Тиквици

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Oct 10, 2011.

  1. marama

    marama Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2010
    Messages:
    6,525
    Likes Received:
    92,191
    Gender:
    Female
    Поттикната од една прашање во СДП ја отворив темава.
    Тиквиците ги јадеме дома многу често. Најчесто ги пржиме. Ме интересира како вие ги подготвувате. Еве од мене три начина:

    1. Пржени тиквици
    Две тиквици ги лупиме и сечеме на кругови. Се посолуваат и се оставаат да постојат некое време за да им излезе водата. По час, два ги пржиме во загреано масло.

    Ги подготвуваме вака затоа што поховани не ми се допаѓаат.

    2. Салата од тиквици
    Истата постапка како од погоре. Кога ќе се испржат ги ставаме на салфетка да се исцедат, потоа ја тргаме салфетката ставаме сол, магдонос, зејтин и оцет.

    3. Кофтиња од тиквици
    Две тиквици ги лупиме и рендаме. Ги цедиме од водата и ги ставаме во подлабок сад. Во садот се додава едно јајце, брашно по потреба, сол, бибер, вегета, може и магдонос кој сака. Кога ќе се добие хомогена смеса, се прават топчиња и се пржат во загреано масло. Се ставаат на салфетка да се исцедат.
     
  2. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,842
    Likes Received:
    25,774
    Gender:
    Female
    Ние најчесто ги јадеме како салатата што ја имаш пишано, само плус ЛУК, многу битен детаљ.

    Исто така мајка ми прави и полнети тиквици.
    Ист принцип и со иста смеса како за полнети пиперки( мелено месо, ориз и така натаму ) само нели, се полнат тиквици.

    И во мусака со компир може да се вметне по некоја тиквица, не се приметува, иста е ко компирот.

    И сеа ми е чуден зборов тиквица. :lol:
     
  3. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,074
    Еве и супа од тиквици навистина е вкусна. Се ренда една цела тиквица во тенџере, се додава вода, зачин и масло. Се става да се вари. Настрана една до една и пол лажица брашно се загрева на рингла и му се додава пола млеко од претходно измерените 250мл. млеко, се меша убаво да се соедини со брашното. Го истураме во тенџерето и оставаме да се вари. Настрана се мати едно јајце со останатото млеко и се додава тенџерето кое претходно се трга од огнот. Полека се истура за да не се завари јајцето. Ете ви убава и здрава супа.

    Напомена млекото да е млако кога се меша и со брашното и со јајцето, јајцето се вaди порано од фрижидер за да се загрее на собна температура.
     
    rici.aaaaa likes this.
  4. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,247
    Likes Received:
    81,810
    Gender:
    Female
    Ме настрвивте, би убила за горенаведената салата од тиквички, инаку кај нас масовно се јадат пржените, а јас уживам да ги ''гарнирам'' со пржено сирење и виршла, пилешко или било какво месо врз кое претходно има ставено кашкавал (кој се разлеал :mm: ), пропратно оди и таратур салата и краен ефект е болка во стомакот од препукување до фул. :D
     
  5. Srekicka

    Srekicka Популарен член

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    1,863
    Likes Received:
    2,848
    Ги обожавам, ама спремани само на еден начин. Имено, се сечат на тенки кругчиња, се пржат во масло и се ставаат во павлака, се додава лукче и малце магодонос. Превкусно е!
     
    WORRIED.BT and rici.aaaaa like this.
  6. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    Hие дома прво си стававме во брашно,па јајце и потоа ги пржевме,многу ми се убави така,сега ми дадовте идеи да си пробам нешто ново :)

    A некогаш кога не сакам во мусаката да ставам компири,ставам тиквици :angel:
     
  7. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    1,557
    Обожавам тиквици на горе напишаните рецепти јас би додала и мусака од тиквици.
    Се приготвува на истиот начин како и мусака со компири само нормално наместо компири тиквици и се додава малку кисело млеко.
     
    rici.aaaaa likes this.
  8. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    751
    Gender:
    Female
    Ги јадам секакви, ги сакам и поховани, ги сакам и испржени само па направени со оцет и лук, а ги јадам и како ќофтиња.

    Кога ги поховам со брашно и јајца ставам пченкарно брашно, поубави се со него и не гори толку брзо како пченичното.
     
  9. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    Hајдов еден грчки рецепт за пржени тиквици,се изнајадов,преквусни се,морате да ги пробате :)

    2 средни тиквици
    1 мал кромид
    75g фета сирење
    1\2 чаша брашно
    1 лажичка млеко

    Tиквиците изрендајте ги во посебна длабока чинија,посолете ги и оставете ги настрана 10 минути за да им излезе водата.

    После 10 минути со рака исцедете ја водата од тиквиците и ставете ги во друга подлабока чинија,исечкајте го кормидот,со рака згмечете го сирењето,додајте го брашното и изматеното јајце и млеко,па измешајте се заедно,направете ги во форма на топчина и испрежете ги. :mm:
     
    Ema.Sk, sunfemina and mims-89 like this.
  10. rainlover

    rainlover Истакнат член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    969
    Likes Received:
    633
    Мене ми се највкусни вака:
    Ги мијам убаво, не ги лупам, ги сечам по должина (не на кругови) и ги пржам во масло.
    Им ставам оцет, магданос, лукче и сол.
     
  11. Sanniii

    Sanniii Популарен член

    Joined:
    Aug 18, 2011
    Messages:
    1,340
    Likes Received:
    3,163
    Gender:
    Female
    Дома сме луди по тиквички. Мајка ми секогаш ги прави пржени.
    Прво ги сече на кругчиња, потоа ги става во брашно, па во јајца и на крај ги пржи.
    Откако ќе ги испржи ги јадеме со сирење и јогурт.
    Превкусни се. :angel:
     
  12. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    1,557
    Плескавици од тиквици :
    3 средни тиквици, изрендани
    малку кромид, исецкан
    малку магдонос
    3 јајца
    1 лажица црвен пипер
    сол, бибер
    200 g сирење, издробено или исечено на коцки
    1 шоља брашно


    [​IMG]

    Лазањи со тиквици
    Подготовка:

    Тиквиците измијте ги, исушете ги и исецкајте ги на тенки кругови. Неколку минути варете ги во солена вода претходно зовриена, а потоа веднаш измијте ги со ладна вода.

    Отстранете ги рачките од цветовите и исечете ги на ленти.

    Ставете во тавче ситно исецкан кромид на претходно загреано масло. Пред крај истурете 0,5дл вода и варете додека водата не испари. Додете ги цветовите од тиквицата и динстајте уште 2-3 минути. Посолете, додадете бибер и тргнете ги од рингла.

    Во зовриена солена вода со малку масло, варете го тестото за лазањи, потоа исцедете го и раширете на хартија која ќе ја упие водата.

    Младото сирење и павлаката добро измешајте ги, додадете сол и бибер.

    Во ватростален сад, подмачкан со остатокот од путерот, ставете ред лазањи, ред крем од сирење, ред варени тиквици и цветови од тиквици и ред домати исецкани на кругови. Повторете ја постапката додека не ги потрошите намерниците, а на крајот посипете со пармезан.

    Печете 35 минути во задреана рерна на 180 степени.
    Состојки:

    * 250гр готово тесто за лазањи
    * 400гр свежо сирење
    * 20гр путер
    * 800гр тиквици
    * 300гр домат од конзерва
    * 50гр пармезан
    * 12 цветови од тиквици
    * Кромид
    * 2дл слатка павлака
    * Маслиново масло
    * Сол и бибер
    [​IMG]
     
    Miss666 likes this.
  13. Ammy.Lee

    Ammy.Lee Популарен член

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    1,995
    Likes Received:
    2,281
    Gender:
    Female
    Веќе подолго време ги правам плескавиците од тиквици :) Вкусни се.
    А и другиов рецепт ќе го пробам :wasntme:
     
  14. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    943
    Likes Received:
    637
    оф леле ми иде да плачам кога ќе ги видам колку се убави
    а особено поо рецептот на мајка ми :)
     
  15. IvanaMkd

    IvanaMkd Истакнат член

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    4,184
    Likes Received:
    3,051
    Ги обожавам.
    Најчесто ги печам на тостер, најпрво ги сечам на резанки по желба и потоа ги ставам на тостер па им наросувам малку сол врз нив, кога ке се осети дека се печени ги вадам.
    Преубаво мириса а за вкусот немам коментар.
     
    kikav likes this.
  16. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,469
    Jас ги обожавам тиквиците, пржени како кофте, на резанки со лукче и магдонос, мусака од тиквици, полнети тиквици.
    вчера си направив со помош на Aнатх полнети тиквици, се супер излегоа ама заборавив да ги излупам |( ,ама денес се супер

    вака ги направив.

    ги изглабев, тој делот што го издлабев го сомелев во тој апарат со ножиња што е, не знам како се вика

    сомелев домати, магдонос сецкан
    ставив кромид да се пржи, додадов црвен пипер, ориз, соја трошки, овоа сомеленово, изрендав моркови малце црн пипер, и супер излегоа :inlove:
    во иднина и кофитња ќе си направам, значи пак ќе кажам тиквици и модри патлиџани обожавам, готвена храна со нив ми е слабост
     
  17. LaChiquita

    LaChiquita Популарен член

    Joined:
    Jul 11, 2010
    Messages:
    595
    Likes Received:
    478
    Мојот рецепт за тиквички е многу лесен и вкусен.
    Тиквицата се сече на кругови и се попрскува со сол. Се реди во плех и одозгора ставам само малку зејтин или маслиново масло и лук во прав. Се печат околу 20 мин на 150 степени.
    Додека се печат се прави сос од ситно сечкан лук, сечкан свеж магдонос, маслиново масло и вински оцет, и малку вегета. Може и 2 супени лажици вода.
    Од кога тиквиците ке поруменат, ги вадиме, попрскуваме со сосот и воала...готово за миг.

    Ги обожавам и пржени, меѓутоа не ги практикувам поради тоа што впиваат многу зејтин и многу се мрсни, и досадни за пржење.
    Вака ем брзо, ем со помалку мрснотии. ;)
     
    Zaljubena111 and ludoto19 like this.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,163
    Gender:
    Female
    Еве еден рецепт од мене - денес првпат го правам - за ручек за малиов, па се надевам нешто ќе излезе, а вака во рерната ветува :D
    Се лупи и ренда една поголема тиквичка, малку се посолува и се остава да се исцеди водата. Штом ќе се исцеди, се додава рендан морков, две чешниња лук (може и млад лук), или пак четвртинка главица кромид (ова за една тиквичка), сечкан магдонос, јајце и една лажица брашно. Убаво се меша, се досолува ако има потреба, и се става во подмачкан огноотпорен сад. Се пече на температура од 180 степени, при крај се ренда одозгора сирење или кашкавал и се потпекува.

    Како што кажав, во рерна убаво изгледа... а за јадење, допрва ќе видиме какво ќе биде :D

    Едит: прсти да си излижеш... малиов си изеде полна чинија и бараше уште, ама не му дадов, премногу ќе му е... попосле може пак :D
     
    Peppermint, slavica999 and ludoto19 like this.
  19. Elenuskaa

    Elenuskaa Популарен член

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    2,038
    Ете ми се прејаде сеа тиквички
    ја ги лупам ги сечам на кругчиња ги валкам во брашно и вегета и ги пржам, откако ќе ги испржм му ставам малку оцет
    мх мх ми иде вода на уста
    аа утре морам да направам
     
  20. kikav

    kikav Популарен член

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    2,711
    Likes Received:
    2,034
    јас ги сечам на кругови потоа ги брбелам во јајце па во брашно па ги пржам баш деновивие ке си направам