Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. christinnn

christinnn Форумски идол

Не ми паметувај за штетноста на алкохолот за викенди и по некоја чашка сред недела, за кафето на гладен стомак и за отровот во цигарите, кога изгледаш како човек што нема изодено 1000 чекори во цела недела и како да си ја изел и масата во дневната за празниците.

Никогаш не би се дрзнала да му паметувам на други луѓе во врска со нивните лични избори, било да е тоа да не јадат одредена храна или да јадат, да конзумираат или не конзумираат алкохол, да бидат премногу физички активни или воопшто да не се итн итн. А нешто што највеќе мразам се баш таквите луѓе шо се замараат со туѓ живот и прилично знам да вратам дрско ако ми солат памет.
    Гледајте си своја работа аман, толку е тешко?

Last edited: Jan 12, 2026 at 9:21 PM
  2. Unknown_7

Unknown_7 Истакнат член

Извини што ќе те цитирам, но се согласувам со тебе потполно.Јас сум особа која никогаш нема пушено цигари, последниве 3-4 години се немам капка алкохол напиено, спортувам повеќе од 15 години, последниве 2 год буквално секој ден, но никогаш не сум паметувал на блиските, роднините, другарите, девојките, да не пијат, да не пушат, дека претеруваат во одредена храна, или дека мораат да се хранат здраво, или мораат да вежбаат секој ден, мислам дебилно е искрено.Ако јас не јадам одредена храна, или не пушам и не пијам алкохол, вежбам затоа што ми е мене убаво, не значи дека тоа треба сите околу мене да го прават, зашто моето е правилно, а нивното не е, секој си ужива во одредени и лични избори.

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Јас кога јадам чоколадо, мене ми се качува шеќерот не на друг.
    Јас ако пијам алкохол, мојот џигер страда, не на друг.
    Ама ако јас пушам, страда и туѓа плуќа, се усмрдува и туѓа облека.

Mumoftwo30, Darko90, Gosh and 8 others like this.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Јас намерно ја одвоив таа реченица оти мислев на тој дел.
    Постојат луѓе кои ја вбројуваат храната како дел од својот идентитет и луѓе кои со години се занимаваат со истражувања на оваа тема ( на пример антрополозите и социолозите).
    А, за другиот дел...
    Тоа што на некој му смета како друг се храни, не значи секогаш дека е вознемирен од тоа.
    Можеби само се рчка со него оти му е досадно во моментот. :D
    Или можеби објективно смета дека одредени состојки не се здрави и квалитетни, па сака да го посоветува да направи промена. А, на другиот е да одлучи дали ќе го послуша или ќе си тера исто.

5. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Точно да, но еве еден прост пример да земам.
    Одиш во кафана, имаш пушачки и непушачки дел.
    Во н пушачкиот дел 20 маси, од тие 20 маси 18 се слободни, 2 се зафатени од непушачи.
    Во пушачкиот дел 20 маси, од тие 20 маси 20 се зафатени, од тие 20 зафатени маси на 10 маси седат непушачи. Зошто?! И после коментираат мирисам на цигари, ме отруја од цигари. Фино лепо оди седни си во непушачкиот дел и нема да бидеш усмрден на цигара, што мајка бараш во пушачки дел кога не пушиш цигара?

Зошто да биде скратено задоволството на пушачот, а на не пушачот не? Зошто да не е исто?
    Еве јас на пример кога ќе излезам било да е во ресторант, кафич, дискотека, сакам да си запалам цигара и да си јадам, пијам. Мене не ми оди ништо без цигара. После закониве јас ќе си се собирам со друштвото дома, пошто цело друштво сме пушачи и дома ќе си спремам вечера, нема сигурно да одам пари да фрлам на места каде што нема да ми е убаво.

После овие 'ЕВРОПСКИ' закони 80% ќе им падне работата на угостителите, не знам само дали се свесни властите дека свесно ги носат сите во пропаст.

Last edited: Jan 12, 2026 at 9:53 PM
    L.i.n.a.a and christinnn like this.
  6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Па не треба да се паметува неповикан, мислам дека се подразбира тоа. :?: Ама еве се наоѓаме во ситуација да правиме муабет за исхрана, вежбање и сл., и јас ја почнам темата со мој пример, попрво би сакала некој да ме советува како да ја подобрам исхраната и каква физичка активност да имам, отколку да ми речи "абе не се замарај, јади си што ти душа сака". Не сите што ќе зборуваат за нивниот здрав живот автоматски значи дека ви наметнуваат вас нешто, чиниш здрава исхрана и вежбање е дел од некоја секта. Луѓето треба да се стремиме на поздрав живот, тоа е факт. Никој не фаќа никого за гуша што да јади, секако не ти е дома в кујна.

7. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Оти има разлика во то твојот порок да ти штети само тебе, и да штети и на другите. Мене стварно не ми е гајле Х особа ако пушти и си штети. Имам проблем ако Х особа пушти до мене и тој чад ми штети мене, чад шо не одбрав да го примам. За ова со седењето имав пишано во актуелни настани подетално, не гледам поента за пак.

Mumoftwo30, Darko90, Miss666 and 10 others like this.
  8. Munchmallow20

Па ебати државата ако факинг пушење ни ја држи економијата стабилна.
    Не земјоделие, туризам, производство или не знам што, пушење цигари бе.
    Немој случајно и коцкарници да забраниме, сигурно колективно сите ќе просиме по улици.

Мене ми е стварно срам да живеам во земја кај што на нечии зависности ни се потпира иднината.

Last edited: Jan 12, 2026 at 9:53 PM
    Miss666 and Bitter-Sweet like this.
  9. nextredstyle

Па, нека им падне работата кога не внимаваат ни на непушачкиот дел и не опоменуваат пушачи дека во тој дел не смее да се пуши.
    Пушачот нека се труе и убие сам. Нема право да труе и убие други.

10. Marley

Marley Популарен член

За старанова,.. исклучиво староградски ...
    специјално и ексклузивно за лепо друштво.
    (да не ги именувам...)

st-el likes this.
  11. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Точно, јас се согласувам со тебе, ама затоа има посебни простории за непушачи.

Земав пример само за угостителите, не за целата економија.

Јас знам дека во деловите наменети за непушачи не се пуши, немам сретнато некој со цигара во тие делови.
    За оние кои не почитуваат и дозволуваат да се пуши секаде нека им падне работата.

Види јас се согласувам со сите вас на кој ви пречи цигара, ама не се согласувам со законот каде што е наведено дека дури и во пушачките простори каде што беа нема да биде дозволено да се пуши.
    Почитувам права и јас, во делови каде што е дозволено пушам цигара, во делови каде што не е дозволено не пушам, треба за сите да е рамноправно.

L.i.n.a.a likes this.
  12. Munchmallow20

Јас не знам зашто и јавни дркаџии ги шејмаме. Му се присакало на чоекот, потреба е јбг, не дошол некого од вас да го онади.

pinklipstick and Unknown_7 like this.
  13. John Snow

John Snow Форумски идол

Личен избор со кој наштетуваш некому не е личен избор туку наметнување. Како пушач сум свесен дека ова ќе ми влијае на ноќните искачанки но за општо добро сум за изгласување на законов. Е сеа тоа шо сметам дека ова нема никаква врска со некои алтруистички побуди и грижа за здравјето на граѓаните туку за полнење на буџетот преку фрчење на казни е друг муабет.

Bitter-Sweet and theowndemon like this.
  14. nextredstyle

Законов мора да се применува во оваа форма токму поради тоа што енормно се зголеми бројот на пушачи, а за непушачи не останува безбедно место.

Bitter-Sweet, Amellie13 and Unknown_7 like this.
  15. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

@nextredstyle Добронамерното советување е сосема различно од р'чкањето или исмевањето од досада.

Второто е пак е во повеќето случаи, лична реакција, а не нешто објективно.

И пак ќе кажам, this isn't about the food :*:

christinnn likes this.
  16. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Ваљда свесна си дека не се дружат само пушачи со пушачи и непушачи со непушачи. Или имаш ситуација каде шо ќе треба сите да станат од маса за да пушат и еден да остани сам (или еден да остани друштво да му прај па после да пуши тој некој), или тој еден (непушачот) ќе оди надвор за "мир во куќа". И соодносот мислам дека ми е точен, едно друштво имам кај шо никој не пушиме и уште не ми е реално дека толку непушачи најдов. Инаку сум единствена на маса непушач, максимум уште 1 чоек ако има и толку. Ако стигнам покасно? Или треба да бегам/воопшто да не излегвам или да седнам во пушачки дел. Ми се има случено од непушачки дел полека сите да преминат во пушачки оти е полесно и остајв пари и заминав. Ама многу не би напрајле то и ќе останат, ко шо реков, за "мир во куќа". Ова со масите е толку безвезе аргумент оти не се гледат цели интерперсонални односи шо влијаат на то која маса ја одбираш.

А, за крај, не е ни важно на која маса седиш. Поточно, ретко кога е важно. Зошто бариерата меѓу пушачки и непушачки дел е само замислена. Една лајсна на земја, ретко кај има физичка преграда. Одбираш меѓу зачадено и многу зачадено.

17. forumce

forumce Форумски идол

Затоа што твојто задоволство е на сметка на здравјето на непушачите

18. nextredstyle

Не е,а ама поврзано е ради своите перцепции.
    И двете се можни и поверојатни причини зошто некој реагира на туѓиот избор за храна.
    Неумесно е да се мисли дека тој го прави тоа оти е вознемирен или оти се осеќа лично нападнат од тоа што другиот јаде марула или бургер. Не сме сите тинејџери, па да заглавуваме во убеденоста дека тој мора да го дира тоа во негативна смисла, па реагира.

19. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Тогаш излегува ние пушачите да си седиме дома и да си се труеме.

20. forumce

forumce Форумски идол

А што сум јас должна за мене да ме труеш?