Урда

Discussion in 'Рецепти' started by black-angel, Dec 20, 2011.

  1. black-angel

    black-angel Praefectus Vigilum Staff Member

    Joined:
    Dec 14, 2009
    Messages:
    2,675
    Likes Received:
    4,644
    Gender:
    Female
    Дали јадете? Колку ви се допаѓа? Каде ја набавувате? Пратете некој интересен рецепт со урда!
     
    Abeja likes this.
  2. Abeja

    Abeja Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    4,391
    Likes Received:
    17,613
    Gender:
    Female
    Мммммм... јадаааам, многу ми се допаѓа, ја сакам пржена со помалку јајца некогаш и без ич јајца, моите некогаш ја пржат со сушено месо таква не сакам, ми се губи вкусот на урдата. Ја набавуваме од луѓе кои ги знаеме, ама одамна не сум јадела сега ти ме потсети дека не сум јала урда одамна, денес тоа ми е на предлог листа за набавка.
     
  3. Bright

    Bright Популарен член

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,547
    Likes Received:
    5,522
    Понекогаш со јајца јадам, баш е убаво и вкусно. Прво масло, па урда колку сакам + 2 јајца и ете ти одлично јадење (за студент ехеее прекрасно!) :)
    Исто со варени макарони во релна (урда + 1 јајце ги мешам) плус од горе сусам... мераци :)
     
  4. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    Ја сакам ама не нешто ептен претерано. Освен пржена со јајца ја сакам и во салатата со урда (сусам, буковец, урда). Како зимско мезе ја сакам со пиперки. Секоја година се става една голема тегла урда со пиперки а исто така може и со поховани црвени пиперки полнети со урда.
    Ја земаме од проверени луѓе или свекрва ми прави своја домашна од млеко кој ни го носи млекар.
     
  5. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Ја јадам само пржена со јајца, ама ретко. А ја купуваме од Веро, пакувана.
     
  6. lepotushka

    lepotushka Активен член

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Јас ја јадам со шеќер (несолена). Може е малку необично за ова поднебје.
    Купувам обично урда (рикота) Беби Киндер во Буњаковец до КАМ. А еве еден рецепт од мене (децата го обожуваат):

    МИНИ-КРОФНИ СО УРДА
    Состојки:
    Брашно 1 ½ чаша
    Јајца 3
    Несолена урда 500 гр
    Шеќер 5 големи лажици
    Сода бикарбона 1 мала лажица
    Сол 1 мала лажица
    Маргарин или путер 3 големи лажици
    Шеќер во прав
    Зејтин за пржење

    1. Во урдата се додаваат јајца, маргарин, шеќер, сода и сол.
    2. Се додава брашно.
    3. Се замесува тесто.
    4. Од тестото со влажни раце се формираат топчиња со големина на орев.
    5. Топчињата се пржаат во загреан зејтин дури не поруменат.
    6. Готови крофнички се валкаат во шеќерот во прав.
    7. По желба одозгора мини-крофнички се преливаат со чоколаден прелив.

    ПРОБАЈТЕ, НЕМА ДА ЗАЖАЛИТЕ.
     
  7. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,008
    Gender:
    Female
    Мајка ми зимно време прави една салата со урда. Става сецкани оревчиња, малку зејтин и сосема малку павлака. Многу е освежителна и вкусна.
    Освен тоа, јас често за ручек си правам пржена урда. Сецкам печурки и шунка, малку ги потпржувам, потоа ја додавам урдата и на крајот ставам јајце. Вакво нешто за прв пат пробав кај другарка ми кога мајка и ни донесе да јадеме, и оттогаш дома често ја правиме. :)
     
  8. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    2,096
    Likes Received:
    5,018
    Gender:
    Female
    Еве една салата со урда


    Данска салата

    Урда
    Шунка
    Магдонос
    Лук
    Ореви толчени
    4 варени јајца
    Краставица

    Сите состојки се рендаат или се сецкаат и се соединуваат во еден сад.
     
  9. kate21

    kate21 Популарен член

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    4,220
    Likes Received:
    3,854
    Gender:
    Female
    Салата со урда или изварка, дали има разлика абер немам :D
    Урда, сецкани ореви, свежа краставица(колку повеќе, толку поубаво), копар, бибер, сол, малце павлака, малце мајонез и лукче сецкано :) Некоја модификација на онаа погоре, од Тинкербел, ама превкусна е и е неизбежен дел од нашето мени за сите можни празници што следуваат :)

    Иначе, јас си јадам, како и повеќето млечни производи, ја сакам пржена со јајца, со пиперки, ја сакам како плескавици нешто од урда, ми се убаво мезе, не ја сакам само со ајвар пржена и во мазник. Е тогаш преферирам сирење :)
     
  10. Jeny

    Jeny Истакнат член

    Joined:
    Dec 1, 2011
    Messages:
    357
    Likes Received:
    230
    Уф салата со урда за мезе ја послужувам кога ќе ни дојдат гости па наместо една до две чашки ракија се расположуваме со повеќе :D
    урда, малку сол, малку зејтин, буковка сол, ситно исецкан лук и оревчиња, мајонез. Сето тоа се меша и после ништо не останува во чинивчето :D
    Наместо оревчиња може да запржите малку сусам (без зејтин, само така неколку минути на рингла) и со тоа да ја помешате салатата.
     
  11. rozy

    rozy Истакнат член

    Joined:
    Jul 22, 2011
    Messages:
    274
    Likes Received:
    121
    Oбооооожавам! но во лјублјана нема некоја салам урда се продаваат во поголемите маркети но искрено да ви кажам мене ми се гадни затоа јас си правам своја и ептен е лесна само си надробувам сиренје и си стаам едно јајце премешувам и ставам да се пражи нема разлика меѓу купената и таа (Jас така мислам хихи) пробајте супер е
     
  12. imelda

    imelda Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    10,359
    Ех, не е исто дробено сирење со урда. И јас како што немам од кај да ја купам, па сама си варам. Може и да се замрзне, така да кога ми текне, да не ја умеришувам куќата често, сварам одеднаш повеќе. Инаку јас си ја пржам со јајца, со праз, со пиперки, со што најдам.
     
  13. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    Eх кога бев мала омилен оброк ми беше урда пржена со сирење :)

    A оваа салата ми е омилена
    урда(зависи колку имате и за колку луге правите)
    Cечкана салама
    Cечкани кисели краставички или пак свежа
    сечкан лук (малку колку за вкус)
    A ако не сакате лук,можете сечкани оревчина
    2 лажици мајонез
    Cето ова се меша и се декорира со магднос
    Mх,мх Mераци :mm:
     
    blond likes this.
  14. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Ова е рецепт на свекрва ми. Денес се изненадив од вкусот, навистина е исто како да јадеш похован кашкавал. Превкусно.
    Се надевам дека ќе ви се допадне :) .

    Ќофтиња од урда
    Потребно: 300 гр. урда, 2 јајца, околу 7 лаж. брашно (може и повеќе да се стави, ќе видите во месењето, тоа многу зависи колку е влажна урдата), сол.
    Се меси убаво и се остава малку во фрижидер да се стегне. Потоа се оформуваат ќофтињата, се валкаат во пченкарно брашно и се пржат.
     
  15. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    2,030
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Девојки а урда како се прави? Јас знам дека се става млеко преварено 30 мин па после кога ке олади му се додава лажица две кисело млеко. После се остава еден ден, па се цеди. Е не ми е јасно кога се остава да ферментира колку време се чува така и на која температура?
     
  16. meU

    meU Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    3,058
    Многу сакам урда, посебно на сточарство Богданци. Секогаш кога купувам вадам во чинија колку би изела, додавам сол и буковец(мн. малку) во неа, а потоа ја мешам за да ми омекне и да се соедини. Понекогаш мислам дека ми е многу поубава од сирење :)
     
  17. rainlover

    rainlover Истакнат член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    969
    Likes Received:
    633
    Урда купувам само кога треба да правам салата.
    Имам неколку рецепти за салата со урда, ама најчесто ја правам според овој рецепт...
    1 кг урда ,
    1 тегла кисели краставички,
    300 гр шункова салама,
    1 помала главица стар лук,
    3 големи лажици павлака,
    3 големи лажици мајонез,
    1 голема лажица буковец,
    100 гр сецкани ореви,
    3 варени јајца,
    се сецкаат , мешаат и се јадат :D
     
  18. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342

    Во загреано пресно млеко пред да зовре (некаде 70-80 степени) се ставаат 3-4 лаж. к. млеко. Се меша постојано на тивок огин додека не се направи урда. Пазиш да не ти зоврие смесата. Откако ќе се направи урдата тргаш на страна на рингла и чекаш да се олади. Оладена урда ја процедуваш и потоа посолуваш. Ако се многу згусне можеш да додадеш и малку пресно млеко.

    Втор начин е кога во пресно млеко се додава сирак (сирќе) така се вика го има по продавници и служи за правење на сирење. Во загреано млеко на телесна темп. отприлика се става сирак и така се остави да се олади и стои една ноќ. Утредента имаш младо сирење а од таа течност која кај нас се вика цвик се вари урда т.е тоа е изварка што ја викаат.
    Постои разлика меѓу урда и изварка ама луѓето ја поистоветуваат под исто име.

    Првиот начин е побогат со хранливи материи - калциум, магнезиум, калиум...и е поубав :)
     
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,158
    Gender:
    Female

    Славица, обратно е - урда е тоа второто, а првото е изварка - јас така ги знам. Изварката се прави од кисело млеко, со варење да не врие, а урдата е сувиот остаток од солилото за сирење.
     
  20. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    полнети пиперки со урда


    Состав
    300 грама Урда
    малку Сол
    500 грама Пиперки
    60 милилитри Маслиново масло
    1 Јајце



    Подготовка
    Пиперките треба да се со тенка лушпа, средно долги и не многу тенки. Исечете им ги рачките и извадете го семето од нив. Изматете го јајцето и во него додадете ја урдата. Сето тоа убаво изматете го со вилушка. Секоја пиперка, со мало лажиче наполнете ја со подготвената урда. Во тавче ставете ги маслото и наредете ги пиперките да се пржат. Немојте да го покривате тавчето. Пржете додека малку не поруменат пиперките.