Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Voopsto ne zboruvame za istata osoba, jas ubavo si napraviv muabet so clenkata sto imala loso iskustvo.

На Zumbulche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.749
    Јас сум со царски.
    Самата процедура дур го извадат бебето беше 7 мин.
    Станав веднаш наредниот ден.
    Имав чуство ко нешто надолу да ме тегне првите неколку станувања, немав некои болки сем пецкање (иако е индивидуално, ама не сум труп по природа), и сама ќе приметиш дека што повеќе стануваш толку полесно ќе ти биде. Мој совет никако залегнување зашо бетер е потоа (искуство од тоа што ја гледав таа со мене у соба што стана тек коа си одеше, дури и катетар не даваше да и извадат ради тоа). Накај дома т.е. шестиот ден возев.
    Прилично лесно.
    Искрено очекував мн потешко да е зошто сите викаа еее ќе видиш коа ќе треба да станеш, врска немаше. Станав. И пак ќе нагласам, не болеше туку печеше. Има огромна разлика.

На Rubiii, matilda258, Freckles. и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Ti blagodaram na spodelenoto iskustvo, se nadevam i jas ke pominam lesno :)

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.749
    кај ќе раѓаш?

5. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Vo cair kaj dr. Ilievski

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.749
    моја колешка раѓаше кај него со царски. топ пројде :wasntme:

На Freckles. и Verce28 им се допаѓа ова.
  7. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Јас не би сакала да ти го кажувам мојот царски рез ! Битно кога ја видов керка ми се заборавив и си реков дека за неа пак би го направила истото само таа да е ок!!

8. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Mene on me operirase, i navistina e posveten doktor, a i ovde clenki mnogu se falat od nego, pa mislam deka ke pominam dobro :)

На Freckles. и LiliBoz им се допаѓа ова.
  9. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Razlicni iskustva mila, toa e. Mozebi i jas nema da pominam sjajno, ama se nadvema deka barem bebe ke bide dobro.

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.749
    Се дешаваат неубави работи.
    Мене ми прсна миом за време на царски, ама тоа прескакам да го кажам зошто може да се случи и при нормален пород... Битно бебе здраво живо и то је то. Идемо даље.

На Verce28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    10.425
    Исто и јас кај него, поминав супер.:)

На Verce28 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  12. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    2.841
    Moj sovet icc ne gi ni chitaj negativnite komentari chim vidish ushte vo start preskokni.Vaka bilo taka bilo...nekoj navistina imale maka i ete si se olesnuvaat si ja spodeluvaat ovde,no ima i svileni dosta.
    A,da i mene mi beshe mn.strav i se kaam shto chitav.Me porodi carski d-r Kochoski,za nego ovde neshto ubavo mislam napishano ne prochitav pa skoro site i da go izrugaa,ama jas super si pominav ne gi sakam oni d-r CILE MILE,DUSHO-SRCKA.
    Ovde prochitanoto mi beshe so rezeva zapameteno.
    Ti posakuvam najlesen poragjaj da si imash i poslushaj me,najdobronamerno ova.

На tina2018, An angel и Verce28 им се допаѓа ова.
  13. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Ti blagodaram mnogu, znam deka ima i losi i dobri iskustva i normalno e da se spodelat, no ete ke se potrudam da ne gi citam voopsto :)

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    14.230
    Ти читај ги ама не се споредувај со никој сите сме различни.

На lia22, Freckles. и Verce28 им се допаѓа ова.
  15. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Nekogas od lubopitnost ke procitam i odma naletuvam na losi iskustva, sepak vo pravo si, site sme
    razlicni.

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Јас се породив два пати со царски, еднаш пред 4 и пол години и втор пат сега, пред два месеци. И двата пати во Систина но кај различни доктори. И двата пати имав контракции без болки, но заради х причини од напред се знаеше дека ќе завршам со царски.

За време на првиот ме заспале заради пад на пулсот, па подолго се задржав на интензивна нега. Тој царски неописливо многу ме болеше. Страшно од прв момент, дури и на најмали движења лево десно во кревет. Кога требаше да станам Господ го видов. Чекор не можев да направам, велев втор пат нема да раѓам. Ми даваа дополнително апчиња за болка, ништо не помагаше. Не собрав храброст да се избањам до последниот ден, ужасно искуство. Не можев да почнам да дојам бидејќи не можев да ја држам од болки. Низ ходник се движев само со помош на маж ми, до толку чекор не можев да направам. И не се опоравив брзо, имав долго болки и затегања при движења, морав многу да внимавам, ми помагаа со бебето.

Со царски се породија и сестра ми и две другарки. Ниедна од нив немаше такви болки, напротив, сите добро функционираа од прв ден. Си помислив дека е до моето тело.

Многу се плашев за вториот царски но испадна сосема поинаку. Имав сосема подносливи болки, никаков проблем да се движам. Уште првиот ден можев се’ сама, дури и можев да се истуширам, сама си се шетав по ходници, сама го доев бебето. Не ми се верува и сега. И маж ми е изненаден колку бев функционална дома.

Не знам до што е разликата. Можно е со првиот царски да сум имала проблем па лошо да ме закрпиле :) Но според докторката можно е да се должи и на различната техника за оперирање и шиење. Јас мислам дека е до второто. Кај докторката од вториот царски се породија и двете другарки и тие поминаа без проблеми.

Затоа не земајте ги искуствата на другите здраво за готово, вашето може да е сосема различно. Ако имате можност барајте искусен доктор. Истото важи и за природното пораѓање. И на крај се’ ќе биде добро, дури и ако боли :)

На nevermet18, Snowflake92, lia22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    женски јас се породив во петокот во Систина. Едвај застанав на нозе. Еве уште имам болки при движење,ме жежи ме пече цело тело,половини,слабини,бубрези..Ќе помине ли ова? Па и хематоми ми се створија на раната...

На Bilka5T и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.963
    Допаѓања:
    117.000
    Ќе помине за брзо доколку се движиш.
    Ако залегнеш баш бавно ќе оди заздравувањето.

На Freckles. и Matea94 им се допаѓа ова.
  19. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Majki, jas sum uste so hematomi nad ranata sega vekje se tvrdi i cel stomak okolu me boli. Koga mi se odi u wc moram itno mi se losi, se prepotuvam i mi se kacuva pritisokot 150/100 od bolka. Se javiv na doktorot duri utre mi rece da odam da me vidi. Mnogu mi e strav celo vreme sum so bolki i polovinite me bolat

20. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    322
    Ако си помирна отиди на ГАК да те видат, таму има дежурни лекари, па утре отиди кај тој што те породил.

На Bilka5T му/ѝ се допаѓа ова.