Компирите како и да се зготвени јас ги јадам Тоа ми е омилено јадење.Најмногу ги сакам пржени и пире.Но ги сакам и така варени и со сол,печени,во манџи..Абе во се
Готвам компири пржени,пире,печени секакви и многу ми се вкусни . Мора еднаш во неделата да направам нешто со компири
Моментално јадам варени компири! И ми текна дека имав некаде рецепти за крокети со компири аха, само уште да пробав да ги направам некогаш....морам да ги пробам! Инаку мислам дека цел живот јадам само компири
Едно од јадењата од компири кои ми се многу вкусни се њоки. Треба малку повеќе време за да се направат. Сварените компири се пасираат, се зачинуваат, се додава 1 јајце (ама и не мора) и постепено се додава брашно додека се добие средно меко тесто. Потоа од него се прават топчинја, се развлекуваат, па се сецкаат њоките. Спојлер Во тенџере се става вода, се посолува, и кога ќе зовирие се ставаат њоките. За минута-две ќе испливаат на површина што значи дека се готови. Јас ги јадам со болоњезе сос, или потпечени со сирење, салама и одозгора кечап и кашкавал.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: еве еден од моите најубави начини на подготовка на компир 250 грама Сирење 50 грама Пармезан 1000 грама Компир 250 грама Кисела павлака малку Сол Компирот исчистете го, исечето го на кругови и сварете го во посолена вода. Кога е до пола сварен, исцедете го, посолете го, па половина од него наредете го во огноотпорен сад, кој малку сте го премачкале со масло. Врз него изрендајте сирење, па одозгора наредете ги останатите компири, па залејте со павлаката за готвење. На крајот, изрендајте пармезан. Печете од 30 до 45 минути на 180 степени.
Ги сакам секако варени во салата, компир манџа, пире обожавам и сум специјалист за правење пире, мусака, печени компири со месо, пржени компири ама баш секако
Компирчичи!!! Има ли некој што не ги сака? Јас многу сакам крокети со компири.. Овој рецепт го земав од баба ми, потоа малку измутира низ моите и сега кога имам повеќе време правам крокети.. Многу ми се вкусни... Има едно јадење сестра ми што го правеше од компири ама не знам како се вика па ќе се потрудам да го најдам рецептот па ќе го кажам тука...
Најдов за крокети па кој може нека проба да ги направи.. Ви треба: 3 компири со средна големина 1 јајце масло зачини (по желба) малку оцет брашно (ако треба, ќе видите зошто) 1. Компирите ставете ги да се варат. 2. Излупете ги, направете пире и пред да го оставите да се излади, измешајте го во него и јајцето, зачините и капнете малку оцет. 3. Замесете ја смесата и направете долгнавести крокети. Ако се лепи премногу компирот, и крокетите не се прават, додадете малку брашно за да не се лепи. 4. Во врело масло пржете ги додека не добијат златна боја. *. Убаво е да ги ставите во сад на кој претходно сте ставиле 2-3 раширени салфетки. За да го соберат вишокот масло. **. Оцетот не се става за вкус. Се става за крокетите да впијат што помалку масло. Пријатен апетит!
Oбозавам комоири. E сега цитам тука има Mн рецепти. E вака кога идиме на вецера некаде надвор (ресторан) со пилески стек сервират едни мн мн вкусни компири. Nекако како прзени с. Zацени убаво мирисат. Nа половинка се сецени како коцки и сега сакам д. Nаправам и јас како???? Kој рецепт од странава е тој ?
Компририте се прво сварени, потоа се сечат и се ставаат да се пржат во малку зејтин. Се зачинуваат по вкус.
Ммммм компирчиња! Си ги сакам најмногу пржени, моето омилено јадење и слабост. Само на пржени компирчиња паѓам кога сум на диета и неможам да издржам. Ги јадам со кечап, мајонез и оригано..
И јас ги обожавам компирите и ги јадам на било кој начин, бидејќи секако ми се вкусни Еве и уште еден рецепт за њоки, подетално објаснето. http://chasovipogotvenje.blogspot.com/2011/03/19.html
E тие се м. Fкусни. Iзгледат како пецении како прзенисо мн зацини. Vака ли се?? Aјке пробам A ти ова го имас правено и така испадна?? Sакамсега Dа направам Печени Исечкајте ги компирите на мали парчиња и варете ги 5 минути. Исушете ги и ставете ги во тава, која претходно сте ја загреале во рерна. Ставете ги во рерната и печете ги на температура од 220 степени околу 1 час. Компирите се готови кога имаат златна боја и се крцкави однадвор, а меки внатре. кога ке се варат со луспа или без луспа??? кој знае нека писе сакам да ги правам сега
Излупени, исечени, измиени се тоа и во тенџере со зејтин се пржат и после си ги јадеш со нешто.. помфрит .. !
Мајка ми прави многу вкусни плескавици од компири.бидејќи јас плескавици со мелено месо не јадам таа ми ги прави од копири.Значи исто се подготвуваат како и плескавиците од мелено месо само наместо мелено месо се става рендан компир.Ништо повкусно,такви секој ден да ми прави секој ден ќе ги јадам
Bчера гледав на фуд канал,и ми се допадна еден рецепт од Hигела,и денес го направив Mногу беа вкусни компирите Hеколку компири,зависи за колку особи готвите,ги лупите компирите и сечете на кругови и ги ставате во длабоко тенџере Cе додава хопла,јас ставив 300 мл,да гледате да покрие пола од компирите Cе додава млеко,500 мл или зависи од компирите ако имате повеке ставете повеке млеко,да ги покрие важно Cе ренда поголемо чешне лукче Cе посолува со црн бибер и цол Hа крај се лупи цел кромид,и се става целиот во компирите,значи немојте да го сечкате,само цел ставете го Cе покрива и се става на шпорет на 40 минути Bерувајте превкусни се компирите,денес првпат ги направив и сите дома ми ги бендисаа
Ние дома кога ги правиме вака: компирите се варат лупени и исецкани на парчиња (големината е по желба). Потоа на голема тефлонска тава (или било каква друга што не лепи многу) се растопува путер и се додава малку масло. Се ставаат компиритете во тавата и се пржат додека не заруменат. Се добива крцкава кора од надвор,а од внатре се меки. Јас правам малку модифицирана верзија на ова ако имам намирници во фрижидер. Значи додека се пржат компирите додавам сецкани маслинки, ситно сецкан магдонос, некогаш гранчиња рузмарин што од кога ќе се испржат компирите ги тргам и сосема пред крајот од кога убаво ќе заруменат додавам ситно сецкано сирење (може и моцарела ако сакате ама јас го правам со обично бело сирење). Сосема кратко се допржува колку да се растопи малку сирењето, а да не се залепи за тавата во меѓувреме. Други зачини може исто така да ставате по желба. Моментално ми е омилен рецепт за приготвување компири и буквално со се ми оди, особено со риба.
Ова морате да го пробате! Ги лупите компирите, ги сечете, ги ставате во една вангла и им ставате зачини по вкус, јас им ставам, вегета, оригано, црвен пипер, бибер, шарена сол и малце маслиново масло, сето тоа го мешате и го ставате во кеса за печење, има од фирма Fino, околу 50 денари се 5 кеси. Го ставате во ќеса и го печете, по вкусни компири ... многу се сочни, пробајте
јас со мелено месо ми се допајгат.али секако се убави... вака се правеа-компитите ги сецис на кругови и ги ставас во голем зад потоа редис една редица компири потоа мелено месо па компири па месо и се така па малце вода и во рерна..а месото првин го запрзувас со кромид из зацини..