Тесто за пица

Discussion in 'Рецепти' started by enca.69, Feb 16, 2010.

  1. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,948
    Likes Received:
    108,330
    Gender:
    Female

    ке го пробам рецептов денес да видиме како ке излезе :)
     
  2. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,948
    Likes Received:
    108,330
    Gender:
    Female
    Препреубаво ми испадна тестото :clap: :clap: :clap:

    [​IMG]
     
  3. professoressa

    professoressa Истакнат член

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    98
    Likes Received:
    106
    Имам доста рецепти за пица али досега најдобро испаднало ова,кое е навистина меко,танко исто како во пицериите...
    400 гр брашно, пола сув квасец,пола лазичка киселина,едно не многу полно лажиче сол,пола лажиче шеќер...сето ова се замесува со млака вода и се тура по малку се додека не се упие добро водата...Тестото треба да биде премногу меко на рака и да не се лепи на рака.Се остава да нарасне 20 мин и потоа се размесува и се става во плех во кој претходно има брашно на дното.Добро е тестото да се направи со сукало за да биде рамномерно...И потоа си редите се што си сакате одозгора...јас на краевите ставам сусам и обавезно прво го редам кашкавалот со што тестото е уште помеко. ;)
     
    Morenaa and sunfemina like this.
  4. kankus

    kankus Популарен член

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Messages:
    1,472
    Likes Received:
    871
    истово само со 1кг брашно и без сода :tmi:
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    751
    Gender:
    Female
    За тестото е задолжена мама, а јас ја редам одозгора :lol: . Но знам една рецепта и која не се меси (сепак месено тесто е поубаво).
    Рецептата е следна:
    Со миксер се мешаат: 1 шоља јогурт, 1/2 шоља зејтин, 1 прашок за пециво и 2-4 шољи брашно. Смесата се истура во тепсија, се редат шунка, кашкавал, печурки (или по желба кој што сака) и се пече.

    Мене и готовото тесто ми е убаво (ако е тенко), а бидејќи сама си го купувам си земам некое потенко.
     
  6. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Секој си има свој начин на правење пица, врти-сучи тука се рецептите, но имам еден предлог до вас да пробете.Јас кога ја правам пицата, во смесата за тесто ставам јогурт, и на пола печење ја вадам и ја прскам со к.вода, и од кога ќе биде готова па ја прскам со к.вода, и мнооогу убаво излага тестото.
     
  7. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    943
    Likes Received:
    637
    ние тестото го купуваме 18 денари едно
    мајка ми не е многу по овие работи
     
  8. lepa.milena

    lepa.milena Истакнат член

    Joined:
    Oct 24, 2011
    Messages:
    346
    Likes Received:
    161
    еден квасец се става во млака према топла вода и едно кафено лажиче шеќер, и се остава да стаса, односно раствори добро квасецот. за другото, потребно е 1 кг брашно, лажичка сол, 1 прашок за пециво, 1.5 дл масло и исто толку јогурт. од сето тоа се прави тесто. нормално, да стаса квасецот и се става прво тоа во смесата од брашно со сол и прашок за пециво, па после маслото и јогуртот, истовремено месејќи со едната рака. тестото треба да е ни многу меко ни многу тврдо, и е добро измесено кога не се лепи на рацете. по потреба во месењето може да се додаде и уште малку млака вода или масло. потоа го оставам да стаса тестото да нарасне, па го сукам и ми испаѓа тесто за во 4-5 тепсии, од кои едната е прееголееемаааа, оти јас си сакам тенко тесто, па така и го сучам. после, кога ќе го распоредам тестото во тепсиите исукано, почнувам со декорациите, односно филот одозгора. тестото одозгора го мачкам со кечап, па одозгора редам салама, сланина или сув врат (сланината го прави тестото помеко), чаен колбас, печурки, а во одделни пици се случува да ставам маслинки поради татко ми кој мноогууу ги сака и на крај одозгора рендам многууу кашкавал и одозгора оригано... и од како ќе се испече, во рок од 2-3 саати најмногу, пицата е изедена :D :D :D
     
  9. MacenceEna

    MacenceEna Форумски идол

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    3,062
    Likes Received:
    43,039
    Gender:
    Female
    Мојот рецепт за тесто за пица .
    300 грама брашно . пола квасец . 4 лажиЧки зејтин . малце сол . Квасецот се растовра со 150 мл млака вода и се додава во брашното. Се додаваат зејтинот и солта и се размесува . Се меси 10 минутки и се остава тестото 45 мин, да нарасне. Смесата е за една тепсија одприлика :) :)
     
    koritsaki, Ammy.Lee and Trendafilka like this.
  10. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    6,964
    Likes Received:
    2,301
    Пица
    1чаша кисело млеко
    2 чаши брашно
    4 лажици масло
    1 пециво
    Кечап-салама-сусам
     
  11. moni24

    moni24 Истакнат член

    Joined:
    Apr 4, 2011
    Messages:
    189
    Likes Received:
    121
    Само што направив пица,шетам низ форумов и оп тесто за пица , ми потекоа лиги :D
    Сакам тестото да ми биде тенко и крцкаво си замесив обично тесто брашно,вода,сол,масло и малку ставив ченкарно брашно(по крцкаво да биде) и одоздола ставив сусам како што пиша kate21 и му даде преубав вкус ми испадна екстра крцкаво и слатко како што сакам :mm: :clap: за мене :D
     
    kate21 likes this.
  12. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Јас повеќе го сакам она дома направено, отколку попупеченото што е купено.

    Инаку како што сфатив од претходните постови, доколку при месењето се стави сода бикарбона, тестото може да се замрзне и да се користи друг пат?

    Добро сум сфатила или?
     
  13. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Уште еден испробан рецепт (рецептот е од една пицерија). Досега е најдобар и откако се испече пицата и колку да биде тенка, тоа е сепак меко.

    Рецепт: 1кг. брашно, 250 мл. минерална газирана вода, 250 мл. млеко, 1 коцка квасец, 2 малечки лаж. сол, 1 малечки лаж. шеќер, 1 јајце, 1 лаж. панко, малку прашок за пециво.

    Доколку брашното е тврдо, можеби ќе треба да се додаде уште малку вода или млеко, но ако е премногу меко, тогаш можеби и нема да биде потребно толку вода или млеко. Најубаво е да се става полека водата и млекото во замесувањето, важно размерот да биде 1:1. Интересно е за овој рецепт што кога ќе се меси тестото и еднаш се остави да порасне, истото може да се стави во фрижидер и да се употреби наредниот ден. Само да се стави во малку поголем сад, зашто тоа и понатаму од квасецот ќе нараснува.
     
  14. TeaB

    TeaB Популарен член

    Joined:
    Aug 11, 2010
    Messages:
    1,868
    Likes Received:
    543
    Панко???
     
  15. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Joined:
    Feb 4, 2011
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    4,101
    ^
    Адитив за тесто
     
  16. CIA

    CIA Популарен член

    Joined:
    May 17, 2011
    Messages:
    1,525
    Likes Received:
    3,029
    Јас вчера изигравав домаќинка,па еве да ви го напишам рецептот за тесто за пица,лесно,брзо,вкусно :D

    Тесто за пица:
    4 шола (за кафе) брашно
    2 шола вода (во едниот шол растворете квасец)
    1 пециво
    малку шеќер и сол (по едно мало лажиче)

    Се меша со дрвена лажица,и може да го оставите малце да постои додека си ги спремате другите работи за пицата (кашкавал, салама, печурки..).
    Потоа се става во тавче,се растегнува со лажицата да испадне рамномерно,и не многу дебело,подобро поделете си го тестото еден дел во едно,друг дел во друго тавче,колку потанко,толку подобро :!:
    Јас вчера незнаев дека можело да отстои 10 минути,и одма директно си го ставив во тавче,ама нема врска,сепак убаво беше.
    И многу испадна,еве овакво тавче(плех или како и да се вика) како на сликава подоле,и плус едно округло...за 10-15 мин се пече(зависи од рерната).

    И еве како ми испадна мене,јас си каснав едно парче со јогурт,друго со црвено вино :)
    П.С:сликите ги подотерував малце со ефекти,оти телефонот е забеган,многу грди беа сликите,бледи,замачкани |(
     

    Attached Files:

  17. Ammy.Lee

    Ammy.Lee Популарен член

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    1,995
    Likes Received:
    2,281
    Gender:
    Female
    Ена денес направив пица по твојов рецепт и прекрасно ми испадна,ептен беше вкусна :mm:
    :pizza: тајм :geek:
    Само додадов 1 лажичка шеќер,2 сол и 1 и пол лажичка адитив,а квасец цел му ставив :)
     
  18. linguaragazza

    linguaragazza Популарен член

    Joined:
    May 27, 2012
    Messages:
    125
    Likes Received:
    216
    Gender:
    Female
    Мојов рецепт не бара ни стоење ни ништо.
    500 грама брашно
    300 мл млака вода
    1 диго квасец
    1-1,5 лажица масло
    малку сол
    Ова се’ се става во сад т.е. водата постепено се додава во замесувањето,за да не биде премногу меко или тврдо тестото.Убаво треба да се измеси и после го делиш на два дела,дека мерава е за два плеха.Си расукуваш две кори и згора си редиш што сакаш.Јас краевите ги полнам со повеќе кечап и така е убаво,ама следен пат ова со кашкавалот обавезно ќе го пробам.
    И јас го практикувам ова со сусамот и да ви кажам врв е.Во делириум сум секогаш кога јадам пица со многу сусам :$
     
  19. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2011
    Messages:
    2,013
    Likes Received:
    856
    Јас правам по следниот рецепт:
    околу 1 кг брашно
    еден филџан зејтин
    едно канче јогурт
    една коцка квасец
    малку сол и шеќер (ептен малку)
    малку пециво
    Го месам, го оставам малку да нарасне и после супер излегува, јас си ги правам ептен тенки :D
     
  20. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    Jас го правам тенко како лист :) Cо квасец, вода, сол малку, на врвот на лажичката, го месам и го сукам, сукам додека не биде тенко претенко, не сакам пица со дебело тесто.
    и гледам луѓево имаат обичај да го оставаат да отстои некое време, јас никако, веднаш чим го замесам, одма сукам и ја правам пицата, зашто ако отстои тестото, после многу се дига уз печење, а јас напоменав дека не сакам дебело тесто.
    E сега јас си открив и еден + трик, тоа од пица хат, па си го користам.
    Hели кога ги увиткуваме крајчињата, јас ги полнам со крем-сир- LA VACHE DE PARIS



    [​IMG]
    сликата е многу мала за жал.

    за да не отидат узалуд крајчињата де, ептен се вкусни вака полнети со ова сирење, плус им турам сусам и супер се :)