Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. natemila

natemila Популарен член

2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Не е битна големината на стапчето туку магијата што тоа ја прави :*
    (и не бидете безобразни и двосмислени во толкувањето на Марфиевиов Закон :lol::lol:)

Ако не се слагате, повелете на полемика :!:

Annath, purple..m, joy1 and 13 others like this.
  3. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Aко навечер легнеме со позитивна мисла, изутрина ќе станеме со насмевка.

eliesaab, purple..m, joy1 and 22 others like this.
  4. anel

anel Популарен член

Ми недостига една личност очајно. Тука е, само не е таа што беше, или таа што мислев дека е.:(

Мразам кога вака утрински ме нападне носталгија:@

5. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Петок е, Петок е :D :music:
    А мене секој ден ми е Петок, секој ден бурен & I love it :sun:
    :d::drunk:

Last edited: Dec 4, 2015
    purple..m, vitamina, kjukli and 9 others like this.
  6. macka91

macka91 Форумски идол

Среќна слава на сите што ја слават.
    Изволте на гости :D

7. poenta

poenta Форумски идол

Ако некогаш кулинарството беше ценета вештина за готвење храна, денес се повеќе го губи приматот на секојдневна домашна обврска. Готвењето повеќе не е “ин”. Топлиот и тазе домашен оброк се замени со изборот на гумени готови кифлички за кои сме свесни дека не можат да се споредат со вкусот на подготвените специјалитети од сопствените раце.
    Недозволиво е штотуку направената фризура да замириса на некој кујнски зачин. На жените некогаш не им било ништо поприоритетно од подготовката на семејната трпеза, за разлика од денешното динамично секојдневие кога се смета за луксуз да се оддели време за семеен собир. Па, и оние малку минути што ќе успееме да ги издејствуваме си ги посветуваме на себе, на личниот изглед. Тој е на цена во спредба со полниот стомак.
    Поголемиот дел од нас, денот го поминуваат со храна “од нога” или готова храна подготвена од нечии туѓи прсти. Меѓу останатите доблести што некој ги поседува, кулинарството можеби е најпотценетиот квалитет на модерното време. Се друго е побитно и попривлечно, ама грижата и посветеноста на кујнските работи се доживува смешно и потценувачки. Зарем некој така би го трошел скапоценото време кое се помалку го има, а толку ни недостасува.
    Предност е да се поседува вештина во кујнските предизвици, а рутината и трпението ја надополнуваат работната атмосфера за епилогот да се заокружи со топла и вкусна храна која би ја проголтале со очи додека мирисот се шири наоколу.
    Себе си се вбројувам во онаа малцинската група жени кои со задоволство влегуваат во кујната.
    Не сакам ничија асистенција во тој дел и најдобро функционирам кога сама го организирам времето. Расположена сум да разменувам искуства со оние што се уште размислуваат што ќе принесат на трпезата за ручек. За сметка на тоа, не се вклопувам во разговорите за салоните за маникир затоа што не знам кои се и каде се наоѓаат. И лакот за нокти добро си ја врши функцијата за која е неменет се додека уживам во благодетите на природата.
    Понесена од мирисот и вкусот на домашната храна се водам од идеите низ страниците на македонските кулинарски рецепти.
    За добар апетит во одбрано друштво...

8. babyblond

babyblond Популарен член

Не знам како да го сфатам ова, можеби премногу обрнувам внимание на детали, ама не ми е јасно зошто некои луѓе кога доаѓаат со мене да пијат кафе воопшто не се трудат да изгледаат убаво, некако се ептен батал, што нашле облекле, не се ни нашминкале, ако воопшто измиле лице и заби е премија. Истите тие луѓе кога ќе отворам фб кога ќе одам на кафе со други одма ете ги нашминкани, дотерани средени едно влакно настрана не им бега, па дури ете и се сликале за на фб. Како да го сфатам ова? Јас сум доволно средена и претставителна или едноставно се преопуштени кога се со мене па не им е битно што ќе облечат, или воопшто не им значам и колку ај да ме испочитуваат дошле на кефе со мене. Ама најчесто тие се иницијаторите за кафе да се пие па пак идат батал. Јас секогаш гледам да сум средена, минимално нашминкана, исчешлана, искапена, намирисана, да ми е чиста и испеглана облеката. Не знам како да го сфатам ова...

Jenniffer and honest girl like this.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

@babyblond a зошто се трудиш да го сфатиш? Нема некоја филозофија - се облакаат како што се чувствуваат, а на фејсбук ги ставаат сликите каде што изгледаат подобро. Зарем е важно како одат на кафе со тебе, а како со други?
    Ти кога се облакаш и се намирисуваш не го правиш тоа за нив, туку за себе.

galapce, Lella, vitamina and 6 others like this.
  10. babyblond

babyblond Популарен член

Па не знам некогаш облеката може многу да покажува колку го почитуваш другиот. Друго е така батал да ти дојдат дома на кафе, друго е во јавност да се појавиш. Знаеш во некои места се уште премногу важи тоа ским си такав си. Најлошо е што кога се батал облечени те влечкаат на некои места кај што жива душа нема, како да сакаат да се скријат или се со изговорот не сум ублечен/а за таму, и одвај се воздржувам да им речам, а зошто не си облечен/а ко за таму, кога со други кога одиш на кафе не ти е проблем да се облечиш и да се средиш ко за таму. Не сум јас психотерапевт, некога и јас сакам да одам на места каде што има други луѓе да се напијам кафе, да се поздравам да направам муабети со други и сл. Среќа имам и такви пријатели што секогаш знат да се стокмат како што треба, под што подразбирам да се задоволи минимум на пристојноста, миени лице, заби и чиста и пеглана облека и дезодоранс под пазуви, другото е веќе опционално. Значи овие работи и во 7 и 15 кога си одел на училиште си ги правел, не на 20 и нешто години кога одиш и на работа или и на факс, да не ги правиш, тоа е надвор од рамките на сите норми за пристојност и бонтон.

11. Summerlover

Summerlover Форумски идол

@babyblond Не им придавај значење. Општо познато е дека поставувањето слики на Фејсбук како најнашминкани и најдотерани е виртуелно рекламирање. И се согласувам со @LivingGlam, се дотеруваш за самиот себе :)

skorpija123, kjukli and GirlLove like this.
  12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Види, ако ти оди муабетот со нив и ако баш сакаш да го пиеш тоа кафе со нив, нема да ти е важно како се облечени и кој и каде ќе ве види излезени.
    Секогаш има време да одиш и на тие места каде што ќе бидеш видена и ќе се поздравиш, ќе муабетиш со други. Зависи од дружбата, јас би рекла дека ако те чувствуваат доволно блиска нема потреба да глумат пред тебе со фенси облека и фасада од шминка ако не им е удобно така.
    Е сега за запотени, неспрани, неиспеглани и неизмиени заби е друг муабет, ама ваљда не е до толку работата. Па и до толку да е, ако сакаш да го пиеш тоа кафе и ако ти годи нивното друштво, ќе ги прифатиш без коментар. Ако веќе не сакаш и твоите услови се пристоен изглед за местата што си ги замислила, пак има решение - си бираш друго друштво за кафе.

Извини што ти се закачив, твоја работа си е. А јас сум во ПМС.

eliesaab, Lella, vitamina and 7 others like this.
  13. babyblond

babyblond Популарен член

Не уживај не ми се закачи, и јас сум во ПМС и некогаш ми е преку глава од некои луѓе така да се однесуваат со мене. Или не сум доволно вредна за да ме испочитуваат со пристоен изглед или премногу сум им небитна. Се знае како човек треба да е облечен за во јавност, ако не се во можност да се упристојат, не е проблем ќе им поминам дома на кафе, па ако сакаат и по пижами нека седат цело време, нема да ми е никаков проблем. Јас во ПМС кога можам да стегнам заби и да се провнам во фармерки и да се средам, зошто тие не би можеле и би смрделе на пот на едно метро од мене.

14. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Си правиш за некого слика, тебе како што ти одговара. Си имаш мислење, и изградени ставови за некоја личност така само од гледање....и кога наеднаш дознаваш нешто за него/неа и се ти се руши.
    Значи на сопствените очи не може да се верува, а не на други луѓе или виртуелни пријателства.
    Во комшии има еден дечко 27/8 год. Секогаш насмеан, мирен, фин, добар, убав, со сите ок се понаша, и уште од мала имав симпатии спрема него...пошто е предобар....ама тој всушност бил психопат. Да, баш психопат. Дојде и полиција пред неговата куќа, и не знам кај ќе го носат и што ќе му прават. Наводно го фатиле повеќе пати како навечер одел по куќи и ги посматрал така од прозор луѓето, посебно кај што има млади девојки...а може и под мојот прозор бил некогаш.
    Јас уште не можам да поверувам, убава работа имаше, на видно место работеше, секогаш дотеран, скоцкан, мајка му и татко му фини луѓе, па и тој беше таков ама ете....
    Изгледот лаже, очите лажат, дојде време и на сопствените очи да не можеш да им веруваш. Тотално ми е изгубена вербата во човечиот род.
    Сите кога ќе го преминат прагот од дома, ставаат по 300 маски на лице за да се прават пред луѓето...ретко има човек што излегува од дома со своето лице и со своето јас.
    .......................................................................................................................................................

Ајде убав е денот, сонце пука, не вреди да се размислува негативно за ништо. Секој си има свој живот и што сака нека прави со него.
    :sun::sun::music:

kjukli and julie77 like this.
  15. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Dokolku ne sonuvame los son :P

galapce, Lella, skorpija123 and 5 others like this.
  16. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Ако легнеме со позитивна мисла,ке сонуваме нешто позитивно :P

17. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Mozda je za druge tako-za mene sigurno ne! :P hahaha

18. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

A jas samo sakav da vi kazam deka denot mi pocna bez struja I bez net.
    Wtf?!
    Ako, I taka si uzivav (lazam).
    Si muabetevme so majka I si pievme tursko cajce :P
    Koga veke ne uspeav da vi posakam dobro utro, eve vi posakuvam ubav den :sun: :f:

19. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Вчера споив многу чудно друштво на едно место.
    Другарка од 6 години, другарка од факултет и најтазе другарка од маало.
    Толку им идеше муабетот шо јас се осеќав ко вишок. :D

20. Bridget

Bridget Форумски идол

Знаеш јас вака од прва како го сфаќам? Параноја. Несигурност од твоја страна па потврда бараш дека вредиш како личност според тоа дали се средиле на средба со тебе? Во наредниот пост пишуваш -Среќа имам и такви пријатели што секогаш знаат да се стокмат како што треба. Значи не се сите, нема потреба од паника:whew: Колку години имаш, 16? Друг пат потенцирај на кое место сакаш да пиете кафе па да знаат луѓето како да се облечат.

eliesaab, babyblond and buba4e89 like this.