Мене пред спиналната, баш осетив голема болка. А докторот кога виде ја направи лом сестрата зошто пред ама џабе, јас болките веќе си ги искркав.
Јас имам многу лошо искуство со катетерот ..... ми го ставија пред операција и едноставно ИЗГОРЕВ од болка !!!
Јас се пораѓав со хитен царски со целосна анестезија,катетер ми ставија пред операцијата.Искрено не почуствував во цела паника и возбуда ништо.Повеќе ме болеше вагиналниот преглед. Ми го стави ја,имав некое нелагодно чуство,па ајде ништо не течеше па покрај цела лоша ситуација па паники ништо не течеше,ајде пак го местеа,поместуваа па почна да тече урина Горе долу добро поминав со катетерот,а ми го извадија сабајлето после царскиот пред прв пат да станам од кревет.Пак истото,од возбуда дека треба да станам,како ќе биде,што ќе биде,колку ќе боли.Само како пецкање осетив.
Матичниот ти вели за природно? Јас со третава бременост, на претходни два царски, матичниот ми велеше природно да пробам, а кога на одделение бев на првото цтг во 9ти таму се крстеа на муабетот, ми закажаа одма царски, ивториот пат директ закажаа - еднаш царски секогаш царски...
Не е така. Ако добро се сеќавам @Moira беше со првото царски а со второто природно. Извини Моира ако грешно те цитирам... Сѐ зависи од човек до човек, како му зараснала раната, како бил изработен царскиот претходен... Колку време поминало, ма да и тоа е индивидуално. И јас искрено би си разговарала со докторот во врска со катетерот особено ако сте во приватна болница и ако се пораѓате со царски.
Сите ми велaт и препoрaчувaaт зa прирoднo. Пет и пoл гoдини ќе бидaт тoчнo oд цaрскиoт. Јaс секaкo сaкaм прирoднo, не сaкaм aнестезијa, никaквa. Кaј тебе секaкo не билo вoзмoжнo сo прирoднo пoрoдувaње, бидејќи е мaлo рaстoјaниетo меѓу две бременoсти. Не зa џaбе сoветувaaт нaјмaлку две и пoл гoдини дa пoминaт пoсле цезaреa. Инaку индивидуaлнo е, кaкo штo кaжa @Kaetana, мнoгу фaктoри влијaaт тукa. И дa, @Moira сo втoрoтo се пoрoди прирoднo пoсле цaрскиoт рез сo првoтo, мислaм oкoлу 4 гoдини рaзликa се кaј неa.
Да, првото царски, второто природно после 4год. Го прашав докторот дали ќе можам да се породам природно, очигледно збунет ми одговори Ако се отвориш доволно - ќе се породиш. Фала ти докторе, и јас тоа го знаев
После еден царски без разлика на временски период Постои голем ризик од пукање на матката и обилно крваренје затоа што за време на природен порагај не може да се предвиди јачината на контракциите и напоните и ризикот е голем после царски природен порагај затоа и ретко кој др се нафака а и јас не се нафатив затоа сега за трет пат си знаам дека ке биде сигурно царски ке си чекам 38недела и боже здравје да биде се во ред
Четворица доктори, меѓу кои и таа што ќе ме пораѓа ми кажаа дека може природно, башка што има доста случаи кои што после еден царски се породиле природно. Така што, ете, ќе си пробам, па со Господ напред
Дај боже да поминеш добро мене не ми се ризиковаше кога ми ги кажаја негативностите а и онака ке те тераат да потпишеш на твоја одговорност е послр царски природно барем во болницата во бт
bravo za hrabrosta i ostani taka hrabra. ako si naumila mora da uspeesh. plus pet god ne se malku da se regenerira matka.
@Annath сестра ми е со првото царски, после 3 години природно, без никакви проблеми и компликации. Прави како си наумила и со лесно
Зошто на нејзина одговорност?? Ако докторот ја прегледал, ѝ ја води бременоста, а со тоа ја гледа и матката во текот на бременоста, и ѝ кажува дека нема причина да не се породи природно ако сака, како е тоа на нејзина одговорност?? Додека сум во болница и под надзор на лекари, секогаш одговорноста ќе е нивна. Тоа што кај нас пробуваат да си го извадат газот од одговорност е резултат на трулиот систем.