Тиквици

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Oct 10, 2011.

  1. najubava2010

    najubava2010 Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    1,619
    Likes Received:
    4,653
    Јас предмалку направив тиквички како додаток на денешниот ручек.
    Ги излупив и исеков на тенки парчиња, пржев додека малку заруменат од двете страни.
    На страна направив како сос, неколку лажици павлака, неколку ситно, во блендер исецкани чешниња лук, и магдонос (јас ставив сушен, но поубаво е со свеж).
    Како ги пржев, така ги редев во подлабока здела, а на секој ред тиквички им ставав малку сол и оцет, а потоа и ги премачкував од сосот со павлака.

    И така едно 5-6 пати се заебавав, пржи-мачкај, но на крајот испаднаа преубави.
     
  2. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Одличен рецепт. Лесно, пролетно, здраво. Им се допадна и на моиве- за нив беше прилог, а за мене главно јадење со оглед на тоа што избегнувам месо.
    Јас направив двојна количина и немав време да ги цедам тиквиците, па затоа на подмачканиот огноотпорен сад наросив малку гриз. Многу вкусно.
     
    Annath likes this.
  3. IviA

    IviA Истакнат член

    Joined:
    Sep 12, 2010
    Messages:
    217
    Likes Received:
    24
    Не многу често ги јадеме , ама ако ги јадеме ги јадеме пржени со јајца и брашно и правиме ќофтиња од нив , ги рендаме тиквичките брачно , јајца зачини и пржиме во масло :D
     
  4. simonice

    simonice Истакнат член

    Joined:
    Mar 10, 2012
    Messages:
    251
    Likes Received:
    99
    Јас пак ама иш не јадам тиквици
    знам дека се здрави,се препорачуваат и за мали деца,ама не можам да се наканам нити да пробам
    особено похованите,им викам на моиве краставица пржена
    на лето и есен од домашните тиквици што си ги садиме дома,особено од големите знам да си направам полети тиквици,така моше да каснам
    во издлабена тиквица,ама мора да е голема и дебела,ставам се како за пиперки полнети,многу е убаво
     
  5. EmGreen

    EmGreen Истакнат член

    Joined:
    Aug 7, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    189

    Уфффф ги обожавам.. :inlove:

    Воглавно сите исто ги подготвуваме. Ќофтиња, пржени тиквички (со лукче кое инаку не го сакам многу), или како мусака само се ставаат тиквички наместо компири :D Вкусно е.. ама ќофтињата ми се најбоље :D
     
  6. Pirana

    Pirana Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2012
    Messages:
    612
    Likes Received:
    1,507
    Јас денес јадев тиквици на скара, преубавооооо :)
     
  7. tessie

    tessie Форумски идол

    Joined:
    Nov 11, 2010
    Messages:
    5,767
    Likes Received:
    23,745
    Gender:
    Female
    Јадам пржени поховани и ги јадам во мусака (повкусно ми е од мусака со компири)... :P :P :P обожавам тиквички...

    Едит
    Си ги сакам и само пржени со зејтинче, оцетче, лукче на тркалца и магдонос, мх мх мх
     
  8. ilipili

    ilipili Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    1,310
    Likes Received:
    4,992
    Аууу ги обожавам тиквичките поховани со јајца и брачно, па уште и некое сосче од доматчина од страна за да си макам мх мх царски убавини,често прам :).Ама и во тава мусака ми и се специјално убави,па и полнети тиквички во секаква форма си јадам тиквенца :D
     
    tessie likes this.
  9. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    За денешниов ручек, тиквиците ги искомбинирав со пилешко.

    Една тиквица, еден пилешки стек, 2-3 млади кромитчиња, кесичка маринирани шампињони

    Тиквицата само ја изгребав со нож (не ја лупев целосно за да не се растурат парчињата после во јадењето), ја исецкав на крукчиња, ги испржив и ги оставив малку да им се исцеди вишокот масло.

    Стекот го исецкав на долги парчиња (како за прсти), го испржив за да фати коричка, па го динстав со малку вода. Откако испари водата додав млад кромид и сецкани шампињони и сето го пропржив (да не е ептен суво онака малку да е сочно). При крај ги додадов испржените тиквици со внимателно мешање да не се растурат. На крај зачини, свеж магдонос и супер јадење.

    Сличен рецепт има на coolinarka, но таму тиквиците и пилешкото заедно се динстаат, па тиквиците испаѓаат како варени.
     
    Annath likes this.
  10. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    6,900
    Likes Received:
    45,261
    Gender:
    Female
    Јас правам еден сос за шпагети со тиквички и е предобар, посебно зошто е летен, многу ми е по ќеф.
    Рецепт:(за околу 2 порции)
    1 мала тиквичка
    2 убаво зрели домати
    1(не многу мала) главица кромид
    печурки по желба
    томатело сос
    зачини
    и секако шпагети
    Подготовка:
    Се пржи кромидот додека не стане мек, па се додава на коцки исецкана тиквичка (и печурките доколку се користат)и се чека да се запржи тиквичката, цело време се меша за да не загори кромидот.Кога ќе биде готаво се става сецкан и излупен домат, притоа треба да има пуштено водичка доста, значи затоа се препорачува позрел и се тоа се потпржува, кога ќе стане доволно мек и доматот т.е. кога ќе се раскашави, се додава зачини и томатело сосот, (отприлика се става зависи колку сос сакаш да добиеш и колку густо да ти биде)Се остава да се крчка тоа и кога сметате дека е готаво ги ставате внатре сварените шпагети и мешате.И тоа е.
    Е сега јас вака отприлика кажувам пошто нема точна мера зошто јас си го смислив, ама од око би требало да го погодите.
    Одличен е,посебно ќе го засакаат страсните љубители на тестенини,а тиквичката го дава шмекот.
     
    sunfemina, Peppermint and Annath like this.
  11. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,647
    сите ги правиме слично ќофтињата од тиквици. јас ги правам на следниов начин:
    2 тиквици (рендени),
    1-2 моркови(рендени),
    200-250 грама шунка (рендана),
    200-250 гр сирење (рендана),
    3 јајца
    пециво
    магданос
    зачини (сол, вагета)
    2-3 лажици сенф
    12 лажици брашно ( некогаш и повеќе во зависност од тиквиците)
    Добар апетит ;)
     
    mims-89 and Annath like this.
  12. stylishh

    stylishh Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    425
    Likes Received:
    619
    Gender:
    Female
    пред некој саат јадев, и многу ги сакам,вкусни ми се,јас најпрво ке ги измијам,ги сечам на кругови ги пржам многу малку,ги ставам на салфетка да се одземи масното,и со краставици заедно помешани,со лук и магдонос и оцет, :lol: прсти да изедиш :lol:
     
    Serafima likes this.
  13. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Сакам ќофтиња од тиквица.. или како и да се викаат, но најмногу си ги сакам пржени во јајце и брашно и точка.

    Освен тоа ги сакам сецкани на ленти и пржени со сецкани на ленти, кромид, пиперка, морков.... печурки, пилешко месо или какво и да е, а може и без месо, може и без печурките, а наместо печурки само со домати и лукче.... или павлака.
    Зачинето само со веѓета, биберче и то.

    ...и мусака со тиквици ммм.
     
  14. mime87

    mime87 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    3,956
    Likes Received:
    6,950
    Gender:
    Female
    ќе може некој подетално да ми го напише рецептот како се прават ќофтињата? :$
     
  15. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342

    Ја рендаш тиквицата и ја оставиш така малку да остои за да можеш убаво водата да ја изцедиш (пуштаат вода тиквиците). Рендаш 1 морков и 1 компир и јас кога имам ставам и малку рендан кашкавал. Смесата ја замесиш со 1 јајце и 2-3 лаж презла или брашно што имаш по дома, сол, бибер, вегета малку, ситно сецкан магданос и едно чешне ситно сецкано лукче - по желба. (ако ти е сува смесата и неможеш да оформиш кофте додади уште едно јајце. Некаде околу 400-500гр тиквица е за 1 јајце)
    Се пржат во врел зејтин
     
    Peppermint, Annath and mime87 like this.
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,849
    Likes Received:
    202,947
    Gender:
    Female
    Јас ги правам вака: рендам две-три тиквици (ова за четворица - имај предвид дека баш и не јадеме многу), ги оставам да се исцедат, додавам ситно сецкана главица кромид, 3-4 чешниња лук, малку сецкан магдонос, рендан компир или пола филџан соини трошки, јајце и малку брашно да се добие смеса како за ќофте. Зачини по желба - сол/вегета, црн бибер, копар...
    Се прават ќофтиња, се валкаат во брашно и се пржат. Може во брашното да додадеш презла или сусам - повкусно е така.
     
  17. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Јас ги пржев стандард, во брашно и јајца се додека не ја видов темата каде сите ги иснафаливте ќофтињата од тиквици, па решив да пробам.

    Земав една мала тиквица, ја изрендав на ситната страна од рендето, потоа со раце ја стискав за да истече вишокот вода (а се изненадив колку вода излезе), потоа во смесата изреднав малку сирење, ставив јајце, брашно онака од око за да не биде кашкава смесата, додадов вегета, сол и лук во прав и со лашица земав од смесата и ставав во тава со загреано масло и со притискање формирав ќофте.

    Ептен бев изненадена од вкусот, а и моиве ги бендисаа, ми ги изедоа пола ќофтиња :devil:

    Од што ми беа убави, утредента пак си направив :D
     
  18. mime87

    mime87 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    3,956
    Likes Received:
    6,950
    Gender:
    Female
    а во комбинација со што да ги направам овие ќофтиња?со што одат најдобро :?:
    колку ќофтиња ќе ми излезат од оваа смеса сакам да направам за 3јца ама убаво да се најадеме :) ?
     
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,849
    Likes Received:
    202,947
    Gender:
    Female
    Ќе ти стигне за тројца, ние четворица возрасни од ова се најадуваме убаво :)

    Што се однесува до тоа со што да ги комбинираш, можеш како прилог да направиш tzatziki салата, или пак таратор. Јас не ги спремам во комбинација со месо оти доволно заситуваат. Да не се суви, можеш да направиш некој сос.
    Јас правам сос со домати, или пак сос со лук и павлака.
    За првиот, динстам малку кромид на тивок оган, додавам доматен сос или сечкани лупени домати, посолувам, и оставам да се искрчка убаво, пред крајот додавам и малку сечкан лук и магдонос.
    А за вториот сос, павлаката ја мешам убаво, ја посолувам и додавам 5-6 чешниња лук (пресуван, знаеш на што мислам). Мене лично, со тиквичките многу ми оди лук, ептен, особено млад. Само за мажот ми ги правам без лук.
     
  20. Bozica1980

    Bozica1980 Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    7,289
    Likes Received:
    261,003
    Gender:
    Female
    Јас често подготвувам тиквици но не ги пржам туку правам муасака или манџа од нив. И двата рецепти се со мелено месо.
    За мусаката доволни ми се 3 тиквички а ако се помали може и некое младо компирче да се додаде. Ги лупам сецкам на кругови а во тава пржам кромид и меленото месо. И редам како за мусака од компири. Малку водичка и пред крај ги прелевам со 2 матени јајца и кисело млеко или јогурт и ги оставам усте малку да се потпечат.

    А за манџата јас бев скептик пред да ја пробам но за летно време е одлична. Количината на тиквички е иста како за мусака со тоа што ги сецкам на коцкички не многу мали, сецкам и моркови (2-3) и едно две компирчиња по желба. Ги ставам во тенџере со вода и малку зејтин и се варат пред крај додавам исто како претходно спремено мелено месо и обавезно ловоров лист, прави голема разлика. Сите останати зачини се добредојдени и по желба!

    Пријатно јадење :)