Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Еве си седиме на кафе колешки. И дете од 23 години, ни вели дека е оперирана од срам.

Не знам зошто срамот го сметаат за негативна емоција, кога ако имаш морал за некои работи и би требало да ти биде срам.

Реков, ја испуштаме младината од раце.

Никаква почит се нема за повозрасни

Aleks.mar likes this.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Денешната младина не е тоа што ние сме биле некогаш. Дрски, некултурни, арогантни, невоспитани...... Ужас. Дофрлаат на постари, се исмејуваат со деца, им вршат булинг :x

3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Религијата и јазикот се најголемите сили што скроз ги имаат "заматено водите" на историјата на човештвото.

merriel0, Mumoftwo30 and Gosh like this.
  4. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Младиве што се ни грам култура, ни почит ни ништо. Преголема власт им е дадена да прават што сакат.
    Криви се родителите што не ѓи тепаат на време и мислат дека со разговор ќе се реши.
    Јас ко мала сум јадела ќотек (кога е имало потреба) и цел живот си имам страхопочит спрема моите и спрема постари. Што ми фали? Ништо!
    Само сакам да им кажам фала што ме тепале на време. :rofl:

Друго пример братучеда ми не смее НЕ да и каже на ќерка и. Ако слушне не одма плаче и се треска од земја.
    Кај мене на гости прстите во штек ѓи става викнувам по неа НЕ ТАМУ РАЦЕТЕ одма солзи на очите, плачење, па братучеда ми одозгора ми вика не и викај не, греота. Добро викам наредно ако ја удри струја викај не на господ. :?:

merriel0, christinnn, Gosh and 4 others like this.
  5. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Што имате против младите? :devil:
    Срциња сме си. :P

Јас и не тепан имам почит и култура, замисли што ќе беше тепан да бев. :o
    Чекајте еве сега се спремам ќе одам кај моите и ќе речам да ме истепаат сега, за се што не ме тепале да се опаметам. :bandit:

Panda00, M&M, lorenn and 4 others like this.
  6. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Зборам на глобално ниво.
    А против младите немам ништо, само што ако ако ја гледаме иднината на овие млади, God Help Us.

7. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Ајде те молам. Иди излези надвор малце.
    Малтретираат соученици, плукаат на нив, се тепаат, исмејуваат други деца со посебни потреби.
    Тоа невино време одамна помина.

8. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Во секое детство го има истово..
    Инаку тоа е поради лошо домашно воспитување не поради тоа што се раѓаат такви..
    Дете кога се роди ти е како празен лист, имаш пенкало во рака и пишувај по него и што напишеш во него после тоа и читаш.

Annath, Panda00, M&M and 7 others like this.
  9. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Ние не збориме за новореденчиња туку за невоспитаност и безобразие на децава денес.

А тоа што го има не значи дека треба да е нормализирано. Гнасно е. И се дури се мазнат со "дете е ќе прави така" ќе имаме искубани девојчиња, мавани послаби деца и оние со посебни потреби што се жалат дека се малтретирани дневно, па тоа дете ќе прерасне во будала.

Размазувајте ги уште со тоа gentle parenting.

10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Еве јас не поддржувам џентл парентинг, ниту ги воспитувам децата со таков метод, зборувам искрено со нив, и ги учам на култура, да не навредуваат, да се добри со сите, да не ги гледаат луѓето по националност и како изгледаат, исто како мене што ме учеле од дома. Буквално има денови кога вриштат и урлаат за се живо, и ништо не ги смирува, зошто и тие имаат право да ижаат лош ден, како што имаме и ние, зошто дете не знае да разграничи вистинска емоција, не знае како да ја искаже секогаш, не знае секогаш што е страв, срам... затоа сме ние како родители тука, за да им укажеме и воспитаме. Никој родител не сака детето да му урла и пишта во 16ч во сред КАМ маркет! Ама апсолутно никој родител!
    Имајте деца па после зборете како е лесно или тешко тантрум на дете да смириш!

11. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Среден прст од дете шо веројатно не знај шо значи среден прст туку повторва околината околу него шо прај е. Јас би се запрашала шо толку ме повредва за да имам ваква реакција од дете од 4 години. И ова го зборам за сите коментари и како се обраќаш кон ... дете.

Бу-ху. Cry me a river. Луѓе реагирале дека не треба дете да е тепано.

При толку луѓе шо верват дека дете се воспитва со страво-почит и дека ќотекот бил од рајот - јас се соменвам дека пола коментари кои би се пишале во налив на емоции и фрустрации немаат некаква основа во реалноста кај таа личност. Секогаш ќе ми е алартмантно кај некоја личност ако на нешто безпомошно сака да покажи сила. Понатаму, зборање за како би млатела дете јавно (чак и на анонимен форум) на многу други, ајде ќе речам луѓе иако не го мислам то, ќе дај зелено светло дека ете да, детето заслужило да биди млатено зошто повторило пцовка (не велам кажа, велам повтори зошто е дете и детето учи со повторвање од околината), или покажало знак кој го видело во околината и веројатно не знај шо значи (среден прст) итн. Листата оди до недоглед.

Не можиш да се лутиш на дете кое сеуште го запознава светот.

Ако си неспособен да комуницираш со дете, едноставно тргни се од то дете зошто си опасност за него. Не мора да го уништиш за своите комплекси и фрсутрации да ги излечиш.

Ајде и уште ова. Нежно родителство не е еднакво на пермисивно родителство/ се да допушта, разгалвање. Ако не можите да ја прајте та разлика и решението ви е ќотек - преиспитајте се.

mimoza.mk, Annath, merriel0 and 18 others like this.
  12. Stark

Stark Форумски идол

Абе најлесно е да се излупаме во гради како (ќе) сме најдобри, најпаметни ама тешко признаваме дека бо моментот но иди да му ја влеземе така една, барем друг пат да размисли два пати дали ќе покажува среден прст на повозрасни и жени. :)

13. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Што збориш бе Старк? Тоа е дете од 4-5 години, појма нема што значи среден прст! Имитира околина, тоа што видело околу него, родителите се најмногу виновни, затоа треба да се посочи на нив, а не туѓо дете да се "превоспита со тупнивање шамар."

Panda00, John Snow, TammiB5 and 3 others like this.
  14. theowndemon

И само шо опиша gentle parenting шо ги уважва и искуствата и емоциите на детето како засебна индивидуа која сепак го спознава светот. Мајка, нежно родителство не е еднакво на разгалување. То ти е пермисивно родилтество каде се се дозволува само за да биди мирно оти поинаку не знат да се справат родителите. Тие ти се другиот екстрем од тие кои тепаат оти не можат да се справат. И многу луѓе ја прат конекцијата меѓу двете како да се едно, ама едноставно се две посебни работи. Разгалвање во моја книга многу често е гранично и со запоставување. Ама ај, друга тема е то и пак полесно е да се клај фокусот на детето (нешто кое учи од тој возрасен), место на возрасниот кој ја прај работата (дали било разгалување или тепање).

Ете, со ќотек ќе научи. Копиљ мал среден прст ќе покажва. :devil: (facepalm) /s

merriel0, John Snow, TammiB5 and 8 others like this.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Не го сметам за џентл парентинг скроз, зошто некогаш и разбирање за нивните емоции и стравови треба да се покаже, ама скроз си во право за останатото, разгалување и запоставување се тесно поврзани.

Тепање, мавање шамар на туѓо дете, и на свое по потреба.. (facepalm)

M&M, FlirtBerry and theowndemon like this.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

При толку зборење во соодветнана тема и при студии кои објаснуваат дека секој удар е насилство и дека лошо влијае врз развојот на детето, уште има ликови со она глупоно „ама, мене ме тепаа и ништо не ми е“. |(
    Ви е нешто и тоа нешто сериозно!
    Застанете малце и прочитајте книги од професионалци. Поразговарајте со стручни лица.
    Размислете зошто толку сте склони да бирате агресија наместо нормален разговор.
    И како што ви кажа членката погоре, не мешајте нежно со пермисивно или со пасивно родителство.

17. theowndemon

Моментот ко ќе си против ќотек на дете и се пробваш да му објасниш со љубов и со уважување на емоциите и стравовите, и на детето како посебна индивидуа - добредојде во нежно родителство. :D И да неќиш така да го наречиш, во принцип то е. Обично кога вака уз муабет велат/велите нежно родителство, знам дека се мисли за разгалување зошто после то одат да опишат разгалено дете и родител кој не знај да се спротистави и справи со то дете. Ама то се две различни работи. И дур ги кажваме грешно ќе имаме родители шо евентуално и ќе посегнат да удрат зошто скраја да е да се нежни и способни да покажат љубов.

upload_2025-11-7_20-15-44.png

А, дека е насилство и разгалување, како шо е и физичко тепање и психичко малтретирање - апсолутно. That's a hill I'm willing to die on. Во најмала рака не му прајш услуга на детето со дозволување на се и не учи ништо од тој период кога расти шо ќе биди значајно за него како возрасна индивидуа. И то е „најмалиот“ проблем. 8-|

Annath, Panda00, SummerGirl and 4 others like this.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ти на твои сериозни возрасни години треба да имаш контрола над твоите нагони, во случајов нагон да истепаш дете. Ако ме прашаш мене многу позагрижувачки е да еден толку безначаен гест те натера да имаш желба да истепаш дете на три-четири годишна возраст. Едно исто однесување кај дете и возрасен може да има сосема различна конотација и зависи од контекстот, како и од тоа до која мера детето разбира што прави. Не знам како не ти е јасно ова и тооолку може да те тригнерне.

Сори, можеби треба да си посетиш стручно лице ако имаш проблеми со лутина!

19. Најубаф на свет

Најубаф на свет Активен член

Станува наутро насабајле. Гледа тмурно и дождливо време. Досадно и е. Нема никој онлајн на Фејзбук и Инстаграм.

Сака внимание. Измислува настан со измислено девојче кое и кренало среден прст и наводно како би ја натепала. Знае дека на форумот пишуваат и доста мајки, штом се спомне дете доаѓа и емпатија. Добива внимание, кавга и никој не може да и stole the thunder. Барем на неколку часа.

Оди на работа од 09-17 часот. Се враќа дома. Вклучува лаптоп, и додека готви нешто за јадење, ги чита коментарите и кавгата и вришти од смеење со мислата на што луѓе трошат време од својот живот. Задоволна од својот исход, мевот полн, пушта некоја емисија или турска серија да изгледа и меѓувремено заспива.

8-|(y)

20. lorenn

lorenn Активен член

Добар си? Зашто толку безначаен потег од битие кое нема свесност би те вознемирило.
    И ти треба да се преиспиташ.
    И најмногу ме нервира кога таквите велите сме глумеле дека не не' нервира ова |( епа извини што сум нормална и не лечам фрустрации на деца.
    Можда многу ќе негодуваат али мене дури ми е кјут мало дете така да напраи :D и не само циганчето со средниот прст и други деца се дешавало да ми се криват и сл. па слатки ми биле и смешни..Пошто е наивно и не ни знаат што значи тоа ни па имале намера да ве увредат вас господините.