Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. pdb123

pdb123 Популарен член

Во склоп на муабетот погоре, уште пред година или нешто така, прочитав дека најновите истражувања се дека и жените биле ловци: впрочем, нивната анатомија дури била и подобра/посоодветна за тоа. Причината зошто се сметало дека само мажите биле ловци било заради тоа што при ископ на женски гробишта, кога имало алати закопани со жената, се претпоставувало дека тоа се алатите на маж ѝ, или дека церемонијално биле закопани со неа :D. Men diminishing women's contributions since the dawn of time :D:D:D.

Нејсе, генерално се согласувам дека со оспособувањето на жените, многу мажи знаат да го злоупотребат тоа, и ако во класично патријархално семејство мажот во најмала рака барем од срам пред други ќе прави „машки“ работи, во денешно модерно семејство не чувствува потреба да го прави дури ни тоа. Ама не може жените да се кочат себеси да станат поспособни оти со тоа мажите ќе станеле понеспособни. Не може друг да ми е виновен пошто јас сум станала мрза :D. Ако некој е таков, тогаш не го бива, очигледно нема доволно самосвест за да не прави така, т.е. тоа е негов недостаток, не на жената.

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ако жената треба да се покори на мажот за он да се осети како маж, глава на фамилијата, тогаш он неможе да биде лидер по природа, нели :D.

DragonFly22, Nausicaa, Gosh and 8 others like this.
  3. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Ако ја гледаме природата жената има подобри лидерски способност од мажот.

Секаде кај животните кај што се лидери женките многу подобро опстојуваат, затоа што кај што се главни женките тие се базираат повеќе на сојуз и задничко гласање или е лидер најстарата и најпаметната женка, кај што е главен мажјакот фокусот е на тоа кој е најсилен и се трудат секој мажјак да доминира над сите и често сами себе се истребуваат.

Системите кај што мажјакот е главен се покажуваат подобри само ако често се напаѓани од други животи, па е потребно заштита.
    Нас луѓето никое друго животно не не напаѓа, така што сигурно подобро би функционирале жените ако се лидери.

Пример ќе дадам со лавот, се смета за крал на животните, ама лавицата е таа што одлучува кога и каде ќе се лови и кога е време за преселба и ловот го водат лавиците, лавот дури и ретко учествува во лов. Лавот служи за да ја штити глутницата од друг лав или хиени, затоа што е многу посилен. Ама дури и тоа што има многу поголема сила од лавиците, сепак ако претставува закан за глутицата и се однесува грубо кон малите, лавиците го бркаат.

Секаде па и во нашата природа ние мажите сакаме да доминираме не само над жените туку над сите, секој маж сака да е подобар од другиот и се фокусираме повеќе на борба и доминација отколку на донесување правилна одлука.

ThrinaMist, FlirtBerry, Gosh and 5 others like this.
  4. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Биолошки, мозокот на жената има подобри лидерски карактеристики, но исто така има повеќе емпатија и желба за групирање на луѓето.

Другиот пол го нема ова, има спротивни себични начини и желби за доминација, затоа се качуваат во корпоративниот свет. Без лидерски карактеристики, ама со себичност да земе све за себе. Има разлика.

Adidas888, Gosh, eliesaab and 3 others like this.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

А сакаш да кажеш дека у принцип не треба мажот да се грижи за децата?

Аман, освен доење шо трае до кај година ипол, другото можат двајцата.

Имав еднаш ситуација, детенце пациент со татко дојдени и да им земам податоци, го прашувам таткото датум на раѓање на детето....абер немаше кутриот. Столб на фамилијата my ass.

Last edited: Jan 24, 2026
    LiquidLuna, Gosh, eliesaab and 7 others like this.
  6. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Освен да го роди не може*.
    Може млеко од цуцла да му даде.

Last edited: Jan 24, 2026
  7. Rama

Rama Форумски идол

Ретко се советувам со ChatGpt, ама нешто ми беше досадно и го прашав која држава ја сака повеќе, онака општо, дали Македонија или Бугарија, ми одговори дека и двете држави му значат исто, дека не прави делби по никаков основ, ама првично почна да ми пишува на бугарски, па го подбрав малку и ми се извини:D
    Чувствата додатно ми ги скрши кога го прашав што мисли чии наследници сме, на Александар Македонски или на Старите Словени, ми одговори дека немаме никаква генетска поврзаност со Александар. Тука сакав јако да го опцујам, ама се воздржав:tmi:

8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Медиумиве треба да намалат со објавување црна хроника од соседни држави, од Балкан, од Европа, од светов. Не да намалат, воопшто да не објавуваат. Доволна ни е нашава црна хроника, нè трујат и со поширок регион и само со тоа сме опкружени. Од сабајле до вечер само читаме и слушаме кој кого убил, нападнал, загинал итн. Со што нè хранат и што ни ставаат во мозок, толку им вредат кликови на таква содржина?

christinnn, M&M, Billy Idol and 8 others like this.
  9. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Јас започнав да ги тргам. Забележав премногу дека почнаа да ми влијаат, по цели денови зборував само за тоа што имам прочитано, мислев, се сочувствував. На крај, сфатив дека треба да ги тргам сите црни хроники.

10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Епа тоа сакам да кажам. Далеку се тие таквите модерни "мажи" денес од "глава" на фамилијата кога сè поголем терет денес паѓа на жената. Во денешно време се сè понежни и понеспособни.

KiT likes this.
  11. Munchmallow20

Епа те прашав, според тебе што треба да прави мажот, што жената?
    Пошто стварно не разбирам како изгледа за тебе идеалниот маж.

12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Мажот да не ги користи придобивките од феминизмот и се поголемата вклученост на жената во сите сфери во негова корист, само како негово растеретување од обврските додека жената жонглира помеѓу работа, домаќинство и деца.

13. Munchmallow20

Значи мажот само да работи, а дома да не се грижи за децата?
    А жената само се грижи за децата и не работи?

Пошто у патријархална фамилија така е:)

И ако муж ти ти го отежнува животот - лошо си се омажила, не е до феминизмот.

14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

ОК не се сфаќаме очигледно. Продужи даље и престани да ме цитираш.

15. Munchmallow20

Ја само ќе си го цитирам ова, чисто потсетување вашите ќерки што ќе трпеа да не беше феминизмот.
    Барем секој здраворазумен родител сака детето да му расте во праведен и фер свет.

AlmaOculta and Mr.Limonko like this.
  16. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Па, во право е за тоа последното, немаме врска со Александар Македонски. :)

17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Убаво кажа она, само не ја разбра ти.
    Со феминизмот, жените се повеќе вклучени во сите сфери, работа, деца, дом, сметки....
    Порано, мажот одел на работа а жената дома, ама денес и жената оди на работа и плус и за сметки и за домот се грижи, а тоа денешните мажи го користат во своја полза. Ем си одат само на работа ем сметките платени по пола, а останатото исто си останува на жената.
    Епа не бива така.
    Мора и они да се вклучат исто во сите сфери како и жената, ако сакаат да не си останат стари ергени довека.

18. Munchmallow20

Епа нека се мажат со поспособни мажи. Не е до феминизмот, не знам на кој јазик да ви се каже тоа.

Mr.Limonko likes this.
  19. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Ама ова се работи за кои и што се бори феминизмот, без феминизмот нема ништо од ова.. Не е виновен феминизмот.

20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ех манчи, незнам дали знаеш ама ај да не речам 90 посто, туку 80 посто од машката мк популација ни е неспособна. Некои си се искрени дека се неспособни а некои и асвалтот ќе го изораат со четкичка за заби само за да ни направат лажна слика дека се способни.... не дај боже да сретнете таков....

Nausicaa likes this.