Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Не сакам да антагонизирам, само да посочам:

ВИНАТА Е ПРЕД СЕ' НА 40 ГОДИШНИОТ ИДИОТ.
    ТОНИ И БОБИ СЕ ДЕГЕНЕРИЦИ ШТО СЕ ЧУВСТВУВААТ СИЛНИ САМО ПРЕКУ ТАСТАТУРА.
    НАЈВЕРОЈАТНО (ЌЕ) ИМААТ ЌЕРКИ И (ЌЕ) ГИ ВОСПИТУВААТ , ЗАШТО „ЗНААТ КАКВИ СЕ МАЖИТЕ“ (односно се претпоставуваат себеси во нив, своите мисли, во најмала рака)

Но, но...

1. Го немаш постирано изворниот линк.
    2. Човек не може да види какви сѐ други коментари има од мажи и од жени. (Еве нека и 90 посто се од вакви мажи кон девојкава.)
    3. Од Бобан и Тони (Трајко, Петко, на слични постови) генерализираш за „повеќето мажи“. Така се создава матрица на перцепција која се перпетуира.
    4. Повторливо инсистирање на слични објави, го засилува впечатокот дека „повеќето мажи“ се „сите мажи“. (Во реалноста не менува дали се повеќето, или тројца или сите, стравот владее) Додавката, „ исклучоци“, треба да ја засили валидноста, но валидноста доаѓа и од типот на филтрирање/фрејмување. Статистички гледано при нормална дистрибуција, секогаш омразата ќе биде највидлива онлајн, но од ова:
    - Нити може да се дојде до заклучоци за целината. (Повеќето мажи)
    - Ниту за конкретен поединец. (Еден маж, каква и да е генералната тенденција, не мора да ја следи)
    5. Во вакви објави највидливи се тие што се „силни“ на тастатура. Емоционално здрав човек (маж и жена) нема да пишува вакви глупости. Уште едно ниво на засилување на ефектот.
    6. Придонесуваш кон поларизирање на односите меѓу родовите, и ги храниш алгоритмите на социјални медиуми кои уште повеќе ја поларизираат односите. Се создава лупинг ефект и self-accomplishing prophecy.
    7. Ако моделите се нездрави, во социјалните медиуми и реалноста, тогаш треба на виделина, со најголема видливост, да бидат добрите пример, здравите видливи модели на однесување на мажи и жени и тоа низ конкретни механизми на однесување.
    8. Инаку, овие насилни концепти и поврзување меѓу шеми на мислење/однесување несвесно се репродуцираат. Многу пати докажано.
    9. За реални промени треба конзистентен систем каде и татковците и мајките (тука подразбирам и институции, се разбира - и тие луѓе се нечии мајки и татковци) ќе работат на тоа како треба да изгледа здрав однос меѓу маж и жена, што ќе почне од самото раѓање на еден поединец.
    10. Стравот не се надминува со дополнителен страв, никогаш (освен во терапевтски техники каде се користи контролиран страв на изложување, но во насока на надминување на тој страв.). Туку, со механизми што ја потиснуваат одржливоста на тие стравови и нудат здрави и одржливи решенија.

Еве, и ова е филтер, но, поумерен. Гледан од повеќе страни...И овој коментар го правам за ова да допре до повеќе луѓе (мажи и жени), не да се изгуби повторно во поларизација. Не е конкретно ни до тебе.

2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

...и така може да важиш за паметен и високо интелектуална личност на форумов со везени мислења и пичкемајчине фенси изрази и пак да си длабоко покварен у душа без трунка човечност и емпатија.:yawn:

Last edited: May 25, 2026 at 1:27 PM
    M&M, Касија, Buttermilk and 7 others like this.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Wow, шо барала 18 годишна со 40 годишен? Пошо 18 годишната има повеќе памет и порационално размислува од 40 годишниот, па ајде неа ќе ја млатиме.
    Греота, толкаво магаре излажано од тинејџерка. Којзнае шо му направила лисицата.... :drunk:

Абе не се ни обидов да ги читам коментарите, знаев шо следува.
    Нас само бомба ни треба, и да не избрише од историјата.

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Само покажуваш зошто не сите мажи, ама секогаш маж.;)

5. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Неточно. :)

6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

А што сакаш да кажеш со постот погоре? Си бил матретиран од жена некогаш? Не знам зошто тоа мислење, искрено никогаш ниту ти, ниту твои блиски да не доживеете да бидете малтретирани и вака понижувани во коментари на социјални мрежи. Се надевам, ќе си го промениш така мислењето.

M&M, Panda00, Raven22 and 5 others like this.
  7. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Сум бил (и сум ) малтретиран од конкретни мажи, од конкретни жени, на различни начини. Можеби ќе го сменам мислењето за конкретни мажи и конкретни жени, не исклучувам. :)

8. KiT

KiT Популарен член

Виктор и неговите дипломатски одговори :D

Panda00, Raven22 and Adidas888 like this.
  9. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Ајде да ќенкаме дека и жените се лоши за да го намалам немирот кој го осеќам. Womp, womp.

Amellie13, sweet-cherry, M&M and 6 others like this.
  10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Маж ко маж, обавезно ќе најде било каков изговор само за да ја окриви жената. :rofl:

11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

После 2 години се нема сменето. Нема ни сега. Си знае тој зошто:D

KiT likes this.
  12. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Не, не.
    Кажа дека Боби и Тони не биле во право ама ...
    Или ко шо сакам да велам зошто секогаш се докажало како вистина: не се важи ништо пред "ама/но" зошто е мачкање очи. Вистинското шо сака да се кажи е после "ама/но" и зато се шо прочитав е дефокус. Зошто да збораме за маж предатор ко можи да збораме дека "не сите мажи" и да ја разводниме ситуацијата и пренасочиме кон други работи?

13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Разбрав, разбрав. :D
    Ама и тоа е исти к..... :D
    Ај да не бидам безобразна, ем непристојна, ем генерализирам, ќе ми се налути и пак ќе ме пријави :rofl:

SummerGirl and KiT like this.
  14. quattro

quattro Популарен член

Овие шо оправдуваат насилство особено врз жени, особено по социјалниве мрежи е показател колку се исфустрирани и бедни идиотски суштества. Страшно бе е ова.

Реално треба и институцииве и МВР да се позанимаваат со тоа шо се коментира по социјалните мрежи. Баш поради овај интернет булинг неодамна пред некоја година имаше вест дека девојче се самоубило во Србија поради тоа шо не можело да ги издржи навредите на интернет, тотален емоционален хаос и се десило.

Ова е алармантно колку омраза и насилство постои во луѓево, не се свесни дека тие истите утре или некој близок нивен може да биде мета на навреди и насилство :x:envy:

Last edited: May 25, 2026 at 2:01 PM
    M&M and SummerGirl like this.
  15. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Не дека нема жени со вакво размислување, не дека сите мажи се такви ама поголемиот дел се мажи..
    А и поголемиот дел на вакви размислувања на жените потекнуваат од мажи..
    И мислам малку глупо е на ваква тема да се каже да мажи напишале ама сигурно и жени има, кој и да е не е во ред жртвата да се прави виновна..
    90% од вакви случаи и размислувања кај жените потекнуваат од мажи.

Angie1432 and pinklipstick like this.
  16. pinklipstick

pinklipstick Истакнат член

Тоа е најтрагичниот дел, куп коментари напишани од жени против девојката. (facepalm)

17. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Не сум ги прочитал, ама пак се на некој начин потекнува од нас мажите..
    Жена израсната во семејство со таков татко уште омажена со ист таков маж какво мислење да има, тоа и е нормалното на неа, и тебе некој со години да те убедува дека е нормално да убиеш некој големи се шансите да го задржиш истото...

18. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Тоа ти е ко со оние 62 милиони, не дека не е погрешно тоа, туку сепак да се објасниме дека не биле 62 милиони мажи, туку тоа биле посети, а плус имало и жени. Истата логика.:D

theowndemon and Adidas888 like this.
  19. Малечка Малинка

Малечка Малинка Истакнат член

Важно е да се осудуваат девијантните појави во општеството. Но тоа е само еден дел.
    Ќе промрчиме неколку дена и толку, тишина. До следна грозоморна вест. А во последно време ги има на кило. Испадна цела држава манијаци, агресивци и педофили.
    Е сега, најчесто тоа го манифестираат мажи. А шо да очекуваме кога генерации и генерации се растени без емоционална интелигенција, со навреди кон нивните чувства, со потсмев "машко си, не смееш да плачеш" (ова доаѓа и од мажи и од жени). Жени земете се сами за пример. Кога ги потиснуваме емоциите, шо се случува? Се акумулира агресија. Па ја потиснуваме и таа агресија, ќути - трпи, оп автоимуна болест, хормонален дисбаланс и ред други болести. Затоа постарите генерации жени изгледаат така нездраво како што изгледаат. Ќути-трпи, за мир у куќа доведува до дисбаланс и болести.
    Каков пример им се дава на мажите од најрана возраст за тие да пораснат во здрави индивидуи?
    Самото општество стимулира дека мажот е поуспешен ако легнал повеќе жени така? Мачо бил. Од друга страна растеме нестабилни и несигурни девојки.
    Како е девијантно 40 годишен маж да биде со 20 годишна девојка, а Шакира да биде со 20 годишен дечко е океј? Пример давам, не зборувам за случајот од погоре. Не знам што се случило.
    Поентата ми е, наместо да се караме два дена на форум дали се полоши мажите или жените (лоши се и тие и тие! Двата пола се виновни за неуспехот на општеството) да бидеме пример за своите деца, другари, комшии, роднини. Не се потсмевајте на машките емоции и бидете поддршка за девојките место да им влевате несигурност. Да градиме здрави индивидуи , за тоа сме одговорни сите. Не заборавајте дека таткото е пример за машките деца, но прв допир со жената е мајката и тој однос е најважен за неговата перцепција кон жените. Исто така, емотивната зрелост ја учат од мајка.

Пред да ме нападнете: Не, никогаш не ја обвинувам жртвата!

Last edited: May 25, 2026 at 3:57 PM
    Vikktorr likes this.
  20. Малечка Малинка

Малечка Малинка Истакнат член

П.с. во блиска околина имам млада мајка која ужасно се однесува со нејзиниот малечок син. Детето е (или веќе да речам беше) многу мило, насмеано, весело. Не сакам да опишувам подетално, само сакам да кажам дека таа невина душа, желна за внимание е тотално лишена од мајчина љубов и грижа. Дали тоа дете треба магично да знае како правилно да се однесува со жени понатака во животот? Дали нема да му се створи омраза кон женскиот пол затоа што онаа која треба најмногу да го сака и штити го изневерила?
    Не оправудвам никој и ништо, само сакам да обрнам внимание дека животот го сфаќаме здраво за готово и не сме свесни дека секоја наша постапка остава траги врз нечија психа.