Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. pdb123

pdb123 Популарен член

Во склоп на муабетот погоре, уште пред година или нешто така, прочитав дека најновите истражувања се дека и жените биле ловци: впрочем, нивната анатомија дури била и подобра/посоодветна за тоа. Причината зошто се сметало дека само мажите биле ловци било заради тоа што при ископ на женски гробишта, кога имало алати закопани со жената, се претпоставувало дека тоа се алатите на маж ѝ, или дека церемонијално биле закопани со неа :D. Men diminishing women's contributions since the dawn of time :D:D:D.

Нејсе, генерално се согласувам дека со оспособувањето на жените, многу мажи знаат да го злоупотребат тоа, и ако во класично патријархално семејство мажот во најмала рака барем од срам пред други ќе прави „машки“ работи, во денешно модерно семејство не чувствува потреба да го прави дури ни тоа. Ама не може жените да се кочат себеси да станат поспособни оти со тоа мажите ќе станеле понеспособни. Не може друг да ми е виновен пошто јас сум станала мрза :D. Ако некој е таков, тогаш не го бива, очигледно нема доволно самосвест за да не прави така, т.е. тоа е негов недостаток, не на жената.

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ако жената треба да се покори на мажот за он да се осети како маж, глава на фамилијата, тогаш он неможе да биде лидер по природа, нели :D.

3. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Ако ја гледаме природата жената има подобри лидерски способност од мажот.

Секаде кај животните кај што се лидери женките многу подобро опстојуваат, затоа што кај што се главни женките тие се базираат повеќе на сојуз и задничко гласање или е лидер најстарата и најпаметната женка, кај што е главен мажјакот фокусот е на тоа кој е најсилен и се трудат секој мажјак да доминира над сите и често сами себе се истребуваат.

Системите кај што мажјакот е главен се покажуваат подобри само ако често се напаѓани од други животи, па е потребно заштита.
    Нас луѓето никое друго животно не не напаѓа, така што сигурно подобро би функционирале жените ако се лидери.

Пример ќе дадам со лавот, се смета за крал на животните, ама лавицата е таа што одлучува кога и каде ќе се лови и кога е време за преселба и ловот го водат лавиците, лавот дури и ретко учествува во лов. Лавот служи за да ја штити глутницата од друг лав или хиени, затоа што е многу посилен. Ама дури и тоа што има многу поголема сила од лавиците, сепак ако претставува закан за глутицата и се однесува грубо кон малите, лавиците го бркаат.

Секаде па и во нашата природа ние мажите сакаме да доминираме не само над жените туку над сите, секој маж сака да е подобар од другиот и се фокусираме повеќе на борба и доминација отколку на донесување правилна одлука.

4. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Биолошки, мозокот на жената има подобри лидерски карактеристики, но исто така има повеќе емпатија и желба за групирање на луѓето.

Другиот пол го нема ова, има спротивни себични начини и желби за доминација, затоа се качуваат во корпоративниот свет. Без лидерски карактеристики, ама со себичност да земе све за себе. Има разлика.

Mumoftwo30 and Mr.Limonko like this.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

А сакаш да кажеш дека у принцип не треба мажот да се грижи за децата?

Аман, освен доење шо трае до кај година ипол, другото можат двајцата.

Имав еднаш ситуација, детенце пациент со татко дојдени и да им земам податоци, го прашувам таткото датум на раѓање на детето....абер немаше кутриот. Столб на фамилијата my ass.

Last edited: Jan 24, 2026 at 3:33 PM
  6. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Освен да го роди не може*.
    Може млеко од цуцла да му даде.

Last edited: Jan 24, 2026 at 3:54 PM
  7. Rama

Rama Форумски идол

Ретко се советувам со ChatGpt, ама нешто ми беше досадно и го прашав која држава ја сака повеќе, онака општо, дали Македонија или Бугарија, ми одговори дека и двете држави му значат исто, дека не прави делби по никаков основ, ама првично почна да ми пишува на бугарски, па го подбрав малку и ми се извини:D
    Чувствата додатно ми ги скрши кога го прашав што мисли чии наследници сме, на Александар Македонски или на Старите Словени, ми одговори дека немаме никаква генетска поврзаност со Александар. Тука сакав јако да го опцујам, ама се воздржав:tmi: