Трилече

Discussion in 'Рецепти' started by irena.1, Nov 14, 2012.

  1. Bright

    Bright Популарен член

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,547
    Likes Received:
    5,522
    Риниа Дуе во чаршија... 20 денари парче. ^_^ Се наоѓа од страна на факултетот за ликовни уметности, 3-4 дуќани погоре. Многу слатки има за 10 денари, а превкусни се!
     
    Abrakadabra, rainbowec and Mishela like this.
  2. coconaut

    coconaut Популарен член

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    924
    Likes Received:
    2,562
    Gender:
    Female
    Карамел има на зелено пазарче во продавничките кај што се продаваат семиња, (брусница, ореви лешници и сл.), тие трите споените. Мислам дека е 200 денари кило , на мерење е. А убаво трилече јадев од Специјал , и од Рамстор во трговски, мада мислем дека тоа е истото од Специјал.
    Пробав да го направам дома и имав проблем со размачкување на карамелот, бидејќи не ми се впи целосно горниот дел од млекото. Карамелот ми дојде како промешан со млеко. Мислам дека приината е слатката павлака која треба целата да дојде во долниот дел, а јас ја поделив на пола (како што беше и рецптот). Инаку пред да го нанесете карамелот треба да го размешате со малку вода.
     
  3. tweety-tweety

    tweety-tweety Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2013
    Messages:
    578
    Likes Received:
    435
    Gender:
    Female
    Ние дома редовно правиме трилече :inlove: ....А за карамел, со шеќер правиме.. :D :D
     
  4. Consultant

    Consultant Истакнат член

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    124
    Likes Received:
    101
    Најдоброто трилече во Скопје е во Ресторант Кораби кој што се наоѓа во Ѓорче, и истиот има отворено на ул. Цветан Димов пред старата маалска фурна :)
     
  5. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Се сложувам со ова! Дефинитивно во риниа имаат најубаво трилече,ама и најубаво толумби :clap:
    А да не ве лаже господ да пробате кајмачина,поодвратно нешто немам пробано :puke:
     
  6. Abeja

    Abeja Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    4,393
    Likes Received:
    17,613
    Gender:
    Female
    До сега направив еден обид за правење трилече, ама можеби испадна нешто трето :lol:
    Тестото го направив што го направив, го одлепив и извадив од тавата, внатре сипав хопла и го ставив тестото. Откако ја впи хоплата одозгоре сипав млеко, но во него додадов цимет и малку кафе за капучино, дека нели требало три видови на млеко, од кои едното да биде во прав. Ама утка направив што одозгора го посипав со претходно направен пудинг од карамел, кој и не ми испадна баш благ а и не одговараше со тортата. Подобро ќе беше да направев сама карамел со шеќер и млеко, но немав никогаш правено карамел па не се ни обидов. Малку му наоѓаа мани, ама тестото полно со млеко беше вкусно и се изеде целото "трилече"
    Сега сум на идеја за нов обид за уште повкусно трилече. :lol:
    И јас го имам пробано тоа од специјал во Рамстор во ГТЦ што е, убаво е, ама моето иако не личеше баш на трилече, беше поубаво, бидејќи го направив со домашни јајца и тазе млеко. 8)
     
    Mama25 likes this.
  7. Srce01

    Srce01 Истакнат член

    Joined:
    Aug 16, 2012
    Messages:
    125
    Likes Received:
    23
    Неможам да најдам млеко во прав ... Нешто во замена за него ???
     
  8. Abeja

    Abeja Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    4,393
    Likes Received:
    17,613
    Gender:
    Female
    Епа јас ставив капучино во прав, ама тоа и не е толку битно. Кога ќе се наполни тестото со млеко и хопла, мммм преубаво е, па уште ако е и со тазе млеко а не она од тетрапак. Нема некоја посебна улога млекото во прав, барем јас така мислам, битно тестото да е помеко и убаво да ги упие состојките.
    Дали ова значи дека морам да правам трилече во најскоро време? Даааа, само да поминат постиве, нема смисла неделава да правам мрсни работи. :lol:
     
  9. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    2,096
    Likes Received:
    5,018
    Gender:
    Female
    Ние кога го правевме дома воопшто не ставивме млеко во прав туку,обично млеко тетрапак,хопла и од млекото во лименка (грчко,концентрирано со висока масленост се продава во Веро).
    Инаку карамел се продава скоро во сите поголеми маркети,во пластична кантичка од пола кило.Не е тврд туку баш онака течен,така да не е проблем да се нанесе и размачка убаво.
     
  10. An4e24

    An4e24 Популарен член

    Joined:
    Oct 3, 2012
    Messages:
    573
    Likes Received:
    1,595
    Gender:
    Female
    И јас да ви пишам рецепт за трилече кој го правам редовно и секогаш преубаво испаѓа :) Значи вака:
    - За тесто : 12 јајца, 300 грама шекер, 380 грама брашно, 1 пециво (ова е за цела мера од која излагаат 30 парчиња и се пече во поголем плех. За помала торта од сите состојки упола и во помало тепсивче).
    - За прелив: 1 литар +300грама алпско млеко, 1 литар хопла (за цела мера).
    Јас ги турам во поголем сад заедно и прво половина турам во тепсивчето па го ставам печеното тесто и другата половина ја прелевам одозгора. И на крај секако карамел :)
     
    Mekuska and irena.1 like this.
  11. sagittarius57

    sagittarius57 Популарен член

    Joined:
    Oct 7, 2013
    Messages:
    1,013
    Likes Received:
    2,270
    Gender:
    Female
    Рецепт некој за карамел ? :( Ми треба итно
     
  12. Pink.Barbie

    Pink.Barbie Истакнат член

    Joined:
    Feb 10, 2014
    Messages:
    76
    Likes Received:
    23
    Трилече, нешто преубаво... :inlove:
    Ова ми е едно од најубавите слатки што ги имам пробано 8)

    Да не бидам офф топик-
    Според мене, многу убаво трилече има во Рамстор (40 ден.) и во Палма :lol:
     
    Abrakadabra likes this.
  13. hurrem

    hurrem Истакнат член

    Joined:
    Mar 7, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    10
    dali mlekoto trebe da se zagreva
     
  14. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    296
    Gender:
    Female
    Не!
     
  15. T.e.d.d.y

    T.e.d.d.y Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,552
    Likes Received:
    8,265
    Gender:
    Female
    Тортата е преубава морате сите задолжително да ја пробате :D . Не знам дали врз парчето торта ставате млеко, но преубаво е. :inlove:
     
  16. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Најубавото трилече во скопје е во Апче.
     
  17. KidA

    KidA Истакнат член

    Joined:
    Apr 13, 2014
    Messages:
    765
    Likes Received:
    997
    леле, баш интересно ми е дека ваков десерт станал популарен во Македонија, јас го немам пробано но претпоставувам дека карамелот што го кажувате дека се продава готов е тоа што во Русија го викаат „вареннаја сгушонка“ :) , мене исто ми е омилена блага работа, и се чудев како на некој не му текне кај нас да прави и продава или барем увезува :). Во Русија обично се продава во конзерви, а исто има конзерви со неварена сгушонка, тоа е всушност кондензирано млеко, и може да ја вариш конзервата (без отворање) во тенџере со вода неколку саати (5-6), и ќе се добие варена сгушенка :) Само ако снема вода а не приметиш може да бидат последиците катастрофални :D

    А па во Аргентина карамелот се вика дулче ди лече, и е како бренд на цела држава сите сувенири и десерти за туристи им се со тоа :)

    Омилени рецепти со ваков карамел ми се руските орешки
    [​IMG]
    и аргентинските alfajores
    [​IMG]

    Сега едвај чекам да си дојдам дома да видам каков е карамелот, а некогаш и ќе го пробам рецептот со пандишпан, досега немам таква комбинација јадено..

    На здравје на сите :)
     
  18. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,048
    Gender:
    Female

    Значи обожавам дулсе де лече :inlove: Редовно го правам и нема поубав карамел на целиот свет :inlove: 1262289.jpg
     
    KidA likes this.
  19. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2010
    Messages:
    535
    Likes Received:
    808
    Gender:
    Female
    (Вчера го правев и стварно испадна многу убаво, денес им однесов на колешките од работа сите го бендисаа

    Трилече

    10 јајца
    10 лажици брашно
    10 лажици шеќер
    1 пециво
    1 ванила

    1кг млеко (јас ставам Алпско)
    500 мл хопла (од онаа во плаво-зелено паковање... стандардна)
    150 мл млеко за кафе со поголема масленост (го има во Кам)
    сите овие состојки се загреваат (не многу врели )

    Карамел (од Ким)

    -Се матат белките со шеќерот и им се додаваат изматените жолчки, брашното и прашокот за пециво.
    -Се меша со лажица нежно да е се уништи пената од белките.
    -Се тура во плех од оние помалине (од калорекс) подмачкан со масло и попрашен со брашно
    се пече 20 минути на 180 степени.
    -Откако ќе се олади тестото се вади од плехот, се тура пола од загреаната течност во плехот па се враќа тестото, се сече на коцки и се дотура преостанатата течност.
    -Се премачкува со карамел.
     
  20. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Sakam da go pravam desertov ama eden pleh e mn golem a drugiot mal(za pecejne) sakav da prasam da zgolemam od smesava pr:6jajca da dodadam uste 2 ke bide dobro ili nema da ispadne ubavo kako po mera sto e?