Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Него читам по Американа како било нормално кога ќе ти дојде другарче на детето твое на гости, на преспивање или да учат заедно, да го пратиш башка у друга соба додека вие ко фамилија ручате или ако нарачувате храна, најдиректно да му побараш да си го плати својот дел. Am I too Balkan for this?? :worried:Онака по твитер и форуми луѓе споделуваат такви искуства, и не само како деца, и ко возрасни на гости не биле третирани ко гости. Па у коментари читаш - ако ми дошол дома, не значи дека ми е обврска да го хранам. Bitch what? :drunk:
    И нема врска ова со сиромаштија, сиромашен бар чинија ориз или макарони ќе ти даде и да нема друго.

Не е обврска. Основна почит и култура е човек што ти дошол дома да го третираш ко член од фамилија додека ти е дома.

2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Јас сум читал дека во Скандинавија, кога имаш гостин, или другарче од училиште дома(не на преноќување), ручек/вечера не му се нуди. Јадат само домашните, него евентуално можи чај, кафе и колачи тоа е тоа.
    Реално, ова мене воопшто не ме чуди за тие земји и не ги осудувам оти си имаат посебен принцип на функционирање, шо доста се разликува пример од нашиот.

Така да, не мислам дека тоа е својствено само за Америка, иако еве за таму прв пат слушам дека така правеле.

FriendOfDorothy likes this.
  3. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Нееее бре, у странство све си е перфектно :inlove::inlove::inlove::inlove::inlove:
    Нема маана ниту една, само ние сме најгрдата, најсељачката, најникаквата шит од држава :inlove:

Спуштете се на земја, бидете реални, и бидете нормални, ако знаете уопште што е тоа :)

4. Waverly Raven

Види, татковината (наша) за некој е мајка, а за некој маќеа… :mm:

mKdevojce likes this.
  5. Munchmallow20

Што знам, да јадеш ПРЕД некого дома кај тебе е безобразно.
    Не мора да руча по дифолт, ама можеш да почекаш да си оди па да ручате нели?

Gosh, eliesaab, GirlLove and 3 others like this.
  6. Waverly Raven

И мене ми е чудно, не дека не, ама не сум од Скандинавија.

Нив воопшто не им е чудно, безобразно и невообичаено, едноставно така се израснати и научени.

Едноставно се работи за различни култури. Пак ќе речам, нудат кафе, сок, колачи и сл., ама ручек и вечера не, тоа само домашните.

7. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Знам :^)

Исто и обратно.

Никаде не сјајно и бајковито ко што го прикажуваат :)

pinklipstick likes this.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ми во Германија па? Те вика машкото на дејт и секој своето си го плаќа. И замисли после да очекува секс :rofl::rofl:
    Море коа ќе му го извадам ценовникот
    -ух - 20 евра
    -ух ух - 30 евра
    - ОООООХ - 50 евра
    - малее колку ти е голееем - 100 евра

Сите се различни. Кај нас тоа шо е нормално, кај нив не е, и обратно.

lovely91, cooll, christinnn and 2 others like this.
  9. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Роднина на мм живее во Шведска и вика вака, Одам во маркет со синот, тодлер, почнува да ми се лигави, го шлапнува еден шамар и после 2 дена социјално дома на врата се појавиле. Ај на советување за gentle parenting.
    После ќе ти вика мамо, тато ме родивте со патлак ама се осеќам како женско и ќе ви донесам зет, не снаа и обратно!

christinnn and GirlLove like this.
  10. Munchmallow20

Така и треба:)

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Омилен период од годината ми е кога ги ваѓам саксиите со цвеќиња на балкон.
    Ајде уште малку.
    А можеби и ќе купам нови.
    :f:

bookslover and eliesaab like this.
  12. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Овде пити ќе им нарачаш, скари, салати, пиво, вино, ќе ти седат со саати и на крај пак пуздер ќе те направат зад грб, време е за скандинавски модел и овде - ај ве молам марш у соба додека јадам или дај 1000 денари за јадењево и пиењево.:sun::inlove:

13. TwistedSister

TwistedSister Активен член

Не можам да замислам да потражам пари (facepalm) какви себичњаци
    или бар стрпи се ако нејќеш да делиш јади покасно кога ќе си заминат гостите..

GirlLove likes this.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Не постојат совршени луѓе. Поради тоа не постојат и совршени држави.
    Само некои одбираат да го игнорираат ова додека не ги задеси нешто лично. :D

GirlLove likes this.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Дофта ма шириш тука ерес, и оди сврти ја плескавицата:D

Dentina, GirlLove and Adidas888 like this.
  16. TwistedSister

btw кога пишав зафрканции со документи мислев за престојот :D различно у секоја земја е али скандинавскиве, холандија они се покомплицирани за престој треба доста трпение да ги извадиш тие документи..

17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Не можам да ја сфатам фрустрацијата кон оние што имале муда да го соберат животот во еден куфер и да почнат од нула во туѓа држава, при туѓ јазик и култура. Што ви згрешиле толку па да плукате по нив еве не знам.

Па и за плескавици да обраќаш во туѓина ти треба повеќе сила да се потпреш сам на своите крилја отколку на вас што не ви се мрда од комфорт зоната само затоа што во неа сте само поради тате и бате и сами не можете да се снајдете ниту во Македонија а камоли во странство.

Ич не треба да се секирате за нас и за пропуштените родендени. Тоа што сега имам 11× од последната плата што сум ја земала во Македонија, (за дупло помалку работа), ваљда е доволно да можам да си обезбедам авионски карти на мене па и на моите родители ако треба за секој важен момент за кој сакам да бидам со нив.

Иначе искрено, испуштањето на чал'мите и лицемерието од тие родендени, мекици и разно разни прослави од широк круг само позитивно ми влијаело на психата.

Ете јас можам колку сакам да работам remote и со месеци да седам во Македонија, но ете не сакам. Повеќе ми вреди мирот и приватноста тука отколку родендените во Мк.

Затоа, chill, седи си доле и свиркај си на родендени и остави ги другите да си го живеат живот како што решиле.

18. TwistedSister

Све ок не гледам потреба ни двете страни да се навредуваат. :^)
    Да платата е повисока но и стандардот и кириите се многу повисоки.

GirlLove likes this.
  19. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Па нема потреба да се споредуваат ниту да се навредуваат, ама има две-три членки кои само со таа тема се занимаваат и отворено плукаат по другата страна.

Иначе, во Македонија не плаќав кирија ама не можев да си дозволам ни третина од тоа што можам сега. Всушност ништо не можев да си дозволам а работев 40 часа неделно и тоа не на некоја општа работа што може секој да ја работи.

Не сакав да ја отворам темата ниту да се фалам, ама ете јас сум ги осетила и двете страни па затоа не може да ми мудрува некој што од државата излегол само за на екскурзија.

И од оваа гледа точка, многу поголема почит имам спрема оние што обраќаат плескавици овде отколку за оние што веат партиски знамиња во Мк со надеж дека ќе добијат вработување на државно. А истите во меѓувреме земаат 100 ден за кафе од родителите ама битно, на сите родендени се со нив. :!:

Last edited: Feb 28, 2026 at 5:51 PM
    Dentina and Adidas888 like this.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Во меѓувреме, истите тие што ги навредуваат тие што обраќаат плескавици во странство:

Ама битни се родендените. 8)

Dentina likes this.