Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Јас мислам дека секој сака свои пари колку и да е мрзелив. Само проблемот е тоа што не нашол нешто што ќе го заинтересира и мотивира досега. И плус уште ако почнеш да правиш споредба што некој работник добива колква плата и какви привилегии а притоа не е Ајнштајн, А што добиваш или недобиваш ти тогаш уште толку ти се убива мотивот за работа. Па стануваш апатичен и депресивен. Е па ќе станеш тоа ти е како мачка да ставиме да биде дел од мвр. Мачката е корисна ама не за таму.

SummerGirl and Anyshka like this.
  2. izabela.nik

Не е проблем само хендикепираност. Пример има еден куп проблеми поради кои неможеш да креваш да речеме тежина или неможеш долго да стоиш туку треба и да приседнеш...

SummerGirl, Pa8la and Anyshka like this.
  3. sureinlove

sureinlove Активен член

Да, ама овде не беше муабетот за физичка попреченост.
    Зборуваме за млади и здрави луѓе кои се кријат зад дијагноза мрзеливост и си смислуваат илјада сценарија само да не работат.

SummerGirl likes this.
  4. izabela.nik

Да де само сакам да нагласам дек сите што одбиваат работа или даваат отказ не се мрзеливи. Може имаат потреба од слободни викенди... Повеќето од работните места се во смени и зе работи и празник и делник и викенд. Со еден слободен ден. Зошто не даваат на пример по два дена. И кога ја гледаш таа разлика помеѓу работниците си викаш па не работам. И незначи физичка попреченост туку ете како ограничување на пример како што кажав сите сме со различни психофизички способности.
    За едни мајка за други маќеа.

Black girl and Pa8la like this.
  5. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Еве на пример јас никогаш ама никогаш не би работела во маркет, подобро во конфекција или некоја фабрика каде што одат и прва смена, ако треба и саботи би работела, втора ај некако ок и тоа не сакам баш, ама трета нема шанси, друго е ако не сум мажена друго е мажена со деца, сабајле место да поспијам и одморам треба деца да спремам, е сега ќе кажете и сопругот може, да ама што ако одиме исти смени еве втора а градинките работат само прва смена, не зборам за мене, општо, ние и двајцата одиме само прва среќа.

izabela.nik and Black girl like this.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Ти да си гледаш твоја работа. Ако бира некој работа, како си ти засегнат/а? Во нашава држава сакаат да им работиш и празници и делници и три работни обврски за минамална плата. За фабрики исто, не може секој да оди по цела недела трета смена.

MeowMeow, Осе, SummerGirl and 3 others like this.
  7. izabela.nik

Да Вработените во градинката работат само прва смена и тоа во празници и викенди не. и што ќе правиш до децата со такви работни места. Зошто еве и градинките не работат во викенди во празници (градинкиве како пример за сите останати).
    Како и да е барем во државава владее апатија кај дел од невработените токму поради големите разлики па исто и несоодветно и неправично пополнети работни места.

Pa8la likes this.
  8. sureinlove

sureinlove Активен член

Ох некој се најде навреден. :angel:
    Мене баш никако не ме засега.
    Пребирајте и најдете си ако можете до 45 на грб на родители.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Не сум навредена од вакви ко тебе. Вакви совети добивам од една што се вработи наставничка и си плати за работно место. :) Битно мене ми продава памет хах. Тие се најсилни. А во приватен сектор ни ден не би издржале.

Осе, Pa8la and izabela.nik like this.
  10. sureinlove

sureinlove Активен член

Драга девојко, камо среќа да работам просветна дејност, или некој јак сектор, ама јок, не сум тој калибар.
    Трпам мобинг од шефот моментално и не, воопшто не е пријатно, на раб сум на отказ.
    Но, дома не можам да се вратам кај родители со свиткана опашка на нивна минимална плата.
    Има разлика кога не може да мислиш само на себе туку и на тие со кои треба да живееш и допринесеш.

11. izabela.nik

Понекогаш колку и да мислиш на сите останати некои работи не се издржуваат. Може не си до толку зафатена со сите неправди што постојат во приватниот сектор. Прекувремени неплатени, враќање к15, пријавување на скаратено а работиш прекувремно, одмор 14 дена само во лето..

Осе and Pa8la like this.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

А нема секој храброст да ги пријави. Да напоменам дека трн во око им е ако земеш боледување. Може и да те шутнат од работа.

izabela.nik and Pa8la like this.
  13. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Епа тука пишуваат ќе си платиш жена, аха да и градинка и жена, парите на дрво растат, јас што ќе плаќам жена и градинка дома ќе седам и ќе чувам деца, гледаме како други жени таканаречени дадилки чуваат деца, со тепање, и тие не би работеле за минимална плата, значи треба една плата на жената да и даваме. А па овие што пишуваат па две работи да се работат, еве нека ми кажат како, зошто јас незнам, да немам деца може ама со деца одвај една работа не па две.

Осе and izabela.nik like this.
  14. izabela.nik

Или таму кај што работиш да немаш тоалет или да не јадеш дур не исполниш норма или да немаш пауза за јадење.. Е па не не сме сите мрзливи и не е до нас.

Осе and Pa8la like this.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Имав таква работа. 15 минути пауза за јадење, кафе да свариш и во тоалет да одиш. Па вие бирајте, драги мои, што ќе правите :)

Just.do.it, Pa8la and izabela.nik like this.
  16. Осе

Осе Популарен член

Јас пријавив за к15 во 2019 та.
    Уште нема одговор...

izabela.nik, SummerGirl and Pa8la like this.
  17. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Кога студирав сакав и да работам, прочитав оглас во еден бутик за пола работно време и ми одговараше, не беа нормални со условите, сред лето беше, и да јадеш забрането беше, мастика џвакање, вода ако ти се пие дискретно под каса алооо не крадам па да се кријам, не вршам криминал ако се напијам вода, ве-це немаше, ако ептен ни се идеше го користевме јавниот на ГТЦ, со колешки никако зборење, муштериите ако ни се познати никако муабет, да седнеш никако, стоевме како здрвени Марии еј неможев 4 саати да издржам а не 8, и тоа требаше на проба од 1 месец, 1 недела одев и чао пријатно.

izabela.nik and Осе like this.
  18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Епа, ако некој не е фер третиран, треба да собере храброст и луѓе. И да се буни јавно.
    А, не да се вади со изговори од типот „јас си трпам, не ми е гајле за другите“ или „да не ме избркаат од работа оти преку партија се пикнав и ако се бунам ќе ме шутнат“. :rofl:

Gosh, Spicy Senorita, Kiko9 and 3 others like this.
  19. izabela.nik

Или најмногу се нуди работа во продажба. Па неможеме бе сите да бидеме продавачи. Може ми одговара да работам сама а не со 500 луѓе дневно, да работам седната а не цел ден застаната...Ама нема не даваат такво работно место.

Pa8la likes this.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Тешко да го добиеш случајот. Така иде тоа кај нас. Ретки се оние што успеаваат. Комшика го пријави газдата и мораше да ја исплати. И плус отштета му зема.

Осе and Pa8la like this.