А која е твоја дефиниција за фетус? Нешто како израсток кој може да се извади како и било што друго несакано во телото... ? Мојата логика е, штом има срце што чука, тогаш тоа значи живот. Ти прекинуваш срце што чука, значи прекинуваш живот. Не е тоа обичен тумор, т.е збир од ткива без некоја посебна (корисна) функција сам по себе. Не е толку едноставно како некои што го замислуваат.
Фалат оние денови од детството кога за прв пат почнаа турските серии во Македонија и заедно скокоро со цела Македонија седнати тоа време пред телевизор ги гледавме. Буквално во мало да дојдеш крадец тоа време, цело мало ќе ги ограби никој нема да го види, затоа што сите гледаат серија.
Шо и да е дефиницијата, гинеколог не смеј да е тој кој убедва или одбива абортус на мајка шо му треба. Омилен муабет на темава ми е дека јајце клетки, ама особено фетуси - можи да се замрзнат и покасно да се всадат. Баш барав на темава кои ми се шансите за всадување ако имам неоплодена јајце клетка замрзната и ако имав шанса фетус да замрзнам, па така од тогаш ми остана мисла како не мислам дека бебе можиш да замрзниш и покасно да го растиш. Do what you will with it. Јас пак ќе се повторам од муабетот некни шо го праев. Сите се про-лајф и против абортус дур не се роди фетусот и стани живо бебе. Па после како ќе заврши, сакано или не, тепано или не, вишок или на улица да пита - на никој не му е гајле. Важно ✨се роди✨. Lowkey хипокритично, lowkey дволично. Уз пат некој ќе повтори како е греота детето. Како не секој треба да е родител. А, шо ако то дете е од дупнат кондом и абортус ќе спречело страдање пошто јбг, не секој е за родител? Некој ќе речи дом за деца (особено за деца со потешкотии и деформитети за кои би одбиле покасен абортус). Јас сум од оние шо многу сакат посвојување. Ама реалноста е дека ако не е максимално здраво, и ако не е бебе - ќе заглави во системот цел живот. Јас уште има деној кај шо плачам девојче од домот, од кога одев таму, шо не го земаа зошто му броеја вишок прстето на ноџињата, инаку скроз здраво. Ова го мислам под "максимално здраво", за ситници се фаќаат е-хе. Еј ама бар живо е. Шодека difficulty му е на макс. Целта секогаш е контрацепција. За жал некогаш и та контрацепција потфрла. Следно, кога се збора за абортус се збора најчесто до 12 недела. После е само под специјални услови. Ама, гинеколог не смеј да одбие ако тие специјални услови се исполнати. Ама баш не смеј. Пошто некои такви ставови директно влијаат на неговиот квалитет на работа. Чист пример гинеколог против абортус. Психолог шо ќе дискриминира против одредени ментални потешкотии пример или психолог кој има предрасуди кон одредени групи (било етнички, било сексуални итн.; не можам да работам со геј особа и за неговото искуство ако јас сум полна предрасуди и го гледам како подолу од чоек), доктор шо поќе ќе верва во тревки него во лекови, исто ко шарлантани доктори шо шират невистини било за некоја процедура, лек, вакцини и луѓе умираат или страдаат ради нивната лична, невистинита, теорија. Еве ај да не е само за здравје, адвокат ако се води по свој морален компас никогаш нема да застапи било каков криминалец. Ама колку и да се гомно на општеството, пак мора некој и нив да ги застапи и секогаш има некој шо или ќе го платат или судот ќе му го додели. Спомна наставник. Има луѓе шо сметат дека насилство/ќотек е од рајот и одлична алатка за воспитвање. Наставник со овај став со стапче смеј да удира по децата? Вакви има примери милион. Само зошто е возможно и се случват вакви ситуации, не значи дека смеј да е така. Личен став мој не смеј никако да влијај на мојата работа.
Не е само за метрополата. Пред некој ден ми излезе обајава на фб, 1850 евра квадрат во Струмица.. Збеснаа со цениве секаде.
Прво, фала Богу што постои Скопје, јас и братучеда ми (која има купено стан во Скопје во 2010) се спасивме, имавме неколку здравствени проблеми. Исто и брат му. Во БТ, ми рекоа дека за мојот здравствен проблем, јас морам под итно на операција. На кардиологија, брачед ми спаси жива глава. За среќа, јас одма заминав и почнав да одам по сестрите да дознаам што му е,кои патем кога прашав, едната од нив брзаше пред и ми зборуваше. Демек остаи ме, имам работа, но Фала Богу, се среди се. Брачеда ми заврши факс овде, се вработи и се среди....со мажот му одат Бт за викенд... Пошто мн не го сакаат Ск, а им даде 1001 шанса за вработување, здравствени придобивки, кои во Бт ги нема. Не секој, желба, туку маката го натерала. Како што кажа и некој, и тоа е во право, за тие пари можеш негде надвор да купиш стан, куќа и комотно да си се отселиш од МКД.
Да да, исто е да имаш фамилија која те сака, да имаш што да јадеш и да облечеш или да бидеш малтретиран од твоите или по домови, да растеш во мизерија по улици без корка леб.
Mnogu povrsno mislenje, kao prvo sto e deteto krivo ako e ostaeno na ulica, od kaj znaes ti u kakva licnost ke izrasne ili ako e rasteno so zlatna lazica demek po difolt go sakale, ete kolku gi sakale Menendez brothers, a i vo obraten slucaj da go sakale, i Ted Bundy go sakale roditelite, tvrdi i on i negovite, i Eliot Rodzer bil vo bogataski ambient izrasnat pa ete ubici se, edniot seriski drugiot masoven i uste ne znam kolku primeri, dushata e individualna dali duhot ke prezivee nasilstvo ili ke se pretvori vo nasilnik e individualno... Moes da pretrazis na gugl osobi koi bile ostaeni sami na sebe vo siropitaliste pa vo kakvi humanitarci i inspirativni licnosti prerasnale..a zasto prerasnale, posho nema vrska toa so roditelite tvoi i nivnite postapki tuku so tebe licno.
Значи ти ако имаш деца не планираш да им удостоиш пристојни услови пошто тоа нема да им значи ништо? Нема да ги воспитуваш пошто до нив си е какви особи ќе станат? Оставајте ги во домови тогаш, не знам зашо им се тресете толку кога родителска грижа немало врска. Реалноста е дека дете не треба да страда. Дали ќе израсне во хуманитарец или не знам што, на дете најголем проблем во животот треба да му е дупнатата топка, не сиромаштија и насилство
Hitler imal poblagi kriteriumi i gledal poveke potencijal za toa koj treba da ima deca od tebe. Znaci siromasni ne treba da imaat deca? U start gi otpisa decava izrasnati vo dom i gi proglasi za propalici... No comment. Nema da se razbereme.
Ако немаат основни услови (пристојно и чисто живеалиште, придонеси), дур не се средат колку толку, да, не треба да имаат. Или нека имаат, ама нека не кукаат по телевизии за помош.
Реалноста е дека никој нема појма кој чекор каде ќе те одведе во животот...ниту дали ќе има детето дупната топка, ниту дали ќе живее во сиромаштија, ниту во што ќе порасне...ниту дали е правилно да родиш дете на 17 или на 37...така што, освен ако не си баба Ванѓа (ако воопшто постоела со такви таленти кои што велат) апсолутистички поглед валиден за сите -НЕ постои. Мислам, можда имаш валидна поента. Да не беше роден Безосчо од малолетна тинејџерка, светов денес ќе имаше а)еден успешен човек помалку, б) еден его-манијак помалку, ц)...секој според својот поглед на свет. . Сдк. уметноста оплеменува, гледајте го Куросава
Овде кога ќе си отворам душа за работи што не ми се зборат со друг ми олеснува. Очигледно е дека дечко ми сака да ми раскине, емотивно се оддалечивме. Ме обвинува дека сум себична и не се грижам доволно за него. Не може да го прифати тоа дека сум избувлив карактер, дека знам некогаш импулсивно да реагирам на работите. Добив и коментар дека сите жени сме луди, освен мајка му. Веќе немам сила ни да се расправам, ни да се бранам. Ме боли тоа што некој не ме прифаќа ваква, и покрај сите напори што ги вложувам да надминам некои работи како панични напади и изливи на бес што ме мачеа цело детство. За сите поблиски околу мене сум се подобра секој ден, и ми тапшаат по рамо за тоа колку напреднав и станав свој човек, освен за него. И иако не кажувам, искрено многу ме повредува тоа. Љубовта не условува, ова нашево не е веќе љубов.
Од швалерајот фатен на Coldplay сепак можиме да научиме две многу битни работи: 1. Можат да те изневерат со погрд/а од тебе. 2. Чим шеф на компанија со фамилија може да најде време да изневерува, тој не е премногу зафатен да ти врати на пораката. И се разбира најбитното нешто: не изневерувајте, бидејќи не знаете кога и како ќе ве фатат.
Гледаме squid game со внука ми, очигледно е доста популарна серија кај помладиве генерации. Една сцена: 15мин им се останати до крај на играта, на типкава и пука водењак, после 2 мин почнува да раѓа, го раѓа бебето, сечат папочна врвка со нож, она станува се облака и оди и ја завршува играта со бебе во раце. Леле колку изгледа се тоа совршено камо стварно да беше пораѓајот таков