Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Јас го сфаќам членот, ама и ве сфаќам вас.

Не можи да се осуди некоја ментална состојба и психолошка спремност зошто секој реагира различно. Ако некој имал полошо, или исто лошо или генерално дека нешто лошо му се случва на некој - не значи дека мора да трпиме, да се јачиме оти има полошо или оти на сите нешто лошо му се случва. И од тој аспект ве сфаќам вас и то беше главна причина зошто не лајкнав иако делумно се согласувам. Долу ќе напишам зошто делумно.

Јади од мене кога некој се откажи после едно негативно искуство. Не за друго, оти се убедват дека нема да биди добро, дека него ништо добро не му се случва, само него го боли, само него ова му се случва, само тој нема среќа ... итн. Листата оди до бесконечност. И знајте зошто? Ретко шо од прва фаќа. Ако не ја добијам работата после едно интервју, не значи дека ќе останам невработена. Ако раскинав со дечкото не значи дека никогаш нема да најдам нов. Ако ми заби нож другарката, не значи дека никогаш нема да дам доверба на некој. Пошто животот не застанва туку постојано се менва и работи шо мислевме дека се "еднаш во живот" испаѓа да ги имаме уште мнооогу пати. И ако се откажиме, никогаш нема да ги доживееме пак. А, се е искуство.

И да, тешко е да верваш пак. Тешко е да сакаш пак. Тешко е да одиш на ново интервју. Тешко е да замислиш иднина. Ама иднина постои. И ако денес нешто не знам, ќе вежбам и утре ќе го знам. Или по една недела. И ако денес сум повредена, ќе си дам време да сум пак спремна и да заздравам. Животот не завршва после еден неуспех иако личи како да завршва.

Ова не е за да со сила да јачаме кога не мораме. Туку да си дајме време да сме спремни пак да се обидиме. А, ако едноставно се откажиме ради едно негативно искуство - никогаш нема да доживееме нешто шо сакаме и да бидиме среќни за тоа. Ама не можи ни со сила. Мора време да заздравиме пред да пробаме пак и форсирање можи да е само контраефективно.

Thank you for listening to my TEDtalks. :D

2. Herrera

Herrera Популарен член

Оффффф ама сум смотана, за депресија ви бил муабетот , дури сега читам погоре на што се потенцира.

Јас мислев општо се однесува оти сите си имаме некакви маки у животот, затоа и не ми беше ништо чудно во тие зборови.

Има други зборови кои многу повеќе погодуваат отколку тоа некој да ти рече сите сме имале лоши искуства

пример:

- не те бива
    - не си способна за некоја работа
    - како можат другите, па ти да не можеш

И такви некои зборови кои прават да се осеќаш мизерно.

3. Anomys

Anomys Истакнат член

Мислам дека зависи во каков контекст е кажано. Доколку е кажано со умисла да ги омаловажи искуставата на другиот, тогаш да. Но може исто да се сподели лично искуство со ова, па да му се даде морална подршка на другиот, да види дека и други преживеале исти/слични работи и го надминале тоа.

Bezimenka90 likes this.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

В село кај баба стигнала честитката и поштарот му се смеел дека прва честитка после години шо стигнала, а за годинава сигурно и последна. :D

5. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Па не можеш секогаш да знаеш дали некој е депресивен или не. Особено кај нас во земјава што се бутаме под тепих, пошто мора да си ок. Јас знам дека тоа не е кажано со лоша намера, ама баш поради тоа што никогаш не се знае се воздржувам од такви коментари. Не знам кој низ што поминува и како ќе му влијае.

6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Епа пишале веќе, а моето видување е слично, кога некој ќе го снајдат лоши работи(не мора да е тоа депресија, има милион други трагедии што се случуваат) оваа реченица звучи како "е добро де, не е страшно, не треба да се жалиш".Како некој да не ти ја разбира маката, во таа смисла.

Сега, не зборам за некои минорни потешкотии, зборувам за сериозни работи...

7. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Јас членот го разбрав во друга конотација. Во смисла дека не можеш на животот да гледаш се во црна боја, туку има и нијанси на сиво. Не зборуваше конкретно за депресија, туку со таков лајвстајл на мисли црнејци, може само да си накалемиш сериозни состојби.
    Поточно кажано, не треба да клечиш на горките искуства, туку треба да ја вивнеш главата во облаците и ќе видиш дека светот може да биде и розево место за живеење.
    Овие ситуации се всушност примарни за депресија, а не обратно. Не се јавува туку така, треба да има одредена причина.
    Ќе образложам токму за другарството, во смисла не постои вистинско другарство, сите ќе ти забодат нож во грб. Имам една другарка која ме труеше на секое за таа реченица, патем не е депресивна, баш напротив. Ќе кажам само, како па да не. Имам друштво со децении сме заедно, сме имале караници, сме имале лоши моменти, но секогаш сме си опростувале. Затоа што пријателите ги сметам како да ми се браќа/сестри. Има и некои кои ме разочарале максимално и сум стиснала само алт+шифт+делит, но не ја изгубив вербата во светоста на пријателството. Исто и за работата, имав многу лоши искуства со робовладетели (намерно), сега се каам што порано не ги отворив очите и што трпев секакви неправди.
    Сума сумарум, постот не беше пишан со цел да се анулира депресијата, туку да се пристапи на друг начин во однос на размислувањата.

Idedemja, "Zoki", Alishan30 and 2 others like this.
  8. Celltica

Celltica Форумски идол

"Членот не мислеше на депресија".
    Meanwhile членот буквално пиша депресија.

9. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Па пиша дека со такво размислување ќе паднеш во стапица на депресија. Јас не прочитав дека зборува за депресија конкретно и за особи кои патат од депресија. Не секој песимист е депресивен, и не секој оптимист не е депресивен.

eliesaab, Idedemja, buba4e89 and 6 others like this.
  10. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Другарки од врховен ранг.. себични е мал збор. Порано не сакав да посакувам лошо на никого,но сега сакам да животот да ги донесе на она што јас сум сега,да осетат да почуствуваат. ..

sino.o.oka likes this.
  11. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

2020та вистински изненади кога јадев палачинка што на мени пишува дека е со нутела и кога пробав стварно беше со нутела.

12. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Точно,еве јас сум оптимист и патам од депресија што предизвикува биополарно однесување.Е кога ме фати,кога ме проголта тоа незнам..несвесно од стресови

GrimTheReaper likes this.
  13. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Само мене ли ми е преблага нутелата и не ја сакам?:?::D
    Па се прашувам зашто толку ја сметаат за вау.:D

15. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

И јас не ја сакам многу. Преценета е, или кај нас некоја фејк ни праќаат. :D

16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Од желби за годинава - САКАМ ДОМА!

noteforself, H.VAGA, Alisa22 and 11 others like this.
  17. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Популарен член

Сакам да го честитам имемденот на сите кои го слават денес, нека ви е за многу години:hug::l:
    А јас отидов да си легнам да спијам :D

18. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Ствар на вкус е тоа. Океј е да не ти се свиѓа. Ама многу безобразно е да пишат нутела палачинка ама со луна од витаминка да ја направат, а ти си очекувал со нутела. Во едно на широк сокак не стапнав повеќе од ко ме разочара палачинката. :D

19. злоба

злоба Популарен член

Како што доаѓа до некоја марка алишта, така и до храната, брендот е во прашање.

Eурокрем for life! :muscle:

20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Толку сум fucked up што дури и кога правам нешто од срце да израдувам некој кој ми значи, ме пука анксиозност дека ќе ме одбие и ќе ми се налути.
    Никаква логика нема а мене ми се претеруваат разни сценарија, иако се работи за човек што е добар.

Не, нема да бидам мирна воопшто.. :sweat: