Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас искрено не ни сетив кога ми ја ставија, до душа со контакции бев. После осетив како тегнење ваљда кога ме сечеа или кога ширеа, појма неам.
    Е тоа што дел од палецот на едната нога не го осеќам до ден денес е друг муабет :).
    Може не боцкаат убаво, кој ги знае.

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Тоа е сигурно од лошо боцкање, ти фатиле некој друг нерв. Некои жени после спиналната цел живот се жалат дека ги боли тамо кај шо ги боцкале, и јас очекував да ме боли ама фала бого не ме боли пошо сигурно цела ја промашиле.

Tea SK likes this.
  3. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Јас па знам пациент што се разбудил на сред операција успиен со општа анестезија... Не знам што сѐ случувало понатаму искрено... Ретко е ама има такви случаи, ваљда дозата била недоволна.

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Дамене ми се случи тоа на др операција и ми шибнаа пак и за малце ќе умрев едвај ме разбудија

5. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Озбилно :o и осеќаше болка?

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Да, ама вториот пат само глас слушав се друго парализирано беше

intj_girl likes this.
  7. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

И мајка ми се разбуди, а најголем страв и беше тоа. Ја приметиле и пак и дале анестезија.

intj_girl likes this.
  8. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Не,државна . Болка осеќав како органите да ми ги кинат.Тоа би требало како допири да се осеќат,а не како болка.Знам и случај под општа анестезија да осеќаат болка,разликата е шо со спинална можиш да кажиш ,а под општа не.
    Не ми се раѓа од толку страв

9. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Искрено не ми се оди на пораѓај од овој страв

10. Emotional123

Ама секој си има различна приказна, сега да се наредиме сите тука породени со царски, нема да се поклопиме со исто искуство.
    Со позитивна мисла, доверба во др., без читање негативности.

11. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Мене ми викаа да пробам да се кренам на задник, т.е. долниот ден да го кренам, осеќав ладно кога мачкаа со бетадин, осеќав тегнење и притисок, ама не болка, како некоја нелагодност незнам како да објаснам, ама од кога го извадија бебето ми дадоа некоја убава " дрога " и ни на небо ни на земја бев. После пак барав да ми стават исто кога ме пушти анастезијата. Се смееше сестрата кога и викав да ми стави од убавата " дрога" . Инаку потрауматично ми беше кога пушташе анастезијата кога неможев убаво да ги мрдам нозете, ме фаќаше некоја паника :)

CarrieBradshow and Freckles. like this.
  12. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Мене на ГАК ми утнаа доза на целосна анастезија, поише од што треба ми ставија едвај ме разбудија. Станав со повраќање, вртоглавица, главоболка, малаксаност. Втора целосна во чаир како да не сум ја примила. Зависи до анастезиологот. Јас викам џабе фаќаме врски кај акушери, гинеколози, треба анастезиолог и сестра добра. 80% животот ти е во рацете на анастезиологот. Во чаир др. Горан анастезиолог многу добар, штета што не беше на смена кога ме правеа царски. Ма да супер поминав. Во сала од сестра од анастезиолог сите беа топ. Една сестра пред мене главата ми ја држеше потпрена на неа и ме тешеше :) а анастезиологот секој чекор ми го кажуваше, што како ќе осеќам. Многу е битно и да не паничиме, ја од кога го извадија бебето почнав да паничам и тогаш ми ставија нешто многу убаво хахаххаха ни на небо ни на земја бев. Мене само ме имаа удрено на креветите кога ме префрлаа од шок соба на оделение и бев модра, зошто неможев сама да се префрлам кратко бев во шок соба едно 4 5 саати и не бев уште станата.

blackdeath and Lady..M like this.
  13. Emotional123

За анестезиологот во Чаир и јас имам позитивно искуство, видиш не ми текнало бар за тоа да ги пофалам.
    Прво требаше друга една ама таа не се снаоѓаше со мене, после го викнаа него, еден стар човек, ме среди за 3 мин., после немав никакви последици, ни главоболка ни ништо, ниту болки во кичма од спиналната

14. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Ги исплашивте на тие што треба тек да раѓаат. Два пати сум породена со спинална и два пати фатила, првиот пат преку епидурал вториот пат директно спинална. Многу се жалат и на епидурал дека не фаќа, кај мене фати епидурал од 5см до 10см 6 сати спиев :D:D

15. mariz

mariz Форумски идол

Ваљда зависи од организам до организам. Синчево скоро правеше интервенција и примаше анестезија. Им се будел на 2 пати... а пријателка докторка баш го гледаше извештајот и се чудеше машала што анестезија примил. Ама ете организам до организам...

Мене на царскиот спиналната баш брзо ми ја боцнаа. А бев со контракции јаки најјаки на 30сек растојание и башка имам сколиоза. Ми фати брзо иако бев во паника дека не ми фатила. Со коцка мраз проверуваа :)

plava.90 and intj_girl like this.
  16. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Мене па многу ми е страв да ме боцнат во кичма, не знам како ќе го издржам тоа, мислам дека би раѓала без анестезија само кичмата да не ми ја чепкаат :whew:

17. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Ne se sekiraj 5 sekundi rabota, ne e tolku bolno

18. mariz

mariz Форумски идол

Уф на тие јаки контракции тогаш и паника за побрзо вадење на бебе (ради многу мекониум и пад на тонови), едвај чекав искрено да ме боцнат. Не сум им мрднала, а свиткана така неколку пати ме стегнаа контракции додека боцкаа...

WhiteCat33 and intj_girl like this.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Не се осеќа боцката.
    Јас како на 7мо небо отидов после контракциите од провокации кога ме боцнаа.

intj_girl and DELFINA81 like this.
  20. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Дали после вадење на катетар сте осеќале печење т.е непријатност додека мокрите? И ако да, решението кое е?