Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Мене пред спиналната, баш осетив голема болка. А докторот кога виде ја направи лом сестрата зошто пред ама џабе, јас болките веќе си ги искркав.

Kaetana likes this.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Епа таа е логиката. Кога веќе ставаат спинал, зошто да треба и катетерот да го осетиш? Глупо е.

3. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

Бог да чува ... па така е ... значи ич не ги сакам сестриве по болнициве ...

4. only44you

only44you Популарен член

Јас имам многу лошо искуство со катетерот ..... ми го ставија пред операција и едноставно ИЗГОРЕВ од болка !!!

5. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

офф леле што ги кошта да почекаат да се стаи анестезија :@

6. slobodka

slobodka Популарен член

Абе гајле им е !!! Пази јас во приватна се пораѓав, значи нема врска, ретарди секаде имаш.

7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Јас се пораѓав со хитен царски со целосна анестезија,катетер ми ставија пред операцијата.Искрено не почуствував во цела паника и возбуда ништо.Повеќе ме болеше вагиналниот преглед.(facepalm)
    Ми го стави ја,имав некое нелагодно чуство,па ајде ништо не течеше па покрај цела лоша ситуација па паники ништо не течеше,ајде пак го местеа,поместуваа па почна да тече урина:whew:
    Горе долу добро поминав со катетерот,а ми го извадија сабајлето после царскиот пред прв пат да станам од кревет.Пак истото,од возбуда дека треба да станам,како ќе биде,што ќе биде,колку ќе боли.Само како пецкање осетив.

8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Матичниот ти вели за природно?
    Јас со третава бременост, на претходни два царски, матичниот ми велеше природно да пробам, а кога на одделение бев на првото цтг во 9ти таму се крстеа на муабетот, ми закажаа одма царски, ивториот пат директ закажаа - еднаш царски секогаш царски...

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Не е така. Ако добро се сеќавам @Moira беше со првото царски а со второто природно. Извини Моира ако грешно те цитирам...

Сѐ зависи од човек до човек, како му зараснала раната, како бил изработен царскиот претходен... Колку време поминало, ма да и тоа е индивидуално.

И јас искрено би си разговарала со докторот во врска со катетерот особено ако сте во приватна болница и ако се пораѓате со царски.

Moira, Annath, slobodka and 2 others like this.
  10. m.i.g

m.i.g Популарен член

Мене катетерот ми го ставија пред тоа,па воопшто не болеше

Stasija likes this.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Сите ми велaт и препoрaчувaaт зa прирoднo. Пет и пoл гoдини ќе бидaт тoчнo oд цaрскиoт. Јaс секaкo сaкaм прирoднo, не сaкaм aнестезијa, никaквa. Кaј тебе секaкo не билo вoзмoжнo сo прирoднo пoрoдувaње, бидејќи е мaлo рaстoјaниетo меѓу две бременoсти. Не зa џaбе сoветувaaт нaјмaлку две и пoл гoдини дa пoминaт пoсле цезaреa. Инaку индивидуaлнo е, кaкo штo кaжa @Kaetana, мнoгу фaктoри влијaaт тукa.
    И дa, @Moira сo втoрoтo се пoрoди прирoднo пoсле цaрскиoт рез сo првoтo, мислaм oкoлу 4 гoдини рaзликa се кaј неa.

12. Moira

Moira Популарен член

Да, првото царски, второто природно после 4год. Го прашав докторот дали ќе можам да се породам природно, очигледно збунет ми одговори Ако се отвориш доволно - ќе се породиш.
    Фала ти докторе, и јас тоа го знаев :rofl:

Girl-Rabbit, vitamina, Annath and 3 others like this.
  13. Ејприл

Ејприл Активен член

После еден царски без разлика на временски период Постои голем ризик од пукање на матката и обилно крваренје затоа што за време на природен порагај не може да се предвиди јачината на контракциите и напоните и ризикот е голем после царски природен порагај затоа и ретко кој др се нафака а и јас не се нафатив затоа сега за трет пат си знаам дека ке биде сигурно царски ке си чекам 38недела и боже здравје да биде се во ред

14. Annath

Annath Форумски идол

Четворица доктори, меѓу кои и таа што ќе ме пораѓа ми кажаа дека може природно, башка што има доста случаи кои што после еден царски се породиле природно. Така што, ете, ќе си пробам, па со Господ напред :)

Smizzy, Kaetana, DigY and 1 other person like this.
  15. Ејприл

Ејприл Активен член

Дај боже да поминеш добро мене не ми се ризиковаше кога ми ги кажаја негативностите а и онака ке те тераат да потпишеш на твоја одговорност е послр царски природно барем во болницата во бт

Annath likes this.
  16. DigY

DigY Популарен член

bravo za hrabrosta i ostani taka hrabra. ako si naumila mora da uspeesh. plus pet god ne se malku da se regenerira matka.

Smizzy and Annath like this.
  17. Smizzy

Smizzy Популарен член

@Annath сестра ми е со првото царски, после 3 години природно, без никакви проблеми и компликации. Прави како си наумила и со лесно :)

Kaetana, Annath, DigY and 1 other person like this.
  18. slobodka

slobodka Популарен член

Две и пол години од два пораѓаја или две и пол години од прв царски до следното останување бремена?

19. Annath

Annath Форумски идол

Нaјмaлку две и пoл гoдини oд прв цaрски дo следнo зaчнувaње.

joy1 and slobodka like this.
  20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Зошто на нејзина одговорност?? Ако докторот ја прегледал, ѝ ја води бременоста, а со тоа ја гледа и матката во текот на бременоста, и ѝ кажува дека нема причина да не се породи природно ако сака, како е тоа на нејзина одговорност??

Додека сум во болница и под надзор на лекари, секогаш одговорноста ќе е нивна. Тоа што кај нас пробуваат да си го извадат газот од одговорност е резултат на трулиот систем.