Серклаж

Discussion in 'Бременост' started by Bela-30, Sep 30, 2014.

1. Isabel

Isabel Популарен член

Дај Боже секоја недела е плус. Мене ме плаши сега само дали ќе прекине кратењето со самото лежење, со првото и јас без серклаж откако почнав со бед рест прекина да се крати, се до 34та кога сум почнала да се отворам. Е сега со серклаж не знам како ќе оди тоа, ако држи серклажот можеби ќе истуркаме повеќе. Засега си велам да издржам барем како првото супер ќе биде, но ќе видиме.

IRBBB likes this.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Кај мене на првата контрола после 10 дена беше скратен 5мм, на следната после 12 беше зголемен 4мм. Е после веќе почнав да движам и ми падна чепот и почнав да се отворам.
    Јас сум сигурна дека ти повеќе ќе издржиш.

Ти препорачаа зреење?

Isabel likes this.
  3. Isabel

Isabel Популарен член

Да уште денес примив 2, утре уште 2 флостерон ампули. Дали тебе ти дадоа 2 пати и кои недели?
    Со првото ги примив 28ма и 32ра

IRBBB likes this.
  4. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Што викаат докторите од што може да е толку скратено а со серклаж и кои прогнози ги даваат да издржи барем уште 4 5 недели? Е сега страв ме фаќа на контрола следна недела којзнае што ќе ми кажат мене јас со серклаж на 23 бев сега ако е под 1.5 мислам дека ќе ме фати срцето од стрес :sweat:
    Осеќаше нешто при кратењето?

5. Isabel

Isabel Популарен член

Мислам дека серклажот не спречува кратење, само го држи затворено од надворешната страна. Ништо посебно не ми вели, едноставно таков ми е цервиксот, не држи. Ми рече дека ќе ме следи секоја недела, па да се надеваме дека ќе издржам со лежење.
    Немој да се плашиш секој е своја приказна, се надевам се ќе биде добро кај тебе до крај.
    Инаку не чувствував ништо, немав ни болки. Единствено што последнава недела почнав да го чувствувам дека повеќе ми тежи, па затоа си велам самата тежина си го прави своето.

IRBBB likes this.
  6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Да знам дека не спречува ама мислев некако дека успорува барем, Ќе видиме на 03ти кај мене...
    Инаку прогестеронот го аплицираш или пиеш? Јас го пијам веќе 20денови после серклажот така ми кажа докторов плус од 400 на 200мг дневно ми го скрати и сум извадена од памет на контролата што ќе чујам овој пат, не знам дали има ист ефект со пиењето мислам не..се надевам не паднал многу под 23мм имам уште многу до крај :worried:

Дај боже да издржи што повеќе кај тебе :hug:

Isabel likes this.
  7. Isabel

Isabel Популарен член

Јас го пиев првите 2 недели после серклажот бидејќи ми беше страв да го ставам. После продолжив да го ставам.
    Бев пресреќна дека до 27ма недела не беше мрднат воопшто си стоеше 30мм, денес многу се разочарав и се исплашив. Ми се вратија старите чувства, стравови кои ги поминав со првото. Ама надежта последна умира, кога издржав без серклаж до 34та, се надевам ќе издржам и сега.

Fenix05 likes this.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

И јас на два пати по два дена примав, во 31ва и 33та недела.
    Само лежење, убава мисла и сѐ ќе биди добро. Еее некои трудници и отворени издржуваат неколку недели, а не пак со серклаж. Сепак е некаква заштита, не го ставаат за џабе.

@Fenix05 другарка сѐ ќе биде добро. Лежи, гали меше и вежбај нозе в кревет за да имаш сила да го шеташ бебо. :hug:

Isabel and Fenix05 like this.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Девојки, какви ви се контролите по серклаж дали секогаш е со она металното за ширење (како за брисеви) или со рака, вагинално ехо?
    Знам дека мора да проверат како држи конец, како е состојба, ама малце ми е страв од прокрварување сега и чепкање доле па да знам што да очекувам на прва контрола во вторник ..:|

10. Orchidlady

Orchidlady Активен член

И јас имам исто серклаж контролата секогаш е многу кратка со вагинално ехо само да се измери должината на цервиксот и како држи конецот.

Fenix05 likes this.
  11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се гледа на ехо за конецот? Мене вистина ми е непријатно и огромен стрес со таа направата метална за гледање на светло, боли незгодно, плус стресот да не прокрварам уште од тоа :sweat: се надевам докторов ќе види само вагинално да не треба и со тоа плус на секое

12. Orchidlady

Orchidlady Активен член

Да се гледа и се мери должината на цервиксот. Која недела си ти и кога го ставивте церклажот?

13. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Сега сум 24+5 на 21+6 ми ставија
    Ти?

14. Orchidlady

Orchidlady Активен член

Сега сум 31, а ми ставија во 24 недела.

Fenix05 likes this.
  15. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се извинувам што упаѓам, која беше кај тебе потребата од серклаж?
    Јас сум со претходна интервенција на грлото и ми е скратено, докторот не препорачува серклаж, па чисто ме интересираат други искуства.

16. Orchidlady

Orchidlady Активен член

Поради преполовено грло на матка од непознати причини, најверојатно од преголема активност. Интервенција во бременост или претходно?

17. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Претходна интервенција. Во која недела тебе ти се скрати грлото или од сам старт?

18. Orchidlady

Orchidlady Активен член

Не се знае точно ама најверојатно околу 20 недела зашто завршив на итен серклаж во 24 недела, а на претходната контрола ми беше супер цервиксот.
    А зошто не може кај тебе секрлаж и која недела си?

19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Не, не вика дека не може, туку не претпочита превентивен серклаж, само ако имало потреба. Околу 25мм ми е, не ме третира како критична, не ми закажува почести прегледи, не ми вика строго да мирувам.

Fenix05 likes this.
  20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Извини може си пишала веќе се измешав, која недела си?
    Мене со тие мерки од 18 до 21 недела така ме издрмаа докторите дека мора строго мирување само до тоалет и ништо повеќе инаку дека немам никакво шанси да стигнам до безбедно па затоа прашувам.. и секако контроли на 2 недели