Самоубиство

Discussion in 'Психологија' started by Bright, Mar 16, 2010.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Дојди лп

2. lasthope

lasthope Истакнат член

Пиши ми, не можам бидејќи профилот ти е заштитен, ќе ти вратам

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се погодил стока психијатарот. На државно беше, така?
    Поќето се такви на државно. Дај апче да ти препишам, и ај гитла.
    Најди си асолен психијатар. Знаеш колку имам сменато? пф.. десетици...
    И сите апчиња, не делуваат кај сите исто.
    И тие треба да ти ги погодат.

Секој од нас, ако почне да мисли на неубавите случувања од минатото, ќе му биде лошо.
    Сите доживуваат падови.
    Прифати го тоа што се случило. Оун ит.
    Како дел од тебе, како приказна за во старост... Не му давај да ти ги преокупира мислите.
    Најди си занимација.. Било што, што те интересира, што те преокупира ментално.

И оди на психијатар.

ЕденЧлен and lasthope like this.
  4. lasthope

lasthope Истакнат член

Државно, уште ко будала ја вртам цела клиника барам кој спрат која соба иди снајди се кај нас.
    Абе барем делумно да ме ислушаше, што е најлошо апчињата што ми ги даде беа некој од билки и како ги испив одма ми се приспа кузнае што ми даде, работава спиј и не замарај.

WildMk likes this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

:D Спиј и не замарај бе :D
    Баш така.
    Ги боли стапот нив.

Земи најди си некој асолен психијатар, не се трауматизирај додатно со тие на државно.
    :hug:

lasthope likes this.
  6. lasthope

lasthope Истакнат член

Па реално така излегува ситуацијата, нели за тоа работи за да помогне на луѓето?
    Јас така да работам 8 саати и да седам сама во канцеларија ќе умрам од досада, едвај ќе чекам пациент за муабет и да смениме мислење, башка убаво е да помогнеш на некого.

WildMk likes this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Ах.. не размислуваат така.
    Платата не им е доволна, за да се расправаат со разни пациенти. буквално. Ден - за ден, секој ден.. Со години.
    Може од почеток ќе влезат со елан, и ќе се трудат да помогнат... Со време, им се скур*ува.
    Таков ни е системот, 'одгледува' разочарани, уморни луѓе.. Кои сакаат само да си одат дома и да си легнат, и со ништо да не се замараат барем некој саат.
    Од друга страна, ние сами го направивме тој систем..
    Oh the irony ..

lasthope likes this.
  8. lasthope

lasthope Истакнат член

Да но сепак е одговорна работа, јас мислам дека медицина, полиција, образование и се што е сврзано со луге треба да се сфаќа сериозно, не може еј денес не ми се работи нема да се замарам.Ова е мое мислење барем за овие области.Еден сендвич да направиш во сендвичара колку внимавање треба, не па со човек со проблеми.

Zavisnaodblago and WildMk like this.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

И јас се согласувам со тоа..
    Знам како треба да биде...

Работата е, што е вака како што е.
    И што можиш за себе да направиш, за да поминеш што полесно во овој свет.

10. The_boy

The_boy Активен член

Секој во животот има моменти кога сака да....но, суицидните мисли се отфрлаат само со работа на себеси.
    Со одмор. Со промени.

deathinside likes this.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Сум имала и јас такви мисли,но ми прошле.
    Можеби и пак ќе се јават.Одењето на психијатар помага,ама не секогаш.

The_boy likes this.
  12. Nikomamin

Nikomamin Истакнат член

Zdravo na site,znam deka ke me osuduvaat mnogumina ama I jas sum od tie sto cesto mislat na samoubistvo.znaci milion pati sum razmislila kogo ke povredam I kogo ke natazam,od roditelite nemam poddrska,soprugot se trudi da bidam dobro a ustvari sekoj den me gnjavi I vetuva deka ke se smeni,edinstveno za decata mi e zal,mali se,ke im nedostigam,ama ne mozam vekje,sekoj den,sekoja nok mi izleguvaat pred oci kaj sto ja gledaat slikata kako sum maltretirana,vlecena,tie fateni dvajcata za mojata noga,placat,molat...toa mi e najteskoto,so moeto postoenje povekje traumi ke im napravam,imam odbrano duri I mesto kade da se obesam,da ne me najdat nekolku dena,imam smisleno sto ke im napisam,abe se,pobarav I strucna pomos,piev lekovi ama svativ deka so toa samo se smiruvam da go izdrzam toa sto ne mozam da go podnesam,I da gi prifatam drugite kakvi sto se,ama jas pak ne sum dobro,se peplosav od vnatre,me grize,ne mozam da se boram samata so sebe,taa bitka e najteska

13. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Имаш 2 дечиња и сопруг , така? Дали во моментот кога бараше место за самоубиство помисли на нив? Барем во еден момент? Не осудувам ниту пак критикувам , точно никој не може да се стави во твоја глава и да знае како ти е, но зошто да дозволиш овој тежок период што може да се преброди да ти ја скрати радоста и можноста да ги гледаш тие дечиња како растат, како успеваат во животот. На тие деца им е потебен некој , на тие деца им е потребна МАЈКА, која ќе биде со нив во секој момент , која ќе се радува заедно со нив . Нека оваа мисла те води се додека не се реши проблемот, се додека не се пронајдеш самата себе си. Имаш причина зошто да живееш , а тоа се твоите ДЕЦА. Само стави се на нивно место , тоа да го направи твојата мајка. Како би се чувствувала? Секој проблем може да се реши , на крајот на секој тунел има светлина, а како побрзо да стигнеме до неа зависи од НАС!! Обиди се уште еднаш со психолог, а ако не друго посвети се на твоите деца, тие се твојата светлина.. ти посакувам се најдобро а така и ќе биде. Верувај!!

14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

И што треба твојот живот да згасне поради некој што не вреди, а позади себе да оставиш мали деца сирачиња. Кога и да ти дојдат такви мисли пробај оттргни ги и мисли нешто друго, најди нешто што ти го оттрга вниманието.
    Во врска со проблемот земи си ги децата и оди кај твојте родители, иако викаш дека немаш подршка од нив, сигурно нема на улица да те остават. Мажот ти пријавувај го во полиција кога следен пат ќе се случи да те малтретира, разведи се под итно од него.
    Верувај дека ќе се среди се, само ако си одлучна и ако го сакаш тоа, барем за децата во нив гледај ја светлата точка и за нив бори се.

Darlingzz likes this.
  15. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се извинувам,но вреди ли тоа да го направиш,вреди ли да се уништиш себе а и животот на твоите деца кои си ги носела во стомакот.
    Ако имаш родители врати се кај нив.
    За се има решение,немој на такви работи да помислуваш,жално е за децата да останат без мајка.
    Без твое постоење ќе им го уништиш животот на сопствените деца.
    Бори се госпоѓо не се одкажувај така лесно,бори се за децата ако не за себе.

mira.mira, Peperutce1115 and Animali like this.
  16. Nikomamin

Nikomamin Истакнат член

Moite odnosno tatko mi,nemaa razbiranje na taa tema(i tatko mi e ist),majkami I nema zbor,na mene mn vlijaat I traumite od moeto detstvo,ne sakam I nemozam da dozvolam moite deca da go pominat istoto,toa se sliki sto ostanuvaat,vrezani vo potsvesta,kolku I da sakas da gi trgnes,se budis so lipanje,zatoa sto nemas sila da mu pomognis na nemokniot

17. Режисерот

Режисерот Истакнат член

А мислиш дека фактот дека нивната мајка се самоубила нема да им остане врежан во потсвеста, нема да имаат трауми???

18. Nikomamin

Nikomamin Истакнат член

Toa e ednas,ne e sekoj den,sakam da sum dobra majka,ama poslednive meseci ni sama ne si se podnesuvam,im vreskam za gluposti,znam I da gi udram,posle mi e krivo,begam I placam,ama vekje sum go storila

Petar80 likes this.
  19. hellocity

hellocity Популарен член

Де врати ми во порака ти пишав..

20. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Постојат работи во животот што се многу побитни и поважни од твојата причина за самоубиство. Имаш две прекрасни деца, единствена безусловна љубов која што ја имаш. Помисли на нив, зарем би ги оставила сами да се борат во суровиот свет? Зарем не сакаш бидеш покрај нив, да ги гледаш како растат и да им се радувате заедно на убавите моменти кои допрва треба да дојдат? А ќе дојдат, биди сигурна. После дождот секогаш сонцето изгрева. И ќе изгрее. Немој да се обвинуваш и да мислиш дека ти си причината за тоа што ти се случува. Немој да мислиш дека ќе им биде многу полесно на твоите деца доколку те нема тебе. Верувај дека нема да биде така. Ќе им биде многу потешко отколку што можеш да си замислиш. Проблемите се дел од секојдневието, сите ги имаме. Штом си смогнала храброст и сила да го признаеш проблемот, ја имаш и храброста да го победиш. За почеток најважна ти е вољата. А каде да ја бараш, ако не кај децата?
    Ти можеш да ги пребродиш сите проблеми во име на љубовта кон твоите деца. Ти си МАЈКА, сигурно го можеш тоа.
    Тука сме сите, пишувај ни, барај совети, разговарај, но запомни дека животот е еден и секој проблем може да се совлада.