Јас искрено не ни сетив кога ми ја ставија, до душа со контакции бев. После осетив како тегнење ваљда кога ме сечеа или кога ширеа, појма неам. Е тоа што дел од палецот на едната нога не го осеќам до ден денес е друг муабет . Може не боцкаат убаво, кој ги знае.
Тоа е сигурно од лошо боцкање, ти фатиле некој друг нерв. Некои жени после спиналната цел живот се жалат дека ги боли тамо кај шо ги боцкале, и јас очекував да ме боли ама фала бого не ме боли пошо сигурно цела ја промашиле.
Јас па знам пациент што се разбудил на сред операција успиен со општа анестезија... Не знам што сѐ случувало понатаму искрено... Ретко е ама има такви случаи, ваљда дозата била недоволна.
Не,државна . Болка осеќав како органите да ми ги кинат.Тоа би требало како допири да се осеќат,а не како болка.Знам и случај под општа анестезија да осеќаат болка,разликата е шо со спинална можиш да кажиш ,а под општа не. Не ми се раѓа од толку страв
Ама секој си има различна приказна, сега да се наредиме сите тука породени со царски, нема да се поклопиме со исто искуство. Со позитивна мисла, доверба во др., без читање негативности.
Мене ми викаа да пробам да се кренам на задник, т.е. долниот ден да го кренам, осеќав ладно кога мачкаа со бетадин, осеќав тегнење и притисок, ама не болка, како некоја нелагодност незнам како да објаснам, ама од кога го извадија бебето ми дадоа некоја убава " дрога " и ни на небо ни на земја бев. После пак барав да ми стават исто кога ме пушти анастезијата. Се смееше сестрата кога и викав да ми стави од убавата " дрога" . Инаку потрауматично ми беше кога пушташе анастезијата кога неможев убаво да ги мрдам нозете, ме фаќаше некоја паника
Мене на ГАК ми утнаа доза на целосна анастезија, поише од што треба ми ставија едвај ме разбудија. Станав со повраќање, вртоглавица, главоболка, малаксаност. Втора целосна во чаир како да не сум ја примила. Зависи до анастезиологот. Јас викам џабе фаќаме врски кај акушери, гинеколози, треба анастезиолог и сестра добра. 80% животот ти е во рацете на анастезиологот. Во чаир др. Горан анастезиолог многу добар, штета што не беше на смена кога ме правеа царски. Ма да супер поминав. Во сала од сестра од анастезиолог сите беа топ. Една сестра пред мене главата ми ја држеше потпрена на неа и ме тешеше а анастезиологот секој чекор ми го кажуваше, што како ќе осеќам. Многу е битно и да не паничиме, ја од кога го извадија бебето почнав да паничам и тогаш ми ставија нешто многу убаво хахаххаха ни на небо ни на земја бев. Мене само ме имаа удрено на креветите кога ме префрлаа од шок соба на оделение и бев модра, зошто неможев сама да се префрлам кратко бев во шок соба едно 4 5 саати и не бев уште станата.
За анестезиологот во Чаир и јас имам позитивно искуство, видиш не ми текнало бар за тоа да ги пофалам. Прво требаше друга една ама таа не се снаоѓаше со мене, после го викнаа него, еден стар човек, ме среди за 3 мин., после немав никакви последици, ни главоболка ни ништо, ниту болки во кичма од спиналната
Ги исплашивте на тие што треба тек да раѓаат. Два пати сум породена со спинална и два пати фатила, првиот пат преку епидурал вториот пат директно спинална. Многу се жалат и на епидурал дека не фаќа, кај мене фати епидурал од 5см до 10см 6 сати спиев
Ваљда зависи од организам до организам. Синчево скоро правеше интервенција и примаше анестезија. Им се будел на 2 пати... а пријателка докторка баш го гледаше извештајот и се чудеше машала што анестезија примил. Ама ете организам до организам... Мене на царскиот спиналната баш брзо ми ја боцнаа. А бев со контракции јаки најјаки на 30сек растојание и башка имам сколиоза. Ми фати брзо иако бев во паника дека не ми фатила. Со коцка мраз проверуваа
Мене па многу ми е страв да ме боцнат во кичма, не знам како ќе го издржам тоа, мислам дека би раѓала без анестезија само кичмата да не ми ја чепкаат
Уф на тие јаки контракции тогаш и паника за побрзо вадење на бебе (ради многу мекониум и пад на тонови), едвај чекав искрено да ме боцнат. Не сум им мрднала, а свиткана така неколку пати ме стегнаа контракции додека боцкаа...
Дали после вадење на катетар сте осеќале печење т.е непријатност додека мокрите? И ако да, решението кое е?