Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ние преведуваме во зависност од контекстот.
    Во општ контекст е зајакнува или засилува.
    Во правен контекст е овластува или ополномоштува.
    Во психолошки контекст е оспособува или охрабрува.

2. Најубаф на свет

Најубаф на свет Активен член

Не.

Empowered e процес/трансформација, powerful е веќе стекнато/вродено.

Посоодветно би било се чувствувам просветлено/зајакнато/посигурно/поцврста (уште си во фаза на промена и одиш кон целта).

Empowering е процес на промена кој не е завршен.

Да се надополнам. Членката погоре дала добар збор „охрабрена“ (јас го употребив „посигурна во себе“ што би значело исто).

Last edited: Apr 6, 2026 at 2:18 PM
    Mumoftwo30 and tambelina like this.
  3. franca

franca Популарен член

Не умревме ама јас фатив замастен црн дроб од мрсно пржено и глупости што јадев одреден период сменив исхрана го одмастив дробот мада знак прашање и здравово колку е здраво сепак има разлика и повеќето имаат стеатоза а немаат појма и така некој наеднаш го акнало нешто се се собира со тек на време и тоа е

tambelina likes this.
  4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Ја немав страв, уопште не се потресов.
    Не знам како за нешо се потресувам, за нешо ни малце.

Сеа не ко кола де, има некое посебно чувство коа полетува :rofl:
    А после ми е попријатно од со кола, нема трускања по пат :rofl:

Е за турбуленции не знам :worried:

Adidas888 likes this.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Јас од една страна мислам дека ептен ќе се тресам (паничарска природа, јбг) кога ќе дојде ред прв пат да се качам во авион. Од друга страна па мртва ладна си бев на ептен косо и нагло вртење на автобус (за да избегне идиот во кола, за влакно) дур некои завриштеа и можда нема да се тресам и горе. :rofl::rofl:

Mrs. right likes this.
  6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Еднаш кога ќе се помини тоа прво летање во авион, потоа буквално ништо нема да значи, како секое друго превозно средство. Најдолго што имам летано е 4+ саати во еден правец, буквално заборавив дека сум во авион всушност. :D

nextredstyle and Mrs. right like this.
  7. quattro

quattro Популарен член

Авионот е најбрзо средство, буквално нешто најсофистицирано шо го има постигнато човекот. А и притоа важи за најбезбедно од поглед на антропогени фактори како "нема сообраќајки" пошто е во воздух.

Но, сепак самиот факт дека си 10.000 метри во воздух сам по себе не делува баш така толку комотно. Сепак е направен од обичен лим како и кола, автобус, едноставно шо рече еден чоек конзерва. Буквално како конзерва преполна со електроника. Негативна страна на авионите е тоа шо шансите за преживување се 0%, во ретки случаеви 00.001% бидејќи од воздух паѓа директно без разлика временски услови или дефект. Најголема причина за пад на авионите е дефект, бидејќи е материјален производ со ограничен рок на траење. За разлика од кола, автобус, брод, луѓе преживеале. Дали со помош на воздушно перниче, дали со помош на нешто друго, преживеале. Исто од мотор паднале, од брод преживеале, ама од авион тешко.

Да гледаме на позитивната страна, бидејќи се софистицирани и сепак контролирани од земјините радари шо дава олеснително чувство но истовремено и не треба да "легализираат" толку како комотни средтва.

Last edited: Apr 6, 2026 at 5:08 PM
  8. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Додека те читав едно 2-3 пати ми се пресекоа нозе, паник атак, така да, не сум летала нема ни да летам. :shake::tmi:

9. quattro

quattro Популарен член

Не, не треба да ти биде паник "атак" но убаво е да се има во предвид дека сепак е материјален производ, тоа и често го кажуваа на AirCrash Investigation на National Geographic, дека најголема причина за авионски несреќи е човечкиот фактор а и самиот производ кој е всушност антропогено средство создадено од човекот. И како второ е тоа шо на огромна висина крилата често знаат да замрзнат па ротирањето е отежнато.

И трето е тоа шо се вози со "авто пилот" исто ко електрична Тесла, па глеаме колку е Тесла способна да управува сама а не пак авион :)