Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

и мене така ми велеа,дека мајката на жената што се порага не треба да знае :lol:

fana likes this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мајка ми не сакаше да знае, а татко ми ми се јави некој ден пред царски и ме замоли да му кажам кога ме закажаа, а неа не и кажа. :D Мене лично не ми беше проблем, на сите останати блиски им кажав, фактички само мајка ми не знаеше. :) Како сакате правете си, јас имав многу лесен пораѓај без разлика што ете не криев.

Meckicja likes this.
  3. m.i.g

m.i.g Популарен член

Јас не верувам во тие бабини деветини дека мајката на родилката на треба да знај,од чист пример,баба ми (на мајка ми мајка) ја носела мајка ми на пораѓај,па ме родила прелесно за 5 мин.Не можела да не знај баба ми бидејќи во тоа време живееле моите кај нив.

Kaetana, Bebulleee, Momichka and 2 others like this.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Јас ѝ се јавив на мајка ми и ѝ кажав дека сум во болница и дека имам болки па лесно и брзо се породив. За мене е глупост тоа дека мајката на родилката не смее да знае.

5. mariz

mariz Форумски идол

Тоа е само измислено така... но точната варијанта е да не знае мајката, за да не се грижи многу многу, зашто нели и порано раѓале по подолго време (зависи) :) Па мајката ке пукне од грижи до кај е што е :D

Paka, Meckicja, Kaetana and 5 others like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И јас така знам - не се кажува за да не те мислат :)

Paka, Kaetana, duffi and 6 others like this.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Така е точно, оти се гриже мајката и затоа не се кажува нејзе. Ама врска нема тоа со породувањето дали ќе биде тешко или лесно и колку ќе трае. Јас по мене си кажувам. Кога ѝ се јавив на мајка ми, ми кажа Јас вчера и денеска цел ден те мислам и предосеќам дека има нешто. Не знам ете.

Momichka and mariz like this.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Јас затоа толку лесно и брзо се породив, дека мајка ми не знаеше дека одам на преглед, а уште помалку дека се пораѓам:rofl:
    Дури кога се породив не можевме да ги добиеме, си излегле да шетаат без телефони, па мораше по улици да ги бараат.

Momichka, Meckicja, eli25 and 7 others like this.
  9. Среќичка

Среќичка Популарен член

Хаха ме насмеа. И јас мислам дека нема да кажам, сакам изненадување да биде. :rofl:

Ano likes this.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Мојте знаеа дека ќе се пораѓам,дури додека мајка ми не дојде во болница да ме види мислам по 18часа болки мачења јас тогаш сњ породив во рок од 15мин.

irenna likes this.
  11. Bicc

Bicc Истакнат член

Мамички еве ме и мене на темава... 31 недела, бебчо се завртел карлично (сака со газето да испаѓа) има уште време до пораѓај ама докторкава на приватно ми е малку скептична, ваљда нема да се преврти до крај, додека матичниот ме тера да лазам по 3-4 круга околу маса, секој ден! Некоја со слично искуство за совет?

Инаку не разбирам зошто ако е карлично автоматски си за царски, по приватниве не се нафаќаат за природно... Јас сум родена карлично и мама вика полесно поминала со мене (прва) отколку со сестра ми...

12. fana

fana Форумски идол

И мoетo е истo. Oд 27мa неделa нaвaму е кaрличнa (36 + сум). Кaј првoрoтки ризикoт бил гoлем зa вaгинaлнo пoрoдувaње сo кaрличнo бебе првенственo штo глaвчетo (кaкo нaјгoлем дел) излегувa пoследнo и мoжнo е дa зaглaви a другa причинa и прекин нa дoтoкoт нa крв вo пaпoчнaтa врвцa дoдекa бебетo излегувa.Oд 27мa неделa прaвев вежби и јaс aмa дoсегa се немa зaвртенo,a сo секoј пoминaт ден шaнсите дa се сврти се се пoмaли. Ни вo држaвнo ни вo привaтнo немa дa те пoрoдaт вaгинaлнo сo кaрличнo бебе. Гoспoд дa не чувa и нaс и бебињaтa здрaви и живи, секaкo тoa е нaјвaжнo:inlove:

Momichka, Bicc, kukla21 and 1 other person like this.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Кај мене второво цело време беше со главчето надолу. Во 32 недела беше карлично завртено. Ама во 36 недела пак беше со главчето надолу. Така што не се грижи, може да се сврти и непосредно пред породувањето. Само со убава мисла и со лесно!

Bicc likes this.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Moite znaeja, isto i negovite. Pa se porodiv prelesno
    Gluposti zivi :)

kukla21 likes this.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Јас најтазе со искуство :) 31ва нед бебе супер надолу (така цела бременост го носев), и контрола во 34та бебе карлично, леле паники (првото природно родено, па почнав паника да си правам дека не сакам царски)... и 2 недели до следна контрола збеснав мислам... а големки бебиња си имам, па природно ке ме намачеа ако останеше така. И на контрола наредна во 36та бебе со глава надоле, ме израдува :) Еве бев и во Чаир веќе во 37ма и со главчето е надоле :inlove:
    Инаку и јас прво бебе на мајка ми, родена сум карлично и мајка ми прелесно поминала, а сестра ми нормален пораѓај, второ многу потешко :) двете по 3200г сме родени.
    Инаку лежев со перници под кичма убаво подигната (таков совет добив)... и уште еден добив но не практикував ми беше тешко така се укочував, кучешка поза и задникот што погоре да го креваш, а главата навнатре да ја пикаш... (ваљда убаво објаснив).

Bicc and mal.ecka like this.
  16. Bicc

Bicc Истакнат член

Ќе видиме сега на за една недела на контрола, колку делува ова со лазењево не знам ама боли стомакот додека лазам, ваљда има дејство само што мене паника ме фаќа не сакам многу да се напрегам како и да биде нека не чува Господ, веќе е нормално и царскопт рез често се практикува, што од потреба што од страв... ќе известам за резултат од лазењево :)))

mariz and fana like this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Пробај и со перниците под кичма/задник... треба убаво да се кренеш и се напрчува стомакот нанапред, ваљда му дава повеќе простор на бебето така... :)

Bicc likes this.
  18. ada21

ada21 Популарен член

Мами ве боли ли раната некогаш ? 3 месеца има поминато а денес на 2 пати имав како болка кај раната. Незнам дали е од времето сите што викаат , нормално ли е?

19. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Нормално е, промена на време. Ако е поголемата болката напиј се кетонал/бруфен...

ada21 likes this.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Денес ме штрекаше. Изгледа од промена на време.

ada21 likes this.