Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    224
    Породена сум царски пред точно 2 години. Сега сум пак бремена 22 недела и термин ми е 20 јануари. Дали породувањето пак мора да е царски или има шанси и за природно? Ваши мислења и искуства,
    благодарам ☺️

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.817
    Допаѓања:
    18.630
    Скоро читав мислења од мајки кои по царски родиле природно. Јас бев убедена дека кај нас доктори не се нафаќат природно по царски ама грешка сум била. Многу жени родиле природно по 2 3 10 години.

На Snowflake92 и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  3. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.276
    Допаѓања:
    47.085
    2 и пол години после царски, се породив природно...

На Kitten и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Точно 2 ипол години, се нафатија и пробавме природно но кај мене искочи друго и пак царски.

На Scorpion91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    I jas sum 2 ipol god maticnata mi vikase so carski zaradi da merizkuvame da ne treba so vakum da go vadat skp na gak vikat ke probame eve go pominav termin uste nisto nz ija da ne napram rizik nesto na prirodno

6. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    И какво искуство имаш царски или природно подобро помина

7. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    26.619
    Јас имав два природни пороѓаи и еден царски ... можам да ти кажам дека природно си е природно , маката вистина е во моментите на пороѓај ама после си како нова ., а царскиот е од после мака
    Се мислиш како да станиш имаш болки па еден куп инфузии и инекции за против болки и незнам ти што таму ... но секоја жена е приказна за себе така да не се знае до последен момент како би поминала и родила ... најбитно е здрави прави да излезете од болница мајка :)

На Skorpija25, tina2018, CareTee и 3 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.153
    Послушај го срцето. Ти знаеш најдобро. Ако сакаш природно, ако чувствуваш дека ќе успее природно тогаш најди болница, доктор кои би те подржале во природен пораѓај. Ако чувствуваш дека и покрај обидите за природно ќе завршиш на царски или сепак обиди се или оди директно на царски.
    Ти и твоето бебе, твоето тело знаете најдобро.
    Искуства има најразлични.
    И да донесеш одлука сега природно или царски, одлуката може да ти се менува се до самиот пораѓај, а породувањето, без разлика на каков начин е, е изненадување до сам крај, најважното е да сте живи и здрави.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.276
    Допаѓања:
    47.085
    Искрено, мене подобро ми беше со царски... навистина како што кажаа погоре отпосле е болката и имаш рана што треба да ја пазиш и преврзуваш ама болката е само надворешна. Спротивно од природно, јас имав навистина лесен пораѓај и станав набрзо на нозе после пораѓајот ама болката отпосле што ја чувствував во карлицава и кичмава беше буквално како да се распаѓам внатрешно.... навистина искуството е индивидуално , ама ако имам шанса за трето породување сама би барала за се породам царски

На S.o.F.i и АнеАце им се допаѓа ова.
  10. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    224
    Но дали можам јас да бирам како да се породам? Првиот царски тешко ми заздраве раната, цели 40 дена јас се движев мислејќи дека ќе ми се откорне стомакот од шо ме болеше раната, сега добив и препонска кила која исто кога станувам од спиење морам да ја притискам со рака оти ме боли, па згора на се сега приметив дека имам и испуштени вени доле на двете стани од вагината... Незнам како би се пораѓала природно, мислам дека се ќе ми испука и матка и кила та и вени...

11. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    Незнам првото беше со царски сега незнам како да имам желба за природно но незнам ни дали ке се обидам премногу имам страв, имам сеуште време само се да биде во најдобар ред па како сака така нека биде

На Kasiopaja221 и minne992 им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    Докторот што ќе те пораѓа, ако ти ја знае историјата ќе процени дали може природно. Ама со ова што го кажуваш, мислам дека не би те ни чекале да добиеш болки за да се пораѓаш природно. Сепак, не сум гинеколог, не можам да кажам.

На S.o.F.i и Scorpion91 им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.153
    Самата веќе си кажа дека ќе одиш на царски, нема што да размислуваш за природно. И со сето набројано можеби може да успее природно, но најважно е ти како се чувствуваш.
    Може да бираш доколку најдеш доктор кој би рекол ок е може да пробаме природно. Ама пак ќе кажам ако мислиш дека се ќе ти испука не треба ни да пробуваш.

14. MSarche123

MSarche123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    52
    Majki porodena sum pred 1ned carski rez pred 2dena me fati zapek a go dojam bebeto kazete nekoj sovet.nekoj gel/cepcinja

Последна измена: 15 септември 2021
  15. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    26.619
    Ништо нема спас за запекот јас цели два месеца имав , не чаеви не течности ништо ич не ми помогна

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.153
    Немој да напнуваш.
    Сливи, сок од сливи, компот од сливи, повеќе вода, јади помалку и избегнувај бел леб, тестенини, благо шеќери.
    Во аптека крајно има прашоци безбедни за трудни и доилки ќе прашаш за запек ќе кажеш во аптека.
    Движи се колку што можеш повеќе.
    Едит: После царски битно е да одиш во вц редовно и да се движиш што повеќе.

На tina2018 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    Течности, магнезиум и движење, не тешки активности, ама движење низ дома. Пробиотик може да земеш, генерално се безбедни со доење.

На tina2018 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.453
    Во Македонија? Ако да, каде ако не е тајна?

19. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Другарка ми се породи со второто природно на ГАК, 4 години после првиот пораѓај со царски.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.817
    Допаѓања:
    18.630
    Сливи компот од сливи или нешто то има лаксативен ефект кај тебе. Кај мене се домати.
    Ако си во групите скоро имаше тема за природно по царски и многу мајки родиле природно по царски овде на гак, дури и во приватните мислам дека прочитав.