Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

@mariz Во Ремедика. Ќе одам деновиве на контрола и баш ќе прашам за подетален одговор, да ја разјасниме дилемава :D.
    Инаку првиот пат ниту осетив нешто ниту чув. Сега имав паничен напад пред да почнат, ми ставија нешто за смирување и беше како на кафе да сме излезени.
    Баш се договаравме кога да му вртиме на мм и осетив мирис па си прашав
    -"Ова изгореново месо јас сум?"
    -":D Да"
    Прашав како шијат и дали постои тоа ласерско лепење, се насмеаа и ми кажаа дека е шиење само што е внатрешно.
    Само не знам што конкретно правеа кога мирисав така :rofl:

Coco31 and Happyinlove like this.
  2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Баш прашај :D
    И јас тамо бев,па слушав како хефталица:?:сигурно не било хефтање:nod: но ме интересира како не спастриле и мислам дека 9 слоеви сечат додека стигнат до матка...или сум прочитала недочитала:|.

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Затоа јас сите операции бев со целосна. освен артроскопијата која ја гледав на монитор. Зашто не можам да не гледам нешто што прават на мене а со она зелено завевче уште поголем склет ќе ме фати. И башка што препрашувам.

Skorpija25 likes this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

7 :worried:

Happyinlove likes this.
  5. marchi-cool

А што толку слоеви сечат? Под кожата се стомачните мускули па Бешиката после матката. Ваљда нешто мускули сечнуваат. :?:

6. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

@Kaetana го убив од барање линкот што го пушти пред некој ден и никако да го најдам. Статијата за тоа дека никој не обрнува внимание што се случува со мајката после пораѓај, сите фокусирани само на бебето. Во која тема беше? Да не ти е “при рака”?

7. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Здраво на сите од мене :)
    Во неделата вечерта завршив на итен царски. Станав дури вчера убаво, во понеделникот ми се вртеше и ме вратија во кревет. Болки почнав сабајлево да осеќам во кичмата и десното рамо, рекоа нормално било од анестезијата, а апчиња за болка не пијам веќе.
    Е сега, имам едно прашање. Додека лежев немам осет колку крварев, сестрите ме средуваа. Ама откако сум станата тоа не е крв, туку нешто светло розево, жолто зависи. И кај други ли е така? Возможно е толку брзо да се исчистила таа крв првично што треба да излезе? Свесна сум дека допрва ќе има и периоди на повеќе и помалку крварење, ама ова ме збуни, многу брзо ми дојде

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Повели! Во закрепнување после породување ја имав пратено.

9. mariz

mariz Форумски идол

The seven layers are the skin, fat, rectus sheath (medical term for the coating outside the abs), the rectus (abs, which are split along the grain somewhat more than cut), the parietal peritoneum (first layer surrounding the organs), the loose peritoneum and then the uterus, which is a very thick muscular layer.

10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Крварев пообилно првите 2 дена,после до 40 дена се така оскудно де розе де кафено,жолто...сосема нормално.
    Станувај почесто колку што можеш за побрзо да сд вратиш во нормала. Секако без напрегање,слушај си го телото.
    Уживај додека имаш дугме,дома сакаш нејќеш ке стануваш.:)

11. mariz

mariz Форумски идол

И јас така малку крварев... додека првото ми е природно и многу повеќе крварев, а по царскиот доста помалку. Јас се опремив со улошки тон памучни со мрежа (дека со првото природно доста истрошив дека повеќе крварев, па и не претпоставував дека царски ке завршам). Па ми останаа доста, па при мензиси си ги искористив :D

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Бешика сигурно не ти сечат!!! :tmi:

tincemajmunce and Autumn_ like this.
  13. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Фала ви многу за одговорите :) станувам, шетам, само сфатив дека кога бебе не е со мене, се нешто офкам и ме здоболува. А ја донесат и треба да потстанам за неа, не размислувам на болката.

Пиевте нешто дома по потреба за болка?

14. mariz

mariz Форумски идол

За раната не, дека секој ден е се подобро, веќе по 6 дена супер си се движев, не е нешто што неможе да се истрпи... а апчиња Блокмакс (тие смее во доење) пиев за главоболка (нус појава од спиналната), страшно ме болеше очи неможев да отворам, само ако лежев права како пушка не ме болеше. Ама неколку дена и тоа траеше и толку..

15. marchi-cool

кој проверил знае :lol: фала

16. marchi-cool

па фала богу ама се наоѓа пред матката

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Ти така имаш пишано во анализа што сѐ се сече. А бешиката е напред но и доле, секогаш постои начин да се помести еден внатрешен орган при операција, а за да се дојде до нив се сечат само кожа, масно ткиво и мускули.

18. marchi-cool

еве @Kitten што сум напишала. Дека ваљда мускулите се сечнуваат и дека бешиката е пред матката. А не дека неа ја сечат.

19. maticka

maticka Истакнат член

Нека ти е живо и здраво малото.Каде се породи?И кој др?Јас на ГАК си избрав доктор.Ме интересира и постпородилно како си задоволна?Нега?

20. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Фала :) во ремедика, кај др Симонида. Денес дојдовме дома. За таму имам само пофални зборови за целиот тим. Од втор ден ми ја носеа да проба да цица, веќе третиот надојде млеко, и не испратија само на доење без дохрана. Сестрите се постојано на располагање за секакво прашање поврзано со бебе, рана, понатамошна нега.
    Мене ми беше многу страв, од искуства на блиски, кои што родиле со царски. Ама сега, освен повремени болки во кичма, друго немам проблем :)

Coco31, Sexybaby86 and maticka like this.