Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.247
    Допаѓања:
    176.238
    Јас го сфаќам членот, ама и ве сфаќам вас.

Не можи да се осуди некоја ментална состојба и психолошка спремност зошто секој реагира различно. Ако некој имал полошо, или исто лошо или генерално дека нешто лошо му се случва на некој - не значи дека мора да трпиме, да се јачиме оти има полошо или оти на сите нешто лошо му се случва. И од тој аспект ве сфаќам вас и то беше главна причина зошто не лајкнав иако делумно се согласувам. Долу ќе напишам зошто делумно.

Јади од мене кога некој се откажи после едно негативно искуство. Не за друго, оти се убедват дека нема да биди добро, дека него ништо добро не му се случва, само него го боли, само него ова му се случва, само тој нема среќа ... итн. Листата оди до бесконечност. И знајте зошто? Ретко шо од прва фаќа. Ако не ја добијам работата после едно интервју, не значи дека ќе останам невработена. Ако раскинав со дечкото не значи дека никогаш нема да најдам нов. Ако ми заби нож другарката, не значи дека никогаш нема да дам доверба на некој. Пошто животот не застанва туку постојано се менва и работи шо мислевме дека се "еднаш во живот" испаѓа да ги имаме уште мнооогу пати. И ако се откажиме, никогаш нема да ги доживееме пак. А, се е искуство.

И да, тешко е да верваш пак. Тешко е да сакаш пак. Тешко е да одиш на ново интервју. Тешко е да замислиш иднина. Ама иднина постои. И ако денес нешто не знам, ќе вежбам и утре ќе го знам. Или по една недела. И ако денес сум повредена, ќе си дам време да сум пак спремна и да заздравам. Животот не завршва после еден неуспех иако личи како да завршва.

Ова не е за да со сила да јачаме кога не мораме. Туку да си дајме време да сме спремни пак да се обидиме. А, ако едноставно се откажиме ради едно негативно искуство - никогаш нема да доживееме нешто шо сакаме и да бидиме среќни за тоа. Ама не можи ни со сила. Мора време да заздравиме пред да пробаме пак и форсирање можи да е само контраефективно.

Thank you for listening to my TEDtalks. :D

На Fluffy^-^, sweet-cherry, Nausicaa и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.161

Оффффф ама сум смотана, за депресија ви бил муабетот , дури сега читам погоре на што се потенцира.

Јас мислев општо се однесува оти сите си имаме некакви маки у животот, затоа и не ми беше ништо чудно во тие зборови.

Има други зборови кои многу повеќе погодуваат отколку тоа некој да ти рече сите сме имале лоши искуства

пример:

- не те бива
    - не си способна за некоја работа
    - како можат другите, па ти да не можеш

И такви некои зборови кои прават да се осеќаш мизерно.

На Idedemja, cresa-jagoda, Purplelilac и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Anomys

Anomys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    364
    Мислам дека зависи во каков контекст е кажано. Доколку е кажано со умисла да ги омаловажи искуставата на другиот, тогаш да. Но може исто да се сподели лично искуство со ова, па да му се даде морална подршка на другиот, да види дека и други преживеале исти/слични работи и го надминале тоа.

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.247
    Допаѓања:
    176.238
    В село кај баба стигнала честитката и поштарот му се смеел дека прва честитка после години шо стигнала, а за годинава сигурно и последна. :D

На sweet-cherry, Nausicaa, smooch и 15 други им се допаѓа ова.
  5. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Па не можеш секогаш да знаеш дали некој е депресивен или не. Особено кај нас во земјава што се бутаме под тепих, пошто мора да си ок. Јас знам дека тоа не е кажано со лоша намера, ама баш поради тоа што никогаш не се знае се воздржувам од такви коментари. Не знам кој низ што поминува и како ќе му влијае.

На Idedemja, cresa-jagoda, Purplelilac и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.234
    Епа пишале веќе, а моето видување е слично, кога некој ќе го снајдат лоши работи(не мора да е тоа депресија, има милион други трагедии што се случуваат) оваа реченица звучи како "е добро де, не е страшно, не треба да се жалиш".Како некој да не ти ја разбира маката, во таа смисла.

Сега, не зборам за некои минорни потешкотии, зборувам за сериозни работи...

На Nausicaa, Idedemja, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.405
    Јас членот го разбрав во друга конотација. Во смисла дека не можеш на животот да гледаш се во црна боја, туку има и нијанси на сиво. Не зборуваше конкретно за депресија, туку со таков лајвстајл на мисли црнејци, може само да си накалемиш сериозни состојби.
    Поточно кажано, не треба да клечиш на горките искуства, туку треба да ја вивнеш главата во облаците и ќе видиш дека светот може да биде и розево место за живеење.
    Овие ситуации се всушност примарни за депресија, а не обратно. Не се јавува туку така, треба да има одредена причина.
    Ќе образложам токму за другарството, во смисла не постои вистинско другарство, сите ќе ти забодат нож во грб. Имам една другарка која ме труеше на секое за таа реченица, патем не е депресивна, баш напротив. Ќе кажам само, како па да не. Имам друштво со децении сме заедно, сме имале караници, сме имале лоши моменти, но секогаш сме си опростувале. Затоа што пријателите ги сметам како да ми се браќа/сестри. Има и некои кои ме разочарале максимално и сум стиснала само алт+шифт+делит, но не ја изгубив вербата во светоста на пријателството. Исто и за работата, имав многу лоши искуства со робовладетели (намерно), сега се каам што порано не ги отворив очите и што трпев секакви неправди.
    Сума сумарум, постот не беше пишан со цел да се анулира депресијата, туку да се пристапи на друг начин во однос на размислувањата.

На Idedemja, "Zoki", Alishan30 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    "Членот не мислеше на депресија".
    Meanwhile членот буквално пиша депресија.

На cresa-jagoda, Purplelilac, DAngel и 2 други им се допаѓа ова.
  9. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.405
    Па пиша дека со такво размислување ќе паднеш во стапица на депресија. Јас не прочитав дека зборува за депресија конкретно и за особи кои патат од депресија. Не секој песимист е депресивен, и не секој оптимист не е депресивен.

На eliesaab, Idedemja, buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    668
    Допаѓања:
    1.789
    Другарки од врховен ранг.. себични е мал збор. Порано не сакав да посакувам лошо на никого,но сега сакам да животот да ги донесе на она што јас сум сега,да осетат да почуствуваат. ..

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.546
    Допаѓања:
    11.754
    2020та вистински изненади кога јадев палачинка што на мени пишува дека е со нутела и кога пробав стварно беше со нутела.

На Waverly Raven, tirkenbal, dayla и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2020
    Пораки:
    668
    Допаѓања:
    1.789
    Точно,еве јас сум оптимист и патам од депресија што предизвикува биополарно однесување.Е кога ме фати,кога ме проголта тоа незнам..несвесно од стресови

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  13. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    FB_IMG_1608394302888.jpg
    ..:inlove:

На Avery, Waverly Raven, noteforself и 28 други им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Само мене ли ми е преблага нутелата и не ја сакам?:?::D
    Па се прашувам зашто толку ја сметаат за вау.:D

На MeowMeow, Hellobeautiful, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    И јас не ја сакам многу. Преценета е, или кај нас некоја фејк ни праќаат. :D

На Alisa22, Purplelilac, Hellobeautiful и 2 други им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Од желби за годинава - САКАМ ДОМА!

На noteforself, H.VAGA, Alisa22 и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2020
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    3.100
    Сакам да го честитам имемденот на сите кои го слават денес, нека ви е за многу години:hug::l:
    А јас отидов да си легнам да спијам :D

На Anie93, sweet-cherry, edna_malecka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.546
    Допаѓања:
    11.754
    Ствар на вкус е тоа. Океј е да не ти се свиѓа. Ама многу безобразно е да пишат нутела палачинка ама со луна од витаминка да ја направат, а ти си очекувал со нутела. Во едно на широк сокак не стапнав повеќе од ко ме разочара палачинката. :D

На Idedemja, Hellobeautiful, злоба и 5 други им се допаѓа ова.
  19. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    3.732
    Како што доаѓа до некоја марка алишта, така и до храната, брендот е во прашање.

Eурокрем for life! :muscle:

На hermosa, Biljarkata, edna_malecka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.288
    Допаѓања:
    57.897
    Толку сум fucked up што дури и кога правам нешто од срце да израдувам некој кој ми значи, ме пука анксиозност дека ќе ме одбие и ќе ми се налути.
    Никаква логика нема а мене ми се претеруваат разни сценарија, иако се работи за човек што е добар.

Не, нема да бидам мирна воопшто.. :sweat:

На Waverly Raven, noteforself, Lella и 11 други им се допаѓа ова.