Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Verce28

Verce28 Истакнат член

Voopsto ne zboruvame za istata osoba, jas ubavo si napraviv muabet so clenkata sto imala loso iskustvo.

Zumbulche likes this.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Јас сум со царски.
    Самата процедура дур го извадат бебето беше 7 мин.
    Станав веднаш наредниот ден.
    Имав чуство ко нешто надолу да ме тегне првите неколку станувања, немав некои болки сем пецкање (иако е индивидуално, ама не сум труп по природа), и сама ќе приметиш дека што повеќе стануваш толку полесно ќе ти биде. Мој совет никако залегнување зашо бетер е потоа (искуство од тоа што ја гледав таа со мене у соба што стана тек коа си одеше, дури и катетар не даваше да и извадат ради тоа). Накај дома т.е. шестиот ден возев.
    Прилично лесно.
    Искрено очекував мн потешко да е зошто сите викаа еее ќе видиш коа ќе треба да станеш, врска немаше. Станав. И пак ќе нагласам, не болеше туку печеше. Има огромна разлика.

Rubiii, matilda258, Freckles. and 2 others like this.
  3. Verce28

Verce28 Истакнат член

Ti blagodaram na spodelenoto iskustvo, se nadevam i jas ke pominam lesno :)

LiliBoz likes this.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

кај ќе раѓаш?

5. Verce28

Verce28 Истакнат член

Vo cair kaj dr. Ilievski

LiliBoz likes this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

моја колешка раѓаше кај него со царски. топ пројде :wasntme:

Freckles. and Verce28 like this.
  7. Arababy

Arababy Истакнат член

Јас не би сакала да ти го кажувам мојот царски рез ! Битно кога ја видов керка ми се заборавив и си реков дека за неа пак би го направила истото само таа да е ок!!

8. Verce28

Verce28 Истакнат член

Mene on me operirase, i navistina e posveten doktor, a i ovde clenki mnogu se falat od nego, pa mislam deka ke pominam dobro :)

Freckles. and LiliBoz like this.
  9. Verce28

Verce28 Истакнат член

Razlicni iskustva mila, toa e. Mozebi i jas nema da pominam sjajno, ama se nadvema deka barem bebe ke bide dobro.

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се дешаваат неубави работи.
    Мене ми прсна миом за време на царски, ама тоа прескакам да го кажам зошто може да се случи и при нормален пород... Битно бебе здраво живо и то је то. Идемо даље.

Verce28 likes this.
  11. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Исто и јас кај него, поминав супер.:)

Verce28 and LiliBoz like this.
  12. lia22

lia22 Популарен член

Moj sovet icc ne gi ni chitaj negativnite komentari chim vidish ushte vo start preskokni.Vaka bilo taka bilo...nekoj navistina imale maka i ete si se olesnuvaat si ja spodeluvaat ovde,no ima i svileni dosta.
    A,da i mene mi beshe mn.strav i se kaam shto chitav.Me porodi carski d-r Kochoski,za nego ovde neshto ubavo mislam napishano ne prochitav pa skoro site i da go izrugaa,ama jas super si pominav ne gi sakam oni d-r CILE MILE,DUSHO-SRCKA.
    Ovde prochitanoto mi beshe so rezeva zapameteno.
    Ti posakuvam najlesen poragjaj da si imash i poslushaj me,najdobronamerno ova.

tina2018, An angel and Verce28 like this.
  13. Verce28

Verce28 Истакнат член

Ti blagodaram mnogu, znam deka ima i losi i dobri iskustva i normalno e da se spodelat, no ete ke se potrudam da ne gi citam voopsto :)

lia22 likes this.
  14. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Ти читај ги ама не се споредувај со никој сите сме различни.

lia22, Freckles. and Verce28 like this.
  15. Verce28

Verce28 Истакнат член

Nekogas od lubopitnost ke procitam i odma naletuvam na losi iskustva, sepak vo pravo si, site sme
    razlicni.

stsmua05 likes this.
  16. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Јас се породив два пати со царски, еднаш пред 4 и пол години и втор пат сега, пред два месеци. И двата пати во Систина но кај различни доктори. И двата пати имав контракции без болки, но заради х причини од напред се знаеше дека ќе завршам со царски.

За време на првиот ме заспале заради пад на пулсот, па подолго се задржав на интензивна нега. Тој царски неописливо многу ме болеше. Страшно од прв момент, дури и на најмали движења лево десно во кревет. Кога требаше да станам Господ го видов. Чекор не можев да направам, велев втор пат нема да раѓам. Ми даваа дополнително апчиња за болка, ништо не помагаше. Не собрав храброст да се избањам до последниот ден, ужасно искуство. Не можев да почнам да дојам бидејќи не можев да ја држам од болки. Низ ходник се движев само со помош на маж ми, до толку чекор не можев да направам. И не се опоравив брзо, имав долго болки и затегања при движења, морав многу да внимавам, ми помагаа со бебето.

Со царски се породија и сестра ми и две другарки. Ниедна од нив немаше такви болки, напротив, сите добро функционираа од прв ден. Си помислив дека е до моето тело.

Многу се плашев за вториот царски но испадна сосема поинаку. Имав сосема подносливи болки, никаков проблем да се движам. Уште првиот ден можев се’ сама, дури и можев да се истуширам, сама си се шетав по ходници, сама го доев бебето. Не ми се верува и сега. И маж ми е изненаден колку бев функционална дома.

Не знам до што е разликата. Можно е со првиот царски да сум имала проблем па лошо да ме закрпиле :) Но според докторката можно е да се должи и на различната техника за оперирање и шиење. Јас мислам дека е до второто. Кај докторката од вториот царски се породија и двете другарки и тие поминаа без проблеми.

Затоа не земајте ги искуствата на другите здраво за готово, вашето може да е сосема различно. Ако имате можност барајте искусен доктор. Истото важи и за природното пораѓање. И на крај се’ ќе биде добро, дури и ако боли :)

17. Matea94

Matea94 Истакнат член

женски јас се породив во петокот во Систина. Едвај застанав на нозе. Еве уште имам болки при движење,ме жежи ме пече цело тело,половини,слабини,бубрези..Ќе помине ли ова? Па и хематоми ми се створија на раната...

Bilka5T and Erika.greeneyes like this.
  18. fana

fana Форумски идол

Ќе помине за брзо доколку се движиш.
    Ако залегнеш баш бавно ќе оди заздравувањето.

Freckles. and Matea94 like this.
  19. Matea94

Matea94 Истакнат член

Majki, jas sum uste so hematomi nad ranata sega vekje se tvrdi i cel stomak okolu me boli. Koga mi se odi u wc moram itno mi se losi, se prepotuvam i mi se kacuva pritisokot 150/100 od bolka. Se javiv na doktorot duri utre mi rece da odam da me vidi. Mnogu mi e strav celo vreme sum so bolki i polovinite me bolat

20. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Ако си помирна отиди на ГАК да те видат, таму има дежурни лекари, па утре отиди кај тој што те породил.

Bilka5T likes this.