ѝ се допаѓа ова.
  11. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    26
    Пол:
    Женски
    Совет за меки печени компири? Што течност да ставам пиво/вино/вода со фолија да печам или не?
     
  12. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20220704_095641_com.huawei.browser.jpg Screenshot_20220704_095633_com.huawei.browser.jpg
    Мора да го пробате ова (може и некој друг го има претходно ставено) превкусно е
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.623
    Допаѓања:
    273.207
    Овој рецепт не е рецепт, него со години ми е "saturday night treat"

    Обожавам лук, во секоја форма, на секој начин приготвен, а исто и компир. Нормално, знам дека во мојов рецепт е претерано, но ако има љубители на лук, пробајте со помалце :)

    Компири одокативно, зависно од тавата, лук ставам едно цело лукче поголемо. Зејтин, сол, вода.

    Компирите ги сецкам на помали коцкички, и ги редам во тавата (преферирам да печам на хартија зошто ги сакам баш подгорени, крцкави), го сецкам лукчето на покрупно (секое чешне на 3-4 дела), ставам зејтин, сол, малку вода и печам.

    Е кога ќе се испечени, во тањир си ги сервирам со кисело млеко и тепана/црна/кцана сол.

    Мене ми е ова деликатес, цела тава сама смачкувам ^_^
    Ама затоа строго сабота, да се излуфтирам до понеделник :wasntme:
     
    На Antebellum и Feminka22 им се допаѓа ова.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.080
    Допаѓања:
    9.376
    Пол:
    Женски
    Ќе печам компири, нема да ги варам само ќе ги бутнам у рерна да се печат. Ќе им ставам зачини што ќе најдам, масло, малку вода и фолија. Па што сака нека биде...
     
  15. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.623
    Допаѓања:
    273.207
    Ни фолија не им ставам јас, само вода до пола компири да речеме. Не се случило живи да останат :)
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.080
    Допаѓања:
    9.376
    Пол:
    Женски
    Е веќе потрошив од фолијата, да знаев ич немаше да им ставам. Ги бутнав у рерна и ќе чекам да се испечат после само ќе ја тргнам фолијата да испари водата и доста им е титлење. :D
     
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.623
    Допаѓања:
    273.207
    Побрзо ти е без фолија, да фатат коричка.
    На здравје :)
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.080
    Допаѓања:
    9.376
    Пол:
    Женски
    Да не пукнеш ме кандиса. Станав и ја тргнав фолијата штом побрзо ќе се испечат. :rofl:

    Повели на мезе.
     
    На CameliaMiller и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.063
    Пол:
    Женски
    јас ни вода не ставам.И пак се печат мн убаво
     
    На Glowy, CameliaMiller, Калатеа и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.080
    Допаѓања:
    9.376
    Пол:
    Женски
    Порано се кажува. :D
     
    На CameliaMiller и joy1 им се допаѓа ова.