Сè од компири

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. Ammy.Lee

    Ammy.Lee Популарен член

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    1,995
    Likes Received:
    2,281
    Gender:
    Female
    Компирите како и да се зготвени јас ги јадам :)
    Тоа ми е омилено јадење.Најмногу ги сакам пржени и пире.Но ги сакам и така варени и со сол,печени,во манџи..Абе во се :)
     
  2. HeelsLover

    HeelsLover Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2011
    Messages:
    565
    Likes Received:
    655
    Gender:
    Female
    Готвам компири пржени,пире,печени секакви и многу ми се вкусни . Мора еднаш во неделата да направам нешто со компири :smirk:
     
  3. ANGEL1

    ANGEL1 Истакнат член

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    227
    Likes Received:
    84
    Gender:
    Female
    Моментално јадам варени компири! И ми текна дека имав некаде рецепти за крокети со компири аха, само уште да пробав да ги направам некогаш....морам да ги пробам! Инаку мислам дека цел живот јадам само компири :lol:
     
  4. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Едно од јадењата од компири кои ми се многу вкусни се њоки. Треба малку повеќе време за да се направат.

    Сварените компири се пасираат, се зачинуваат, се додава 1 јајце (ама и не мора) и постепено се додава брашно додека се добие средно меко тесто. Потоа од него се прават топчинја, се развлекуваат, па се сецкаат њоките.
    [​IMG]

    Во тенџере се става вода, се посолува, и кога ќе зовирие се ставаат њоките. За минута-две ќе испливаат на површина што значи дека се готови.

    Јас ги јадам со болоњезе сос, или потпечени со сирење, салама и одозгора кечап и кашкавал.
     
    Talita, Trendafilka and XMaN like this.
  5. s.t.e.f.a.n.j.a

    s.t.e.f.a.n.j.a Нов член

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    365
    Likes Received:
    51
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    еве еден од моите најубави начини на подготовка на компир
    250 грама Сирење
    50 грама Пармезан
    1000 грама Компир
    250 грама Кисела павлака
    малку Сол
    Компирот исчистете го, исечето го на кругови и сварете го во посолена вода.
    Кога е до пола сварен, исцедете го, посолете го, па половина од него наредете го во огноотпорен сад, кој малку сте го премачкале со масло.
    Врз него изрендајте сирење, па одозгора наредете ги останатите компири, па залејте со павлаката за готвење.
    На крајот, изрендајте пармезан.
    Печете од 30 до 45 минути на 180 степени.
     
    Talita likes this.
  6. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    1,557
    Ги сакам секако варени во салата, компир манџа, пире обожавам и сум специјалист за правење пире, мусака, печени компири со месо, пржени компири ама баш секако :)
     
  7. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,503
    Likes Received:
    4,528
    Gender:
    Female
    Компирчичи!!! Има ли некој што не ги сака? :lol:

    Јас многу сакам крокети со компири.. Овој рецепт го земав од баба ми, потоа малку измутира низ моите и сега кога имам повеќе време правам крокети.. Многу ми се вкусни...

    Има едно јадење сестра ми што го правеше од компири ама не знам како се вика па ќе се потрудам да го најдам рецептот па ќе го кажам тука... :)
     
  8. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,503
    Likes Received:
    4,528
    Gender:
    Female
    Најдов за крокети па кој може нека проба да ги направи..

    Ви треба:

    3 компири со средна големина
    1 јајце
    масло
    зачини (по желба)
    малку оцет
    брашно (ако треба, ќе видите зошто)


    1. Компирите ставете ги да се варат.
    2. Излупете ги, направете пире и пред да го оставите да се излади, измешајте го во него и јајцето, зачините и капнете малку оцет.
    3. Замесете ја смесата и направете долгнавести крокети. Ако се лепи премногу компирот, и крокетите не се прават, додадете малку брашно за да не се лепи.
    4. Во врело масло пржете ги додека не добијат златна боја.
    *. Убаво е да ги ставите во сад на кој претходно сте ставиле 2-3 раширени салфетки. За да го соберат вишокот масло.
    **. Оцетот не се става за вкус. Се става за крокетите да впијат што помалку масло.

    Пријатен апетит!
     
    Greenny likes this.
  9. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Oбозавам комоири. E сега цитам тука има Mн рецепти. E вака кога идиме на вецера некаде надвор (ресторан) со пилески стек сервират едни мн мн вкусни компири. Nекако како прзени с. Zацени убаво мирисат. Nа половинка се сецени како коцки и сега сакам д. Nаправам и јас како???? Kој рецепт од странава е тој ?
     
  10. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159

    Компририте се прво сварени, потоа се сечат и се ставаат да се пржат во малку зејтин. Се зачинуваат по вкус.
     
  11. Steff.Unique

    Steff.Unique Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2011
    Messages:
    564
    Likes Received:
    270
    Gender:
    Female
    Ммммм компирчиња! :inlove:
    Си ги сакам најмногу пржени, моето омилено јадење и слабост. :) :P
    Само на пржени компирчиња паѓам кога сум на диета и неможам да издржам. :lol:
    Ги јадам со кечап, мајонез и оригано.. :)
     
  12. Cence

    Cence Популарен член

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Messages:
    753
    Likes Received:
    783
    Gender:
    Female
    И јас ги обожавам компирите и ги јадам на било кој начин, бидејќи секако ми се вкусни :)
    Еве и уште еден рецепт за њоки, подетално објаснето.

    http://chasovipogotvenje.blogspot.com/2011/03/19.html
     
    zhap4e and Talita like this.
  13. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    E тие се м. Fкусни. Iзгледат како пецении како прзенисо мн зацини. Vака ли се?? Aјке пробам
    A ти ова го имас правено и така испадна?? Sакамсега Dа направам


    Печени

    Исечкајте ги компирите на мали парчиња и варете ги 5 минути. Исушете ги и ставете ги во тава, која претходно сте ја загреале во рерна. Ставете ги во рерната и печете ги на температура од 220 степени околу 1 час. Компирите се готови кога имаат златна боја и се крцкави однадвор, а меки внатре.

    кога ке се варат со луспа или без луспа??? кој знае нека писе сакам да ги правам сега
     
  14. MaCa-J

    MaCa-J Истакнат член

    Joined:
    Aug 5, 2011
    Messages:
    604
    Likes Received:
    135
    Излупени, исечени, измиени се тоа и во тенџере со зејтин се пржат и после си ги јадеш со нешто.. помфрит .. ! :)
     
  15. Xepp

    Xepp Истакнат член

    Joined:
    Jan 14, 2012
    Messages:
    556
    Likes Received:
    428
    Мајка ми прави многу вкусни плескавици од компири.бидејќи јас плескавици со мелено месо не јадам таа ми ги прави од копири.Значи исто се подготвуваат како и плескавиците од мелено месо само наместо мелено месо се става рендан компир.Ништо повкусно,такви секој ден да ми прави секој ден ќе ги јадам :inlove:
     
  16. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    Bчера гледав на фуд канал,и ми се допадна еден рецепт од Hигела,и денес го направив :D
    Mногу беа вкусни компирите :angel:

    Hеколку компири,зависи за колку особи готвите,ги лупите компирите и сечете на кругови и ги ставате во длабоко тенџере
    Cе додава хопла,јас ставив 300 мл,да гледате да покрие пола од компирите
    Cе додава млеко,500 мл или зависи од компирите ако имате повеке ставете повеке млеко,да ги покрие важно
    Cе ренда поголемо чешне лукче
    Cе посолува со црн бибер и цол
    Hа крај се лупи цел кромид,и се става целиот во компирите,значи немојте да го сечкате,само цел ставете го
    Cе покрива и се става на шпорет на 40 минути

    Bерувајте превкусни се компирите,денес првпат ги направив и сите дома ми ги бендисаа :lol:
     
  17. Giovanna

    Giovanna Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    2,029
    Likes Received:
    10,416
    Ние дома кога ги правиме вака: компирите се варат лупени и исецкани на парчиња (големината е по желба). Потоа на голема тефлонска тава (или било каква друга што не лепи многу) се растопува путер и се додава малку масло. Се ставаат компиритете во тавата и се пржат додека не заруменат. Се добива крцкава кора од надвор,а од внатре се меки.

    Јас правам малку модифицирана верзија на ова ако имам намирници во фрижидер. Значи додека се пржат компирите додавам сецкани маслинки, ситно сецкан магдонос, некогаш гранчиња рузмарин што од кога ќе се испржат компирите ги тргам и сосема пред крајот од кога убаво ќе заруменат додавам ситно сецкано сирење (може и моцарела ако сакате ама јас го правам со обично бело сирење). Сосема кратко се допржува колку да се растопи малку сирењето, а да не се залепи за тавата во меѓувреме. Други зачини може исто така да ставате по желба.
    Моментално ми е омилен рецепт за приготвување компири и буквално со се ми оди, особено со риба.
     
  18. didisi

    didisi Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    3,685
    Ова морате да го пробате! :) Ги лупите компирите, ги сечете, ги ставате во една вангла и им ставате зачини по вкус, јас им ставам, вегета, оригано, црвен пипер, бибер, шарена сол и малце маслиново масло, сето тоа го мешате и го ставате во кеса за печење, има од фирма Fino, околу 50 денари се 5 кеси. Го ставате во ќеса и го печете, по вкусни компири ... многу се сочни, пробајте
     
  19. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    јас со мелено месо ми се допајгат.али секако се убави...
    вака се правеа-компитите ги сецис на кругови и ги ставас во голем зад потоа редис една редица компири потоа мелено месо па компири па месо и се така па малце вода и во рерна..а месото првин го запрзувас со кромид из зацини..
     
  20. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,074
    Сакаш да кажеш мусака