Не цитирав никој за да се буцкам. Ова е отворена тема за секој еден, и секој може да си го искаже своето мислење на одредена тема. Не ја разбирам суштината на твоето мислење да ме цитираш, а притоа да не ми одговориш на ниту едно прашање. Интересно е што суптилно се споменува и исмејува заостанатиот македонец, а баш на тој македонец му парадираат и му ги објаснуваат геј правата. Малку контрадикторно зарем не?
За ивф од табелата во Македонија им е возможно само преку опцијата самохрана мајка, за сурогатство во некои земји и тука, а и таму ќе се крстат и молат за тоа или склучуваат легани параван хетеро бракови, нажалост. И да зборете ми за и/не мање права. И не секој месец, секој f*ckind day... @Mazegin многу грешно си ми ја протолкувала суптилноста, никаде не целев кон тоа, ама ете пак доказ дека џабе ќе дискутираме. Имај си убав ден.
Децата имаат природна флексибилност и љубопитност да го запознаат и научат светот кој ги опркужува. За разлика од тебе.
Знаете кога за некој човек уште на прво видување имате лошо чувство? Кога инстинктот ти кажува дека овој човек не е баш добар? Да не речам го**о. Е, тоа ми се случува често и за среќа или несреќа, не сум погрешила до сега. Интуицијата не ме излажала.
Сите овие права се сведуваат на две: 1. Право да си формираат граѓанско партнерство. Ок, се согласувам дека треба, само не смеат да ја нарекуваат таквата заедница со исто име „брак“. 2. Посвојување деца. Ни под разно. Има многу студии кои покажуваат дека децата треба да растат со мајчинска и татковска фигура. Дека тоа е најздравата опција за здрав развој на детето. И сега не ми спомнувајте екстреми како „Ама има бракови каде има насилство а у...“ секако дека и на тие не смеат да им се доверат деца. Ама не смее ни на првите, бидејќи и меѓу нив има насилство, според некои статистики и поголемо отколку во браковите. Плус, Институт за јавно здравје секоја година не известува дека сидата, сифлизот, гонореата, мајмунските сипаници итн. се шират воглавно меѓу хомосексуалците. Само лудо општество би ги доверило бездомните деца во такви средини.
Епа ете јас од искуство ќе ти кажам. Мојата шестгодишна ќерка прашува секој ден по многу прашања ама и бара логични објаснувања за нештата. Не можеше баш така од флексибилност да сфати зошто двајца чичковци облечени во кратки шарени женски маички и панталони (од кои им ѕиркаше папочето на не така рамниот стомак) си разменуваат нежности т.е се драпаат на тревата во паркот.
Едноставно некогаш треба да им кажеме и да ги научиме, дека не треба се што прават другите, да ги интересира, дека се што гледаат е точно и пеавилно, многу животни предизвици ги чекаат, не секогаш ќе имаме одговор да им дадеме, а и не треба! А што ќе и одговориш ако види дека маж и жена се тепаат? Дека друго дете навредува? Дека нејзиното другарче го удира кучето на улица? Зошто секогаш ви е пречка да одговорите, зошто двајца мажи или две жени, се фатиле за рака, а не ви е проблем да објасните зошто двајца се тепаат по улица? Децата секогаш ќе ви поставуваат милион прашања, што од радозналост, што од досада.
Ако и треба некогаш дефиниција за мешање баби и жаби ќе и го дадам овој твој пример. Ќе кажам има таму на фемина едни препаметни тетки кои знаат баш сè.
Кажи и го, важи. Имам деца и знам многу добро какви прашања добиваш, не мора да се објаснуваш, тоа што не ти одговара супер добро го избегнуваш, се гледа.
1. Зборот „брак“ во законот нема никаква врска со како религиите го толкуваат тој поим. Не гледам зошто не би можеле истиот збор да го користат. 2. Истражувањата покажуваат дека истополовите семејства се еднаквоспособни да одгледуваат деца. Најмногу насилство има во браковите маж-со-жена. Ако си прочитал нешто спротивно, си прочитал лажна информација.
Не мешај религии у муабетов. Заедницата „брак“ си е дефинирана во законот како заедница меѓу еден маж и една жена. Толку. Не ни треба да те интересира како е дефинирана у христијанството, исламот, будизмот итн. Македонија е секуларна земја. Е сега кажи ми ти, зошто твоето геј партнерство би сакал да го наречеш исто онака како што се нарекува и заедницата маж-жена? Зошто не фрак, шрак, феминат, бимаскулат или шо ти ја знам како? До толку да не сте креативни да си измислите име, па сега ај ќе се нарекуваме исто како и веќе постоечката нормална заедница? Ај сеа јас да измешам портокалова боја со пелистерка и да го наречам тоа ФАНТА? Бива ли така? Не може, ќе се побунат од фирмата Фанта. И на сите ни е јасно зошто сакате да се шлепате под името брак. Затоа што сакате да се преставите како нормална заедница За утре децата да речат па ок и ова е брак и она е брак и оние се брак, демек секоја заедница и сите комбинации се е тоа едно исто - брак. Да бе, ќе растат деца со двајца татковци, или две мајки, или со трансови родител 1 и родител 2. И кога во школото учителката по биологија ќе ги учи за аналот дека е излезот во дигестивниот систем, дома татковциве ќе го учат не сине/ќерко, те лаже учителката. Аналот не е излез, туку е влез и е дел од сексуалниот систем. Скраја да е. Чувајте си кучиња таму и рацете подалеку од децата.
Па ти зашо мислиш за другите што и како прават во животот? Ти сама го спомна детето у приказнава, никој тоа не ти го наметна.
Па оти зборуваше за тоа што не им било чудно на децата генерално, па само ме интересираше од каде и е поткрепата за таквото цврсто тврдење. Јас си кажав од искуство дека не е баш така. Од што заклучи дека јас мислам за другите?
Ете и јас те прашав, што одговараш во одредени ситуации, ама не ти одговараат такви прашања, насочена си само на критика, па поради тоа.
Во врска со LGBT и такви остали ствари. Една другарка ми пратил рил од BBC, со вести од светот дека геј пар, силувал 5 месечно бебе кое починало...... ..........
Тоа се болни умови и не знам зошто вакви споредби правите. И татко силувал ќерки, и што? Сите по дифолт сме педофили и ненормални?
Ќе ја објасниш реалноста. Тоа што ја штитиш од одговори кои тебе не ти се допаѓаат не значи дека таа нема самата да ги дознае од друго место. Тие нема да престанат да постојат, затоа што ти не сакаш да ги гледаш. Кога сте со вакви размислувања, не знам зошто западот го преферирате за селење, одете во источна европа, геј за лек нема да најдеш на улица. Западот е тој, слобода за сите. Тешка работа да кажеш дека некои луѓе се привлечени од спротивниот пол, некои од истиот. Си носи маичка до пупак, затоа што така сака. Зошто да учам на омраза према некој што ништо лошо не ти прави. Нека не те чуди во експериментални години да се лапа со женски.
Јас само кажувам шо слушнав. Се може да се случи, како и шо кажа, де. Сеа ми текна за геј бракови да кажам. На крај од денот, секој за себе
Ако се водиме по некаква си табела од викепедија која не знам кој ја напишал, значи единствената мака им е имање деца, односно посвојување, инвитро итн. Од оваа парадава со слоганот сите нека знаат не звучеше баш дека тоа им е мака. Ако некој толку сака да има дете ќе направи избор, едноставно е. И психолози и доктори се согласни на тема деца во истополови бракови, така да што уште да дискутираме?