Снаи и золви

Discussion in 'Брак' started by tocka, Jan 28, 2011.

1. Фрида Кало

Фрида Кало Нов член

Да знам. И затоа имав проблем незнаев каде да го пишам ова во која тема. Зошто кај мене се е испомешано. И донекаде свесна сум дека мм е тој што е виновен а не тие. Зошто сите гледаат некого да цицаат за полесно да го поминат денот/ животот. Мислам дека проблемот е што на мм му е тешко ова прво соочување со ситуација и кај него се измешани страв, срам, немоќ, и чувството дека не смее да ги остави.Јас незнам дали е фаза или просто нема да помине.Сум сфатила во животот дека сите односи се вид на манипулација за свои цели. Дури и кога се работи за наши родители. Ете тоа ме јаде. Манипулацијата е толку моќна да неможеш да ја препознаеш кога си вљубен или сакаш некого. И незнам како се постапува. Цел живот внимавам некого да не повредам и мене ме јебат. Од една страна имам мирна совест ама мир не се наоѓа.

2. Antebellum

Antebellum Популарен член

Немој да ме сфатиш погрешно сите сонуваме да се омажиме и да имаме цел живот голема љубов ама да знаеш дека од љубов не се живее. Една душа е чувај си ја додека не ти пукнала не дај Боже да треба после по лекари да ги даваш парите. Ако врската се заснова на лага на што ќе се заснова бракот? Размисли си дали ќе можеш психички и физички да издржиш 30 години да плаќаш туѓи кредити. Навистина тоа ќе биде куќа на твоите деца ама запрашај се како ќе преживуваш. нема ништо поубаво од тоа да си се сакате и да си се почитувате ама кредит да плаќаш 30 години е многу!!!

3. Фрида Кало

Фрида Кало Нов член

У суштина не е битна колкава е куќата ( во сите метафори ) битно е колку е среќен домот.

4. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Те прочитав @Фрида Кало и од сето тоа што си пишала ќе ти кажам јас како го доживеав проблемов.
    Најпрво он требал да ти каже дека е во долгови,не смеел да те лаже.
    Па и 6 кредита и 30 години за отплаќање :x Па, утре-задутре и деца ќе сакате да имате,што ќе правите тогаш.
    Ем викаш он не се замара за вас,гледа на сестра му, се да и е ок и на татко му,па тебе зошто те земал тогаш?
    Или може за да земеш кредит да ги отплатиш и после да те шутне.Навистина не ми е јасна ситуацијава.
    Потоа викаш дека за свадба не се размислува,не знам зошто се одолговлекува за свадба,ако и двајцата сакате,ете има матично,не мора голема свадба,сите знаеме колку пари требаат за една свадба,а тоа не е малку.
    Наредно немој да си земала кредит и јас тоа те советувам,а не па да правиш спратови.Спасот ви е само да си заминете од таму под кирија,а ако он не сака така,сака и понатака да се грижи само за неговите,е тогаш размисли дали вреди со таков човек да го поминеш животот.
    Поздрав и секое добро,се надевам се ќе се среди.

5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Те разбирам и ние сме во слична, нњ толку драстична ситуација. Дм е изненаден од се тоа, јас и не толку, очекувано ми беше, немам розеви наочари за никого :)

Фрида Кало likes this.
  6. BlondPrincess

BlondPrincess Истакнат член

Колку и да го сакаш и он тебе љубовта во немаштија ќе ја снема со тек на времето.Од една страна ми е жал за мажот ама и од друга страна не ми е.
    Ќе разберев ете нешто недај боже некој од неговите да се болни,неспособни за работа,инвалиди или слично,меѓутоа покрај здрави и прави луѓе дома никој да не работи и сите да чекаат од еден човек мене тоа не ми личи на нормално.Ајде да ги тргнам на страна нив.Верникот е посебната приказна,значи мразам мажи кои се сеуште момчиња а и сигурна сум дека секоја жена се согласува со ова па така и ти.Колку и он да е добар и мил он не е спремен за смејество сопствено затоа што утре вие ќе треба да имате деца и он ќе има две негови деца што нема да може да ги рани и школува,кој е тука себичен?
    Него очигледно оваа ситуација не му смета зошто да му сметала тој ќе се побунел,ќе реагирал до сеа,ако треба бре ќе се карам,ќе викам и ке си отидам од дома ама нема да трпам но тој ова никогаш не го направил а и нема во план ништо да превземе.Со самото тоа што не ти кажал уште од старт за ситуацијава значи дека не мисли на тебе и на твојата иднина.
    Мој најискрен совет од срце,оди си жено па ако те сака ќе дојде по тебе ако не остави го нека си живее со неговите две "деца" и посакај му среќа.

7. Фрида Кало

Фрида Кало Нов член

Прекрасни сте. Фала ви.

8. vitamina

vitamina Форумски идол

@Фрида Кало се тоа е во ред и човечки пред се поштеност да се помогне и на золва и на татко. Но, и сета таа помош и поштување треба да има граница бидејки сепак секој си е за себе најпрвен и својот есап у фамилија меѓу вас двајца ако веќе решил да створа фамилија.
    Јас разбирам дека ти си таму од љубов но спрема однесувањето на маж ти и запрашај се најпрвен дали тој е од љубов?!
    Јас мислам дека не е..
    Мислам дека сака да спаси жива глава и тоа му е приоритет.
    Јас разбирам се, се заглавиле немаат и сето тоа но наместо тој да крои планови како да се одглавите и како да створете фамилија тој си ќути и си тера со неговите па ти трпи и давај пари снао а јас ќе цмиздрам како немам пари за леб и се ми е преку глава.
    Епа не, стисни заби и завземи став, најпрвен со него па и со неговите на кратко јасно и културно.
    Кажи му дека всушност ти не чуствуваш ништо од вашиот заеднички живот и вашата љубов, него не го чуствуваш и не можеш да фунционираш така.
    И во лошо и во добро заедно да, само доколку тој те почитува пред се и гледа во тебе како жена и личност што сака да чекори со него кроз иднина, да опстане еден брак пред се треба компромис а потоа и разговор за животните прашања. Ако тој ништо од ова не превзема и не говори што ќе ти е? Зошто да му седиш и плаќаш кредити кога тој пред се не е маж со тебе.
    Ајде размисли како живеете во иднина, од што и каде ?!
    Бракот не е само љубов, ниту најмалку не е секс, туку разговор и пронаоѓање на заеднички решенија што би биле добри и за двајцата.
    Ти тоа го немаш и не знам каде вака понатаму ќе тераш ако останеш таму..
    Ако тој пред се не ти е маж и ти не се чуствуваш заштитено и поткрепено тури му пепел.

9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Draga @Фрида Кало, na kratko ke go napisam moeto mislenje. Nema da zivees 10 zivoti za da ovoj si go potrosis na odglavuvanje od krediti, ne svoi nego tugi.
    So vreme zamini si od taa kukja, tamu srekja ne naogas so nedorasnat partner, koj ne e svesen deka doma donel zena. Covekot e bez ideja, plan i cel vo zivotot, sto poveke da recam. Ti majka Terrza ako mislis deka treba fa bides vo narednite 30 god vo red, so srekja, samo ni pod tocka razno ne razmisluvaj da se zaglavuvas vo krediti ti, za nisto! Nitu za sprat, nitu za zivot, za nisto! A deca gledanje vo taa kukja neznam kolku ke ti uspee, pogotovo ako si naucena i porasnata vo zdrava okolina za ziveenje, odnosno vo normalno i srekjno semejstvo.
    Se najdobro i cekam da pises odluka :*

Divinebutterfly likes this.
  10. Offspring

Offspring Форумски идол

Многу детално го изнесе проблемот и забележав дека си свесна за ситуацијата во која се наоѓаш.
    Има жени кои наоѓаат изговори, за да го оправдаат однесувањето на нивниот маж, често знаат и во себе да си ја бараат вината.
    Јас само едно знам, никој не е должен во животот никого да трпи, луѓе не прават компромиси ни за ситни ситуации собираат партали и си одат, а да не зборуваме пак за кредити кои треба да се исплаќаат во наредните 30 години од животот.
    Не само што нема да успееш да створиш за себе, нема да успееш да створиш ни за своите деца во таквата ситуација, а и своите деца ќе си ги закочиш. Замисли нивниот живот на што ќе личи. Ќе треба во наредните 30 години да се жртвуваш како што многу од нас се жртвуваат неколку години строго штедење за да успееме некогаш да се скуќиме. Ќе треба во наредните 30 години да не ни помислиш да дигнеш кредит за себе да закрпиш некаква дупка или почнеш бизнис...
    30 години не се многу, туку се премногу. Да земеме во просек дека сега имаш 25/30 години, ти ќе треба целиот твој живот додека наполниш 55/60 години да исплаќаш кредит. Кога ами ќе ствараш за вас, и за детето? Луѓе во тие години чекаат внуци, а за воља на вистината во денешно време сме среќни ако доживееме до 60ка.
    Така што, размисли на што ќе ти личи животот. Јас можеби предалеку отидов, ама во ваква ситуација мора далеку да се размислува.
    или продавајте куќата па закрпете ги дупките што настанале и бегајте од Македонија додека немате деца сеуште, или бегај ти сама жено, ако твојот човек несака со тебе.
    Немој да ти паѓа на памет да враќаш туѓи долгови и да градиш куќа на туѓо. Затоа што денес не е ништо сигурно, многу лесно бракови пукаат, ќе ти остане младоста таму, ќе се заробиш во кредити да дигнеш спрат, што ако утре се разведеш, ќе си ги понесеш ли ѕидовите со себе, рачунајќи на тоа дека маж ти е голтар заглавен до гуша и немаш што да му земеш?
    Многу некако го доживеав проблемов детално и криво ми падна, затоа што се гледа дека и ти го доживуваш проблемот од сите перспективи и свесна си за него.
    Би сакала да знам што си одлучила и дали најдовте решение ?

rose60 likes this.
  11. blessed.an

blessed.an Популарен член

Вака значи имам мало бебе само 20 дена и мн ме нервира што таа доага и кога спие го зема од креветче и го буди и нон стоп го бакнува..Еднаш и реков дека сеуште е мало не е добро да го бакнува и таа се налути ми вели е што да не ке го изедела ако го бакне..Јас знам дека се радува но ги минат границите..Не сум таква личност не сакам да се карам..Вчера го извадив малко синко во двор и гледам таа излегува од дома ја облекла керка ми и ми вели ке иделе на гости кај некоја нејзина пријателка..Јас знам дека сакат да помогнат бидејки и керка ми е уште малаа а сега и друго имаме но понекогаш ми одат на нерви како тие да им се родители..Мм беше одсекогаш на моја страна но сега ако му се пожалам или нешто кажам тој ми вели од каде тие сакале да ми помогнат ја гледале керка ми па сум се и жалела..По цел ден не се гледам со него сега има многу раб и по цел ден се на поле па ми е страв нешто да не му зборат против мене..Незнам навистина што да мислам мн ми е тешко..Еве сега сакавме да си правиме кујна горе но не ни дозволуваат што ке ни билаа та кујна горе подобро долу да сме направиле..И тој сакаше да правиме горе а сега ми вели како ке кажат така не се во нас парите..Навистина ми е преку глава од се..Името го ставија на свекорот никој мене не ме ни праша за име кога се вратив од болницата тие веке и го пријавиле детето и за извод и све..Навистина незнам што да правам..Ве молам некој совет како да постапам а не се навредам..Се извинувам на долгиот пост

12. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Kako be sami ime mu dale na tvoeto dete koj vek sme , sto si ti vo slucajot?

13. duffi

duffi Форумски идол

Се додека не ги поделите финансиите и мажето не ја пресече папочната врвца овие проблеми за жал може само да растат.

kukla21, Outlook, Sesil and 7 others like this.
  14. anakonda88

anakonda88 Популарен член

И од брачед ми жена му не ни дозволуваше кога беше бебе малото да го земаме , да го бакниме , да го држиме , дозвола имаше само нејзината сестра која и помагаше ( па потоа и она си роди бебе ) и сега не моли да и го почуваме детенцето за да можи да излезе некаде .
    Многу си себична исто како снашкава наша , тоа дете е и нивна крв ! Ти не ја сакаш теткати ? Мило ти е да ти го земаат твоите ?
    А за името требело со твојот маж да дискутираш пред да се породиш , да се знае пред време !

15. Cka

Cka Форумски идол

Bebe ne se bacuva! I majka mi ne smee ne pa tetki! Uste nema imunitet! Tetkata keif 5 min a bebeto virusi i temperaturi! Na majkata ne i treba bacuvacka i treba pomos. Tetkata moze da ispere, da zgotvi i nisto drugo ne mpze da mu dade na bebeto. Se sto mu treba e majka ne nekoja da go budi koga spie! Koga ke razbira i ke igra i sheta togas moze. A do 6 meseci nikoj osven majka nw mu treba. So pomognala ovaa ayo go razbudila i baknala bebeto? Sto arno videlo i bebeto i majkata od ova? Cista sebicnost od tetkata!

Za imeto nikoj ne e kriv osven maz ti. Bruka. Cel zivot sram da mu e

LUCI 99, referentka, ZRNO and 10 others like this.
  16. baby-star

baby-star Популарен член

Абе аман!
    Имунитетот ли ќе му падне на бебето од еден бакнеж или на мајката ќе и падне егото?
    Зошто толку злоба и себичност, а после кога ќе ви притреба помош, први сте да кукате како никој не ви помага со бебето.
    Себично во секој случај, а истата реакција не ја правите со вашите роднини.
    Јас да ми се погоди таква снаа која нема да ми дозволи да си го погалам своето внуче уште еднаш нема да и се погледнам, а камоли помош да и понудам. За било што!

BoaVista, kukla21, Victorian and 6 others like this.
  17. toogood

toogood Популарен член

Poleka, ne frlaj benzin na ogan.
    Ime se menuva, se menuva i prezime , vo sekoe vreme. Denes moze i pet iminja i preziminja da si stavis ako sakas.
    Nisto ne e strasno. Ime ne menuva licnost.
    Vazno e da bide pametno, uspsno, srekno, a ime, dali ke bide vaka ili taka se isto.

Eve eden pr. od mene za site koj poradi bilo koja pricina gi trgaat decata od drugite.
    Ovde edna "gospoga" koja nemase deca otprilika 10god., a nikoj ne ja prasal nisto, tuku ja snema nekolku meseca. Mu velam na mm da gi pokanime na rucek, ama zosto ne se mnogu interesni da gi spojme so uste eden par pa taka rucekot da mine vo dobro raspolozenie.
    Ete gi dojdoa, moabetime i i tekna, "jas neznam dal da kazam ama bremena sum 6 mesec".
    Epa ubavo.
    Si otide ona i sednav da se odmoram pa mi tekna zosto bese sevo ova krienje.
    Minaa god i maleckata na eden drug par, etiketa za mene. Neznam sto sum i tolku interesna, ama majka i veli nema nesto da se sluci a da nerece na toogood da i se jvam da i kazam.
    I taka dveve devojcinja na isti rodenden, tamu i jas. Trca devojcevo sto me saka i sledat guski, baknezi, moabetenja. Gleda drugovo (devojceto od taa sto kriese deka e bremena, detevo sega odi prvo odelenie) i toa saka so mene ista interakcija. A mene ne mi se dava, a srce ne mi dava da gi dvojam, sto detevo e krivo sto majka mu kriese deka e trudna.
    Ajde i nea taka sterilno ja gusnav, ama nema tuka emocii. Izvinite sto ke recam ama poubavo ke se pocustvuvam plisano mece da gusnev.
    Nemojte sosila da gi odbivate decata od ostanatite.Toa devojce ne e krivo nisto, ama majkata takva odbivnost mi stvorila da nemozam i nemozam da se nateram da imam emocii kon nea.

18. Cka

Cka Форумски идол

Не паѓа имунитет од бакнеж. Детето уште гради имунитет и одвај го има. Мајката нема его. Ако некаде гледаш его во заштитничкиот однос на родителот да се преиспиташ.
    Нема потреба да и го зема успаното дете. Жената може и со саати да го успива и некој да и го раззбуди е врв на глупоста. Мајката уште 2 саати после ќе го успива. Бебето кое не е одморено преку денот не ја преспива ни ноќта мирно. Тетката ќе дуфта, ќе прчи газ некаде а мајката ќе успива цела ноќ.
    ВАШИТЕ РОДНИНИ???????? Дали знаеш дека за една мајка веќе нема наши ваши родинини, има само ДЕТЕ и желба да е здраво, најадено, наспано и среќно? Кој сака нека биде, дури ни маж ми, кој е татко на детето ќе му се налутам ако од чиста мира дојде и ја разбуди малата или со немиени раце ја фаќа.

Мене да ми се погоди золва што ќе буди дете за чиста мира и ќе го бацува по образи и раце, НЕ МИ ТРЕБА па уште и помош. Она 2 саати ќе го игра а јас 3 дена со температура ќе се борам и ќе трчам по доктор? Помош од таква не сакам. На дете му треба мајка. Тетка НЕ е најпотребна.

И пропатив јас од МОЈА роднина која се затрча и ми го бакна детето по раце и образи. Додека ја тргнам, касно беше. Оти ние како возрасни имаме имунитет и вирусите не ги ни забележуваме често а децата се страшно поподложни. И затоа јас се борев со темературата на малата, она си пропати 3 дена, ама роднината моја истера ќеиф и ја избаци. А кога трчав по ноќите по болници, она спиеше, па уште лута оти не сум и ја давала у раце додека плаче бебе со температура, и она била баба. Сега веќе не им одам ИЧ. Побитно ми е детето, отколку сите мои родинини на куп. 6 месеци скоро и да немав помош од никој. За помош од бацување на дете, фала. Знам и сама да го бакнувам детето. Кога ќе ставаш чепче и газето на бебето, тогаш кажи дека помогаш. Кога ќе мачкаш алкохол по телото, тогаш. Кога ќе мериш темп цели 72 саати на 2о минути, тогаш кажи дека помогаш. Кога од стрес ќе ти се намали млекото и ќе плачеш и пиеш вода само аз да имаш млеко, тогаш кажи дека помагаш. Не се топори многу со помош од 2 саати неделно. Со понашањево еднаш годишно ќе гледаш внуче, како и мојата роднина.

За шлапање први сте, за другото тешко ви е. Кога ќе бидеш золва и кога ќе разбудиш бебе од чиста мира, пиши крст на почитта од снаа ти. Оти ти ќе бидеш задна дупка на свиралото кога ќе дојде бебето. Прво бебе, па ти. Таму некаде доле на хиерархијата битни.

19. baby-star

baby-star Популарен член

^ Јас да сум како тебе, би го ставила бебето во карантин, подалеку и од сопствениот татко и све живо.
    Зашто според тебе на бебе му е потребна само МАМА, а се друго е излишно во околина.
    **
    Ако бебето е настинато или го фатило најобичен вирус, не мора да ги обвинуваш сите остали.
    А кога една жена се нафатила да биде мајка, се знае дека ќе има и милиони непроспиени ноќи, грчеви, вуруси, температури и тука нема ти што да очекуваш некоја друга да му мери температура, да става чепчиња и све остало.
    Јас пак тебе како снаа два крста би ти напишала и не само што ќе бидеш последна по хиерархија, туку воопшто нема да те перцепирам!
    **
    Заштитувањето на едно дете во потполна изолација од секаков човечки и надворешен фактор, мене не ми е нуту нормално, ниту природно.
    А дека мајката нема его, тука си се зафркнала, има мајки кои како тебе ите како со ваква несоодветна и сасвим неприродна изолација го лишат сопственото дете од секакви емоции, притоа гушејќи го себично само до себе, мене ми е сасвим себично и негативно!
    **
    А пак ако твојот маж е толку смотан, па ти му даваш забрана и неговите родители да го фатат бебето, тогаш ти си таа која треба да се преиспита, јас ич!

Last edited: Sep 9, 2016
    Victorian, Babyby, anaja1 and 3 others like this.
  20. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Јас бев секогаш покрај мојот внук , и кога немаше уште 6 недели направено се грижев за него , и помагав на сестрами бидејки беше уморна ,неспана , и јас водев грижа за малото , и бацвење и гушкање и менање памперси све имаше , примаше и вакциини ,јас му ставав кајмак на местото кај што имаше примано вакцина ( ова ми го кажа тетка ми за да не го боли местото , и се покажа ефикасно ) го чував како јајце. И ниту еднаш не се разболе додека беше мало , туку само кога почна да оди вградинка , ги доби тие бактерии :D и денес е голем и кажува јас имам две мајки , и најубаво чуство е да си сакана тетка :D ова со забранава психопатски ми делова !