Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Вежбаш? Со храна како?
    Правиш нешто за негово намалување?

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Не вежбам. Мидер не носам бидејќи ме боли тогаш. Со храна немам ред кога ќе успеам да јадам и што успеам тоа јадам. Најчесто ми се лоши од што гладувам.
    Но, добри прашања. Ќе почнам да вежбам барем бидејќи за ред и здрава храна уште ќе треба да почекам...

karibian and didisi like this.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Зошто да почекаш? Протеини и свежа салата се препорачуваат, и во бременост и после при доење. Пробај барем еден оброк да ти е таков. И без благо.
    За вежбање може и рано е, не знам, зависи како се чувствуваш, но верувам дека пешачиш, се шеткате со бебето. :)
    Трпеливо, би требало да спадне. :)

mariz, emkaemka, didisi and 2 others like this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Јас за чудо вториов пат многу побрзо ми се повлече стомакот. Надуена сум мн само пред добивање... Од вежби трчам по деца, клекни стани земи собери играчки, крени спушти дете, шетам низ маало. Мислам зависи колку кг сте ставиле во бременоста.. јас со првото повеќе ставив, природно породена.. поспоро се повлече стомакот. Со второво помалку се поправив, царски породена.. а стомак многу брзо се повлече :) 5м од пораѓај има, а само 3,4+ кг имам уште... кои се само во бутови!

5. karibian

karibian Популарен член

Иста сум како тебе. Ослабев ептен зашо јадам кога можам.

gjoker4e likes this.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

велиш дека мидер не носиш зошто тогаш те боли :^) шо те боли???

gjoker4e likes this.
  7. mariz

mariz Форумски идол

И јас престанав да носам одамна ради болки :worried: Не ме болеше кај матката, туку погоре кај папокот кога го носев мидерот :?:

gjoker4e likes this.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

ти со она шо погоре го опишуваш и со оваа болка кај папокот најдобро еден преглед кај интернист да направиш

gjoker4e and mariz like this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Бев... и ехо на абдомен направив. Рекоа следиме, за месец дена пак ке правам ехо. Одговор имав само истенчени црева и калцификати на дебелото црево... ако не ми се среди ми рекоа ке правиме колоноскопија. А болки сеуште знаат да ме фатат и лигава столица имам...

gjoker4e likes this.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Целиот стомак не знам точно. Само знам дека сум за на лекар. Стомакот ми е како што имаше пишано една членка како собрана вреќа.
    Јас пред бременост имав 49 а сега имам 65. Се немам мерено за време на бременост и после пораѓај.
    Во друга тема имав прашано што е проблемот дека пред да одам во веце лошо ми е ми се темни и откако ќе отидам одма ми поминува.

11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

не се за занемарување вакви симотоми и може досадна сум и хипохондрик ама јас за секоја ситница одам на преглед, а самата бременост и особено оперативен пораѓај се шок за организмот и огромни промени сме претрпеле

mariz and gjoker4e like this.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас скроз обратно. Бремена прв пат во 4ти месец отидов. Му викам направив тест позитивен покажа ме гледа на ехо вика па ова е многу големо бебе. Ќе отидам најбрзо што можам. Инаку така треба почесто да се оди.

♡BuBaLe♡ and mariz like this.
  13. yana147

yana147 Истакнат член

jas so prvoto dete mnogu loso pominav prirodno se poragav so ovaa devenitifno ke odam carski aj tie koj ste se porodile carski dali boli anestezijata sto ja pustaat vo rbetot i dali dobivate nekoj inekcii proti bolka za da ne ve boli ranata dali osekate nesto dodeka ve operiraat mnogu mi e strav poradi losoto iskustvo so prvoto imam traumi

14. mariz

mariz Форумски идол

Јас бев исто со прво природно во државна болница, па за второ сакав природно со епидурална во приватна, но завршив итен царски ради многу заматена плодова вода. Јас со јаки контракции бев додека ме боцкаа и искрено болката од боцкањето не беше страшна во споредба со јаките контракции кои ги имав, едвај нив ги дишев (а ги имав на 30 секунди), но знам боцкаат локално анестезија, па после боцкаат длабоко (кај мене немаше време за локално). Потоа се е полесно, јас осеќав само малку влечење, на крај кога ја вадеа беше најнезгодно (ми се приповраќа тогаш), дека бутнаа раце да ја извлечат, кога ја извлекоа осетив олеснување, како дел од мене да го снема одеднаш. Болката од раната не е нешто што неможе да се трпи, ставаат во инфузија против болки, а ако многу те боли ке си бараш и ке ти ставаат дополнително. Многу ниско се сече раната, па не е некоја страшна неподнослива болка, повеќе ме болеше рана од слепо црево отколку раната од царскиов :) Башка друго е кога си со бебе до тебе, побрзо, полесно поминува времето, а и болката. Инаку каде ке раѓаш? Зашто прво не пробаш со епидурална? Ако имаш таква опција, пробај така прво..

didisi, stevemila and gjoker4e like this.
  15. danichap

danichap Moderator Staff Member

После царски, првиот преглед, ве гледаа ли на ехо?
    Мојов гинеколог денеска ми рече немало потреба, само со рака|(

16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Да, само не се сеќавам дали со вагинално или абдоминално ехо. Ама сигурна сум дека со рака не ме прегледа.

danichap likes this.
  17. danichap

danichap Moderator Staff Member

И мене ми дојде чудно, па и препрашав нема ли со ехо, сеедно вагинално/абдоменално, рече не.
    Крв, урина, притисок, тежина и преглед со рака само(facepalm)

18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Тоа изгледа германска школа :) Мене само ехо и толку. Не се сеќавам ни за крв, урина и сѐ останато што ти испитале. Само ми рече ПАП на 6 месеци од пораѓај.

danichap likes this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Абдоменално мене ме гледаше.

stevemila, danichap and fana like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Зошто рака :doh: ? Не гледам логика во тоа. :shake: Мене само абдоминално дирекно на рана.

stevemila, danichap and kukla21 like this.