Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Породена сум царски пред точно 2 години. Сега сум пак бремена 22 недела и термин ми е 20 јануари. Дали породувањето пак мора да е царски или има шанси и за природно? Ваши мислења и искуства,
    благодарам ☺️

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Скоро читав мислења од мајки кои по царски родиле природно. Јас бев убедена дека кај нас доктори не се нафаќат природно по царски ама грешка сум била. Многу жени родиле природно по 2 3 10 години.

Snowflake92 and Scorpion91 like this.
  3. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

2 и пол години после царски, се породив природно...

Kitten and Scorpion91 like this.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Точно 2 ипол години, се нафатија и пробавме природно но кај мене искочи друго и пак царски.

Scorpion91 likes this.
  5. aceee99

aceee99 Популарен член

I jas sum 2 ipol god maticnata mi vikase so carski zaradi da merizkuvame da ne treba so vakum da go vadat skp na gak vikat ke probame eve go pominav termin uste nisto nz ija da ne napram rizik nesto na prirodno

Scorpion91 likes this.
  6. АнеАце

АнеАце Истакнат член

И какво искуство имаш царски или природно подобро помина

7. minne992

minne992 Форумски идол

Јас имав два природни пороѓаи и еден царски ... можам да ти кажам дека природно си е природно , маката вистина е во моментите на пороѓај ама после си како нова ., а царскиот е од после мака
    Се мислиш како да станиш имаш болки па еден куп инфузии и инекции за против болки и незнам ти што таму ... но секоја жена е приказна за себе така да не се знае до последен момент како би поминала и родила ... најбитно е здрави прави да излезете од болница мајка :)

Skorpija25, tina2018, CareTee and 3 others like this.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Послушај го срцето. Ти знаеш најдобро. Ако сакаш природно, ако чувствуваш дека ќе успее природно тогаш најди болница, доктор кои би те подржале во природен пораѓај. Ако чувствуваш дека и покрај обидите за природно ќе завршиш на царски или сепак обиди се или оди директно на царски.
    Ти и твоето бебе, твоето тело знаете најдобро.
    Искуства има најразлични.
    И да донесеш одлука сега природно или царски, одлуката може да ти се менува се до самиот пораѓај, а породувањето, без разлика на каков начин е, е изненадување до сам крај, најважното е да сте живи и здрави.

tina2018 likes this.
  9. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Искрено, мене подобро ми беше со царски... навистина како што кажаа погоре отпосле е болката и имаш рана што треба да ја пазиш и преврзуваш ама болката е само надворешна. Спротивно од природно, јас имав навистина лесен пораѓај и станав набрзо на нозе после пораѓајот ама болката отпосле што ја чувствував во карлицава и кичмава беше буквално како да се распаѓам внатрешно.... навистина искуството е индивидуално , ама ако имам шанса за трето породување сама би барала за се породам царски

S.o.F.i and АнеАце like this.
  10. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Но дали можам јас да бирам како да се породам? Првиот царски тешко ми заздраве раната, цели 40 дена јас се движев мислејќи дека ќе ми се откорне стомакот од шо ме болеше раната, сега добив и препонска кила која исто кога станувам од спиење морам да ја притискам со рака оти ме боли, па згора на се сега приметив дека имам и испуштени вени доле на двете стани од вагината... Незнам како би се пораѓала природно, мислам дека се ќе ми испука и матка и кила та и вени...

11. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Незнам првото беше со царски сега незнам како да имам желба за природно но незнам ни дали ке се обидам премногу имам страв, имам сеуште време само се да биде во најдобар ред па како сака така нека биде

Kasiopaja221 and minne992 like this.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Докторот што ќе те пораѓа, ако ти ја знае историјата ќе процени дали може природно. Ама со ова што го кажуваш, мислам дека не би те ни чекале да добиеш болки за да се пораѓаш природно. Сепак, не сум гинеколог, не можам да кажам.

S.o.F.i and Scorpion91 like this.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Самата веќе си кажа дека ќе одиш на царски, нема што да размислуваш за природно. И со сето набројано можеби може да успее природно, но најважно е ти како се чувствуваш.
    Може да бираш доколку најдеш доктор кој би рекол ок е може да пробаме природно. Ама пак ќе кажам ако мислиш дека се ќе ти испука не треба ни да пробуваш.

Scorpion91 likes this.
  14. MSarche123

MSarche123 Истакнат член

Majki porodena sum pred 1ned carski rez pred 2dena me fati zapek a go dojam bebeto kazete nekoj sovet.nekoj gel/cepcinja

Last edited: Sep 15, 2021
  15. minne992

minne992 Форумски идол

Ништо нема спас за запекот јас цели два месеца имав , не чаеви не течности ништо ич не ми помогна

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Немој да напнуваш.
    Сливи, сок од сливи, компот од сливи, повеќе вода, јади помалку и избегнувај бел леб, тестенини, благо шеќери.
    Во аптека крајно има прашоци безбедни за трудни и доилки ќе прашаш за запек ќе кажеш во аптека.
    Движи се колку што можеш повеќе.
    Едит: После царски битно е да одиш во вц редовно и да се движиш што повеќе.

tina2018 and MilaSs12 like this.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Течности, магнезиум и движење, не тешки активности, ама движење низ дома. Пробиотик може да земеш, генерално се безбедни со доење.

tina2018 and MilaSs12 like this.
  18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Во Македонија? Ако да, каде ако не е тајна?

19. Kailani

Kailani Истакнат член

Другарка ми се породи со второто природно на ГАК, 4 години после првиот пораѓај со царски.

Butterfly1107 likes this.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Сливи компот од сливи или нешто то има лаксативен ефект кај тебе. Кај мене се домати.
    Ако си во групите скоро имаше тема за природно по царски и многу мајки родиле природно по царски овде на гак, дури и во приватните мислам дека прочитав.