Форумџика на годината

Тесто за пица

Discussion in 'Рецепти' started by enca.69, Feb 16, 2010.

  1. Waverly Raven

    Waverly Raven Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2017
    Messages:
    3,450
    Likes Received:
    12,987
    Gender:
    Male
    Последно пица направив вчера и тестото беше милина.

    500г брашно за пица(од жито лукс)
    Околу 250 мл млака вода
    2 кафени лажици сол
    1/2 кафена лажица шеќер
    2 кафени лажици инстант квасец
    2 супени лажици маслиново масло

    Состојките се соединуваат во голем сад се додека се добие хомогена смеса. Во принцип водата ја додавам постепено па затоа пишав околу 250мл, вообичаено не ја додавам целата количина. Откако ќе се добие хомогена смеса, тестото се меси на работна маса(по можност дрвена) 3-5 мин. Потоа тестото се враќа во садот се премачкува со маслиново масло, се покрива садот со лесно влажна крпа и се остава на топло неколку часа, минимум 2ч или може до 24ч(во фрижидер). Откако ќе отстои тестото се става во тава и внимателно се растегнува, не многу грубо, одздола тавата се премачкува со маслиново масло.

    Пицата се филува по желба, јас печев на 250 степени, на дното од рерната околу, 7-8 минути. Кашкавалот го ставам 2-3 минути пред да ја извадам пицата од рерна.
     
  2. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,553
    Likes Received:
    9,315
    Го имате пробано ова брашно?

    e414bbcd-bd95-41c7-9013-c22b5d0a79fe.jpg
     
    Milobebence and hermosa like this.
  3. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    2,890
    Likes Received:
    8,807
    Gender:
    Female
    Ај сега да прашам, брашново за пица од Жито Лукс е со квасец во него или само тип-от му е за пица?
     
  4. Waverly Raven

    Waverly Raven Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2017
    Messages:
    3,450
    Likes Received:
    12,987
    Gender:
    Male
    Нема квасец, типот е за пица бидејќи има повисока содржина на протеини за разлика од другите типови брашно.
     
    Antebellum likes this.