Не вежбам. Мидер не носам бидејќи ме боли тогаш. Со храна немам ред кога ќе успеам да јадам и што успеам тоа јадам. Најчесто ми се лоши од што гладувам. Но, добри прашања. Ќе почнам да вежбам барем бидејќи за ред и здрава храна уште ќе треба да почекам...
Зошто да почекаш? Протеини и свежа салата се препорачуваат, и во бременост и после при доење. Пробај барем еден оброк да ти е таков. И без благо. За вежбање може и рано е, не знам, зависи како се чувствуваш, но верувам дека пешачиш, се шеткате со бебето. Трпеливо, би требало да спадне.
Јас за чудо вториов пат многу побрзо ми се повлече стомакот. Надуена сум мн само пред добивање... Од вежби трчам по деца, клекни стани земи собери играчки, крени спушти дете, шетам низ маало. Мислам зависи колку кг сте ставиле во бременоста.. јас со првото повеќе ставив, природно породена.. поспоро се повлече стомакот. Со второво помалку се поправив, царски породена.. а стомак многу брзо се повлече 5м од пораѓај има, а само 3,4+ кг имам уште... кои се само во бутови!
И јас престанав да носам одамна ради болки Не ме болеше кај матката, туку погоре кај папокот кога го носев мидерот
ти со она шо погоре го опишуваш и со оваа болка кај папокот најдобро еден преглед кај интернист да направиш
Бев... и ехо на абдомен направив. Рекоа следиме, за месец дена пак ке правам ехо. Одговор имав само истенчени црева и калцификати на дебелото црево... ако не ми се среди ми рекоа ке правиме колоноскопија. А болки сеуште знаат да ме фатат и лигава столица имам...
Целиот стомак не знам точно. Само знам дека сум за на лекар. Стомакот ми е како што имаше пишано една членка како собрана вреќа. Јас пред бременост имав 49 а сега имам 65. Се немам мерено за време на бременост и после пораѓај. Во друга тема имав прашано што е проблемот дека пред да одам во веце лошо ми е ми се темни и откако ќе отидам одма ми поминува.
не се за занемарување вакви симотоми и може досадна сум и хипохондрик ама јас за секоја ситница одам на преглед, а самата бременост и особено оперативен пораѓај се шок за организмот и огромни промени сме претрпеле
Јас скроз обратно. Бремена прв пат во 4ти месец отидов. Му викам направив тест позитивен покажа ме гледа на ехо вика па ова е многу големо бебе. Ќе отидам најбрзо што можам. Инаку така треба почесто да се оди.
jas so prvoto dete mnogu loso pominav prirodno se poragav so ovaa devenitifno ke odam carski aj tie koj ste se porodile carski dali boli anestezijata sto ja pustaat vo rbetot i dali dobivate nekoj inekcii proti bolka za da ne ve boli ranata dali osekate nesto dodeka ve operiraat mnogu mi e strav poradi losoto iskustvo so prvoto imam traumi
Јас бев исто со прво природно во државна болница, па за второ сакав природно со епидурална во приватна, но завршив итен царски ради многу заматена плодова вода. Јас со јаки контракции бев додека ме боцкаа и искрено болката од боцкањето не беше страшна во споредба со јаките контракции кои ги имав, едвај нив ги дишев (а ги имав на 30 секунди), но знам боцкаат локално анестезија, па после боцкаат длабоко (кај мене немаше време за локално). Потоа се е полесно, јас осеќав само малку влечење, на крај кога ја вадеа беше најнезгодно (ми се приповраќа тогаш), дека бутнаа раце да ја извлечат, кога ја извлекоа осетив олеснување, како дел од мене да го снема одеднаш. Болката од раната не е нешто што неможе да се трпи, ставаат во инфузија против болки, а ако многу те боли ке си бараш и ке ти ставаат дополнително. Многу ниско се сече раната, па не е некоја страшна неподнослива болка, повеќе ме болеше рана од слепо црево отколку раната од царскиов Башка друго е кога си со бебе до тебе, побрзо, полесно поминува времето, а и болката. Инаку каде ке раѓаш? Зашто прво не пробаш со епидурална? Ако имаш таква опција, пробај така прво..
После царски, првиот преглед, ве гледаа ли на ехо? Мојов гинеколог денеска ми рече немало потреба, само со рака
Да, само не се сеќавам дали со вагинално или абдоминално ехо. Ама сигурна сум дека со рака не ме прегледа.
И мене ми дојде чудно, па и препрашав нема ли со ехо, сеедно вагинално/абдоменално, рече не. Крв, урина, притисок, тежина и преглед со рака само
Тоа изгледа германска школа Мене само ехо и толку. Не се сеќавам ни за крв, урина и сѐ останато што ти испитале. Само ми рече ПАП на 6 месеци од пораѓај.