Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. kmaja

kmaja Истакнат член

Девојки ве молам за препорака за доктор кој би извршил сложен царски рез. Се работи за високо ризична, близначка бременост со placenta previa totalis, плацентата на едното бебе е длабоко вгнездена во раната од предходниот царски рез. Повеќе доктори ме информираа дека се работи за сложена процедура, каде може да дојде до обилно крварење кое може да биде животозагрозувачко за сите тројца, а исто така дека може ќе биде потребно и да се отстрани матката. Ако некој имал слично искуство ве молам да го сподели (може и во порака). Ми требаат мислења за да го одберам најсоодветното место за пораѓај.

2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Мој совет доколку би била јас во таква ситуација би бирала професори со подолго искуство што вејќе имале таков сложен зафат.
    Дали Бабушку во Ремедика или Димитров (овие со презиме ги набројав бидејќи знам дека имале сложени порајѓаи) а секако би собирала информации и од ГАК и Систина.

Autumn_ and kmaja like this.
  3. kmaja

kmaja Истакнат член

Докторите се во ред, меѓутоа мислам дека Ремедика нема инкубатори за многу рано родени деца а кај близнаци голема е веројатноста од превремено породување, особено со оваа дијагноза. Затоа повеќе се насочувам кон ГАК или Систина. Ми ги предложија Панчевски и Сарџовски од Систина, немам никакви информации за тоа што се овие доктори работат.

Happyinlove likes this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Кој ти ја води бременоста? За овој случај мислам дека треба повеќе лекари да работат, не само еден да го врши породувањето. Каков совет и препорака добиваш од тој/таа што ти ја води бременоста?

5. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Да да пред 35та недела не порајѓаат во ремедика. Т.е немаат понатамошна нега за предвремено родени.
    Но,може да се распрашаш дали постои можност бебенцата да бидат преместени на ГАК после.
    Ти посакувам се да биде во најдобар ред со вас тројца.
    И да нема потреба воопшто од инкубатор.
    Со лесно

6. kmaja

kmaja Истакнат член

Матичниот е слабо заинтересиран, едвај збори од што не му се работи мислам, ама затоа редовно ме препраќа на ГАК каде што ме гледале еден куп доктори така да секогаш имам неколку мислења. Последно ми се погоди др. Ливринова.

Annath likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Реално, не е лесна ситуацијава. ГАК има стручњаци, ама искрено, не би знаела кого да ти препорачам. Ливринова секако ја фалат, Кочоски, Алулоски, Димитров... додуша не ни знам дали уште се сите овие на ГАК. Не се сомневам во стручноста на лекарите, верувам дека и во Систина има одлични и стручни лекари, сите од ГАК се излезени, ама за препорака, тешко е да се одлучи човек.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

За од Систина Петровска води ризични бремености и Сарџовски е добар али не знам како е со него Димчев е добар, Дракулевски има водено и пораѓано комплицирани бремености

kmaja likes this.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Да пробаш да добиеш термин за преглед кај Алуловски, стручен е за комплицирани операции.

azelea likes this.
  10. azelea

azelea Популарен член

И јас за него имам слушано за многу комплицирани случаи бил стручњак.

Kitten likes this.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Да, има докторирано на гинеколошка онкологија. Но има денови во неделата кога работи и акушерство кога е на дежурство.

kmaja and azelea like this.
  12. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Девојки што се препорачува да се јаде еден ден пред царски ?

13. fana

fana Форумски идол

Супа и бистри сокови :)

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Види консултирај се со сите места каде што има пороѓај. Јас за Ремедика знам дека имаат инкубатори ама само за бебиња што се во добра општа состојба. Знам два случаи каде што бебиња родени во 34 недела биле во Ремедика во инкубатор.
    Мислам дека ти е битно добро водење на бременоста за да издржите сите што е можно подолго во бременоста.
    Така што јас лично би одбрала гинеколог кој ќе ја води бременоста зашто и од тоа многу зависи исходот.

15. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

И првото ми беше царски, ама така испадна непланирано. Бев и јадена и пиена, па клизма ми дадоа. Овој пат е закажан. Дали и сега ќе ми дадат клизма ? И колку време пред операцијата да не јадам и пијам ? Дали барем вода може некоја голтка ?

16. fana

fana Форумски идол

Мене ми беше закажан и требаше сама да си ставам чепче вечерта пред царскиот.
    Ми рекоа бистар сок и супа без фиде може кога било, а последно јадење во 18. Јас последно јадев во 15.

Snowflake92 and Balerina90 like this.
  17. ^-^

^-^ Истакнат член

Дали е нормално жолт исцедок по малку од раната после една недела?

18. AngIv

AngIv Популарен член

Мислам не. Кај мене барем, немаше. Дали и ставаш нешто?

19. Maci777

Maci777 Истакнат член

Moja preporaka ti e dr.Samardziski vo gak.
    I jas bev so bliznacka i rizicna bremenost, remedika nema inkubatori za bebinja rodeni pred 35nedela, sistina e po 250€ na den za edno bebe i toa e pocetna cena, ako prima terapija toa e se plus, sto realno ne e normalna taa cena taka da sakam ne sakam mi ostana gak, iako bez skeptik si strav megjutoa dr.Samardziski e vrv od doktor, epten sum zadovolna kako pomina se.

Dr.Livrinova isto taka e mnogu strucna, no ako odis na gak se znae mora da najdes nekoj doktor da te vodi bidejki ako nemas svoj doktor togas ke se izmacis, ke te pregleduva koj stigne...
    Moja preporaka e dr.Samardziski, i strucen i covecen.

kmaja and dromka like this.
  20. Cakicka

Cakicka Активен член

Имал ли некој проблем со раната после царски рез? Дали е нормално едната срана да има оток и да е поболна од другата?

Last edited: Dec 26, 2020