Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Ano

Ano Форумски идол

Супер ќе поминеш. Како што ти кажале во сала има минимум 5 луѓе. Ќе те анимираат и ќе ти зворуваат. Мене анестезиологот ми кажуваше што и како прави докторот. Нормално во граници колку сметаат дека треба да знаеш. Бебе ќе видиш за кратко и после тоа нвеќе друго ништо не е битно. Со лесно.

2. danichap

danichap Moderator Staff Member

@CurlyBlossomGirl се ќе биде добро, нема потреба од страв. Веќе ти опишале како тече процедурата.
    Јас царскиот сто пати подобро поминав одколку првиот спонтан. Така да операција е, да, но штом си во сигурно раце само смирено и добра мисла.
    Кај мене не беше планиран, па не бев ниту психички подготвена и не ни знаев каков е текот на истата, па најголема паника ми ствараше фактот што не ги чуствував нозете:tmi:.
    Утре ќе си го гушнеш второто сонце :sun:

kukla21 and CurlyBlossomGirl like this.
  3. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Ви благодарам девојки, да сте здрави и живи, колку само сакате да ме смирите со вашите зборови. Многу ми значи :*

kukla21, Mimmi39, TeddyGrey and 4 others like this.
  4. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Женски, кажувајте како полесно да го пребродам закрепнувањето од царски. Утре ќе ми вадат катетер, станав прв пат денеска и пак вечерва, пече ужасно. Мислам дека ранава се кине. Мака ми е и бебуш што не можам да го гушнам ко што треба. :(

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Сите ќе ти го кажат истото, само често станување. Што почесто станувај и прави по неколку чекори. Викај сестра да ти го подава бебето во раце кога си во кревет, можеш така да го држиш. До утре ќе биде полесно, ќе видиш.

АNABELA123, LadyC, AudreyH and 3 others like this.
  6. karak

karak Популарен член

Ajde iskustva sto da ocekuvam od priem do poragaj?

7. pile30

pile30 Популарен член

Читнав Чаир ќе се породуваш.
    Значи ич да не се сеќираш.Јас пред 8м се породив требаше со договорен царски но мукозниот чеп ми падна а и јас паднав директ на бетон отидов сабајлето на цтг доле потоа реши Др.да ме задржи дека има контракции ми птворија историја ми озмерија доле притисок ме облекоа во спавача ме качија во родилна на цтг скоро 3ч.од тие 3ч.ми дадоа клизма пред да ми стават катетар Димитар брцна прсти само сантим опол бев отворена но знаеа дека царски треба да ме породат...на количка ме однесоа во сала си седнав на креветот спинална мр боцнаа за минутка дојдоа Димитар Ѓорѓиев,Ана Марија Шпишиќ и Влатко Спасенковски тој ме породуваше...не осеќав ни болка ни страв бев смирена многу си се молев синче да го извадат и да го видам...само три пати ме стиснаа на стомакот но безболно дека и високо го носев...слушам бебе плаче не ми текна дека е мојот јунак ни да ми кажат ни да прашам и по 5мин прашувам кога тој среден измиен се изгушкавме на лице ми го ставија си се погаливме ме средија ме префрлија на друг кревет во шок соба...дека се породив во 12ч на пладне следен ден во 9ч.ме однесоа на одделение..Имаше и ноќта една мајка ја однесоа па сабајлето како се ослободуваше кревет така по ред не симнуваат...
    Отпосле се болките но вреди за тие очиња кога ќе не погледнат..Биди си опуштена мој совет царски нема ништо да сетиш после да боли но за мах 2недели ќе си супер.Јас реков бар да не ме мачат после осекував дека ќе боли но се поминува.
    Не се плаши мисли си на убавите работи што допрва те чекаат средувај си за бебе со друготи дома гушкај си се и се ќе си биде добро.Со лесно мајка :)

8. Lina92

Lina92 Истакнат член

Здраво сакам да прашам за царски рез раната на некои ја шијат на некои ја лепат како е подобро

9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Нема правила. Битно да заздрави како што треба ;)

CurlyBlossomGirl and fana like this.
  10. Lina92

Lina92 Истакнат член

Ти благодарам мила

kukla21 likes this.
  11. kostarika

kostarika Популарен член

Мами од што се состои прегледот на 40 ти ден од царски рез? Да знам дали да се дотерам :makeup:]:)

12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Преглед на раната, абдоминално ехо. Класика. Дотерај ја кикириката :rofl:

13. didisi

didisi Популарен член

Ima nekoja od vas iskustvo za zabremeni so vtoro dete pred tie dve godini sto se dadeni za vtora bremenost... dali dokolku se sluci moze da se abortira ili rizicna e bremenosta za matkata

14. danichap

danichap Moderator Staff Member

На @irena.1 мажињата се мислам две години разлика.

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Зависи кој доктор те води. Сите различно кажуваат. мојот ми рече ни година не мораш да чекаш.

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Забременив кога првото ми беше 16 месеци, вториот царски на точно две години од првиот.
    Докторите ме советуваа да се пазам. Јас многу се пазев, посебно првите месеци, иако знам други жени ич не пазеле па си износиле најнормално. Јас малиот ниту еднаш не го кренав во раце.
    Лично кај мене втората операција беше доста тешка, кога ме отвори докторот беше фрапиран од лошата состојба на матката. Ми рече дека тоа што сум внимавала ми било многу паметно.;) Мој совет е пази се и не кревај, позитивна мисла и се ке биде во ред.

Last edited: Aug 9, 2018
    Sexybaby86, danichap and didisi like this.
  17. didisi

didisi Популарен член

Bebeto mi e 6meseci, odnos sme imale ednas za cel mesec i toa so zastita sto e teoretski nevozmozno da ima nesto, no mi docni edna nedela i mi e tesko nekako ama moze e pomesano umor zesko vreme ...ama nekako nemam znaci za dobivanje ... mi e strav da proveram ke pocekam uste nekoe vreme...pa me interesirase vo slucaj da ima nesto kakov e procesot mn e rano i dali voopsto smee abortus

18. Feodora

Feodora Популарен член

Мамички со царски дали резот се губи со тек на време или само избледува?

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

кај мене скроз се изгуби. зависи и каде си пораѓана и со која техника е резот. битно како и да е ќе обледи

tambelina likes this.
  20. Feodora

Feodora Популарен член

Не знаев дека и тоа зависи. Искрено пријателка беше правена царски во државна во мојот град и кога се видовме ми го покажа резот, абе цела линија огромна, а бебе од 2кг. Жално...