1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тесто за пица

Дискусија во 'Рецепти' започната од enca.69, 16 февруари 2010.

  1. Waverly Raven

    Waverly Raven Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    2.820
    Допаѓања:
    10.460
    Пол:
    Машки
    Последно пица направив вчера и тестото беше милина.

    500г брашно за пица(од жито лукс)
    Околу 250 мл млака вода
    2 кафени лажици сол
    1/2 кафена лажица шеќер
    2 кафени лажици инстант квасец
    2 супени лажици маслиново масло

    Состојките се соединуваат во голем сад се додека се добие хомогена смеса. Во принцип водата ја додавам постепено па затоа пишав околу 250мл, вообичаено не ја додавам целата количина. Откако ќе се добие хомогена смеса, тестото се меси на работна маса(по можност дрвена) 3-5 мин. Потоа тестото се враќа во садот се премачкува со маслиново масло, се покрива садот со лесно влажна крпа и се остава на топло неколку часа, минимум 2ч или може до 24ч(во фрижидер). Откако ќе отстои тестото се става во тава и внимателно се растегнува, не многу грубо, одздола тавата се премачкува со маслиново масло.

    Пицата се филува по желба, јас печев на 250 степени, на дното од рерната околу, 7-8 минути. Кашкавалот го ставам 2-3 минути пред да ја извадам пицата од рерна.
     
  2. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    8.922
    Го имате пробано ова брашно?

    e414bbcd-bd95-41c7-9013-c22b5d0a79fe.jpg
     
    На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.