1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. kmaja

kmaja Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2011
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    96
    Девојки ве молам за препорака за доктор кој би извршил сложен царски рез. Се работи за високо ризична, близначка бременост со placenta previa totalis, плацентата на едното бебе е длабоко вгнездена во раната од предходниот царски рез. Повеќе доктори ме информираа дека се работи за сложена процедура, каде може да дојде до обилно крварење кое може да биде животозагрозувачко за сите тројца, а исто така дека може ќе биде потребно и да се отстрани матката. Ако некој имал слично искуство ве молам да го сподели (може и во порака). Ми требаат мислења за да го одберам најсоодветното место за пораѓај.

2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мој совет доколку би била јас во таква ситуација би бирала професори со подолго искуство што вејќе имале таков сложен зафат.
    Дали Бабушку во Ремедика или Димитров (овие со презиме ги набројав бидејќи знам дека имале сложени порајѓаи) а секако би собирала информации и од ГАК и Систина.

На Autumn_ и kmaja им се допаѓа ова.
  3. kmaja

kmaja Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2011
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    96
    Докторите се во ред, меѓутоа мислам дека Ремедика нема инкубатори за многу рано родени деца а кај близнаци голема е веројатноста од превремено породување, особено со оваа дијагноза. Затоа повеќе се насочувам кон ГАК или Систина. Ми ги предложија Панчевски и Сарџовски од Систина, немам никакви информации за тоа што се овие доктори работат.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Кој ти ја води бременоста? За овој случај мислам дека треба повеќе лекари да работат, не само еден да го врши породувањето. Каков совет и препорака добиваш од тој/таа што ти ја води бременоста?

5. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Да да пред 35та недела не порајѓаат во ремедика. Т.е немаат понатамошна нега за предвремено родени.
    Но,може да се распрашаш дали постои можност бебенцата да бидат преместени на ГАК после.
    Ти посакувам се да биде во најдобар ред со вас тројца.
    И да нема потреба воопшто од инкубатор.
    Со лесно

6. kmaja

kmaja Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2011
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    96
    Матичниот е слабо заинтересиран, едвај збори од што не му се работи мислам, ама затоа редовно ме препраќа на ГАК каде што ме гледале еден куп доктори така да секогаш имам неколку мислења. Последно ми се погоди др. Ливринова.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Реално, не е лесна ситуацијава. ГАК има стручњаци, ама искрено, не би знаела кого да ти препорачам. Ливринова секако ја фалат, Кочоски, Алулоски, Димитров... додуша не ни знам дали уште се сите овие на ГАК. Не се сомневам во стручноста на лекарите, верувам дека и во Систина има одлични и стручни лекари, сите од ГАК се излезени, ама за препорака, тешко е да се одлучи човек.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    За од Систина Петровска води ризични бремености и Сарџовски е добар али не знам како е со него Димчев е добар, Дракулевски има водено и пораѓано комплицирани бремености

На kmaja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да пробаш да добиеш термин за преглед кај Алуловски, стручен е за комплицирани операции.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.785
    И јас за него имам слушано за многу комплицирани случаи бил стручњак.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да, има докторирано на гинеколошка онкологија. Но има денови во неделата кога работи и акушерство кога е на дежурство.

На kmaja и azelea им се допаѓа ова.
  12. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    78
    Девојки што се препорачува да се јаде еден ден пред царски ?

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.266
    Допаѓања:
    118.959
    Супа и бистри сокови :)

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Види консултирај се со сите места каде што има пороѓај. Јас за Ремедика знам дека имаат инкубатори ама само за бебиња што се во добра општа состојба. Знам два случаи каде што бебиња родени во 34 недела биле во Ремедика во инкубатор.
    Мислам дека ти е битно добро водење на бременоста за да издржите сите што е можно подолго во бременоста.
    Така што јас лично би одбрала гинеколог кој ќе ја води бременоста зашто и од тоа многу зависи исходот.

15. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    78
    И првото ми беше царски, ама така испадна непланирано. Бев и јадена и пиена, па клизма ми дадоа. Овој пат е закажан. Дали и сега ќе ми дадат клизма ? И колку време пред операцијата да не јадам и пијам ? Дали барем вода може некоја голтка ?

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.266
    Допаѓања:
    118.959
    Мене ми беше закажан и требаше сама да си ставам чепче вечерта пред царскиот.
    Ми рекоа бистар сок и супа без фиде може кога било, а последно јадење во 18. Јас последно јадев во 15.

На Snowflake92 и Balerina90 им се допаѓа ова.
  17. ^-^

^-^ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Дали е нормално жолт исцедок по малку од раната после една недела?

18. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Мислам не. Кај мене барем, немаше. Дали и ставаш нешто?

19. Maci777

Maci777 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    10
    Moja preporaka ti e dr.Samardziski vo gak.
    I jas bev so bliznacka i rizicna bremenost, remedika nema inkubatori za bebinja rodeni pred 35nedela, sistina e po 250€ na den za edno bebe i toa e pocetna cena, ako prima terapija toa e se plus, sto realno ne e normalna taa cena taka da sakam ne sakam mi ostana gak, iako bez skeptik si strav megjutoa dr.Samardziski e vrv od doktor, epten sum zadovolna kako pomina se.

Dr.Livrinova isto taka e mnogu strucna, no ako odis na gak se znae mora da najdes nekoj doktor da te vodi bidejki ako nemas svoj doktor togas ke se izmacis, ke te pregleduva koj stigne...
    Moja preporaka e dr.Samardziski, i strucen i covecen.

На kmaja и dromka им се допаѓа ова.
  20. Cakicka

Cakicka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    50
    Имал ли некој проблем со раната после царски рез? Дали е нормално едната срана да има оток и да е поболна од другата?

Последна измена: 26 декември 2020