Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Сигурно. Ќе му плаќаат, па ќе го пикнат некаде на работа. Така иде тоа за жал :puke:

elimkd and Anne Boleyn like this.
  2. Star_dust

Star_dust Популарен член

Иде да ама длабоко во себе ќе знаат дека нивното дете не е ништо посебно паметно.
    Друго е кога се гордееш со успехот на детето кое само успеало да го заврши факултетот без никакви врски, а друго е кога ќе знаеш дека цело богатство си дал само за детето да ти има диплома.

elimkd and Anie93 like this.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Ужас ... Бев пред некое време сведок на форсирање на дете да помине одлично во прва средно зошто замислено е да биде доктор, мајката има ординација па мора и оној нели. Ајт, во прва се живо и диво се среди, а кај се другите години, каде матура ...а на факс?
    Па уште и кога реков не мора сите да се одлични, добив па зошто на 15годишно дете да му се расипе амбиција.
    Само не знам чува амбиција:rofl:
    И тоа со план опишано во друго средно, а не медицнско за да му биде полесно

elimkd and Star_dust like this.
  4. Star_dust

Star_dust Популарен член

Леле па овие се посебни феномени.
    Јас доктор и детето доктор.Обавезно!
    А што ако на тоа 15 годишно дете амбицијата му било да стане банкар, адвокат, фризер.....

Јас во средно имав случај со дете кое се гадеше од крв, буквално капка крв да видеше се онесвестуваше ама се запиша на медицински само затоа што татко му е доктор. Ужас.

5. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Најмногу што не сакам да читам на форумов се вашите ставови за малите деца и нивното (не)учење и „мрза“, ама добро, родителите што имаат дете кое се мачи во училиште најдобро знаат како е и зошто е така.

Мене ми е познато затоа што имам многу помала сестра и знам како образовниот систем неа ја изневерува од првиот ден кога стапна во училиште (а не обратно) и имам најголема емпатија за сите како неа, што испаѓа дека се мнозинството.

Мене ми е очигледно дека вие нешто во себе си лечите со овие муабети за мрзеливите деца - не вие сите, ама вие членовите стриктно со муабетите дека цели генерации се покварена семка. Дали вашите родители ве научиле да се вреднувате според тоа колку можете да научите? Дали го споредувате детето во себе што НАВОДНО повеќе морало да учи од децата сега? Можам да гарантирам дека не сте биле подобри генерациски.

Ја гушкам сестра ми и целата нејзина „неодговорност“ за училиштето и ја гушкам ради социјалната анксиозност поради која не можеше некој соученик да праша за домашни па мајка ми мораше други мајки да прашува и ја гушкам ради целото нејзино искуство во училиште.

Зборете што сакате се додека сте обични граѓани, а не просветителни работници, затоа што ни треба повеќе квалитетни професори кои ќе препознаат дека образовниот систем е измама, ќе ги препознаат децата што едвај проаѓаат, а се полни со идеи, креативност, интелигенција, труд и потенцијал во себе, а едноставно не можат да се вклопат во овој роботски систем на учење кој не стимулира ништо позитивно.

Annath, Munchmallow20 and Angie1432 like this.
  6. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Ама против овие нема јавен линч и плукање како кон децана од Орце:drunk:

Angie1432 likes this.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ова уште сто пати би ти го лајкнала. Штом почнам да читам пост со денешниве деца знам какви тешки глупости ќе пишува. Најиронично ми е кога тетки 50+ на фејсбук коментираат колку они учеле додека е јасно дека не знаат да напишат реченица. Инаку за последниот пасус, и професорите(80%) се исти, затоа и децата што тешко се вклопуваат најмногу го јадат стапот.

M.B., Munchmallow20 and Srckata28 like this.
  8. Munchmallow20

Што е со цениве на производи за сончање? Гледам по 400, 500, па и над 900 некои.:drunk:
    Ми требаше некое помало оти на јако сонце кога сум надвор ставам барем на лице да не горам.
    И стварно не очекував дека едвај ќе најдам некое околу 200.

Last edited: Jun 30, 2022
  9. Matotheja

Matotheja Популарен член

Седи си под сенка :D

10. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

За жал знам дека повеќето се такви и ги понижуваат децата во име на мрза. Професор и учител се станува доколку навистина имаш жарче во себе што сака да работи со определени возрасти, да препознава, да мотивира, да разбира. Не затоа што е последна опција...

-----

Сакам да раскажам една случка за сестра ми и една професорка. Сестра ми е една од оние деца што повеќе знаат англиски поради интернет и кога зборува македонски преведува во главата од англиски на македонски. Заради тоа не збори течно македонски и прави граматички грешки во зборење. Самодовербата и е 0 затоа што и самата е свесна.

Повеќето од професорите ја навикнаа, професорката по македонски ја разбира и многу трпеливо работи со неа. Ама една нова професорка по изборен предмет (кој не го бираат децата...), ретко имаат часови, сестра ми послабо го учеше предметот затоа што е досаден и со тешки зборови за сестра ми (за Иновации се работи), ама од време на време се запнува за оценка повеќе. Сестра ми научила, а пошто ја знам, знам дека и е мерак кога ќе успее да научи нешто, се јавила да одговара и професорката на сред одговарање ја прекинала и рекла "Не можам да слушам веќе, ништо не те разбирам." и сестра ми се враќа од школо, разочарана вика дека е свесна за се, но би требало да има право да се искаже и да биде сослушана кога одговара. Се потрудив да знае дека е апсолутно во право и такво нешто професор не смее да го каже.

Зарем такви луѓе треба да предаваат? Какви се овие професори без трпение и емпатија? Како можат безосетно некој да збори така со деца?

11. Munchmallow20

Полани на плажа од седење под сенка лошо изгорев:D;(

Matotheja likes this.
  12. Loslassen

Loslassen Истакнат член

Македонскиот сон, државна работа, партнер, деца, стан, кола, одмор на некоја плажа...уште среќа фали.

bluepancakes, Anie93 and GirlLove like this.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

ме нервирате кога менувате профилни.
    @nextredstyle пример бев навикната на прошлата твоја, на черната, сега види шо праишш, шок за моите очи:rofl:

elimkd, nextredstyle and Kimberly11 like this.
  14. Kumanovkaa

Kumanovkaa Популарен член

Кога сменат профилни се чувствувам како скроз друга личност да се :rofl:

Feminka22 likes this.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Два до пет пати пати годишно ме фаќа потреба за менување профилна.
    Битно го има типот.Иначе, знам да ставам и скроз друга позната личност. :D
    А, јас сум јас, госпоѓица сериозна(освен кога не сум, а не сите сфаќате кога). :rofl:8)

Feminka22 likes this.
  16. minne992

minne992 Форумски идол

Најубо речи лукчето поубо те знајме така :rofl:
    Не карај ме само :bandit:

nextredstyle likes this.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Не, ма. :rofl:
    Се знае дека по лукчето сум најпрепознатлива.Ко заштитен знак ми е. 8)

minne992 likes this.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

А бе како може, ако ти почине најблизок ( чичко, тетин и сл зборувам за прво колено, ма да и второ нека е ) да не ти дадат ден.

Колешкава треба утре да одат на погреб во Скопје и и велат, "оди, бркај таму работа и врати се"

Врати се, бе. (facepalm)

Тој што ни е главен и вели ' Јас ќе те покривам, ама кога и да стасаш дојди'

А, ако ти почине не дај Боже, мајка, татко, брат или сестра, ти следи ден или нз како.

И зошто сакаме да си одиме од Македонија?

Еве уште една причина.

На цела болка, жал и тага.
    На работа, одма.

Емотивното и менталното здравје на работникот повторно на последно место.

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

три ствари, 330 денари
    290625182_1363145157531012_873598893506673694_n.jpg
    ова ни у Замбија го нема

Cecko85, hermosa, arabella_ and 3 others like this.
  20. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Ќути сесре, винстонот уште не е покачен, недај боже да ни го покачат инфракт ќе ме удри.

Сега гледам за млеково, порано битолско 52+3 беше глеј сега 70 го направиле.

Feminka22 likes this.