Цвеќе

Discussion in 'Дом' started by Lastbreath, Jun 11, 2010.

1. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Повели:

http://www.artnit.net/flora-doma/item/1800-ukrasna-detelina-zečja-detelina.html

toogood and Jordanovska-K like this.
  2. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Сакам да знам каде можам да најдам вештачка орхидеја??? Дали некој знае? |(

3. Westlife

Westlife Популарен член

Девојки добив на подарок божиќно цвеќе. Ме интересира дали е потребно да биде во потопла просторија,поладна, дали сака повеќе вода и сл.

4. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Здраво, го обожавам ова цвеќе, во Италија е традиција да се подарува или купува за Божиќ. За време на зимскиот период се чува внатре во просторија која е убаво осветлена ама никако близу до парно и никако директно на сончева светлина. Нема потреба од многу вода кога ептен земјата ќе ја осетиш сува стави малку водичка ама не ги мокри лисјата. Пресади ја во мај месец во поголема саксија за да има место и во лето извади ја надвор на тераса (доколку ја имаш) ама обавезно под сенка, никако на сонце. Барем јас вака правев, можеби некој е поексперт од мене, ама на овој начин мене долго ми живееше.

Westlife likes this.
  5. blackbeauty123

blackbeauty123 Истакнат член

Сакам да посадам цвеќиња во двор , дали знае некој како е подобро со семинја или со пресадување на саксиски цвекиња во двор? :)

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Да не посади досега? :D Не знам како е подобро, ама јас би си купила семиња.

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Од семиња се сади периодот март-април, а сега веќе во јуни најдобро е веќе готови садници.

8. mariatim

mariatim Популарен член

Имaм вo двoр oд ниските трендaфилчињa,пoлни се сo цвет нo листoви немaaт,и мн некaкo безвезе ми изгледaaт,кo исушени сo тoa грaнчињaтa гoли.Некoе решение,средствo дaли имa нз билo штo дa рaззелнaт дa се oпoрaвaт ?

9. bebaa

bebaa Популарен член

[​IMG] знаете ли како му е правото име на цвекево.Го знам како шеќерче ама на интернет како такво ништо неможам да најдам за него.

10. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Имам десетина чувар куќи ама цреповите им се огромни, татко ми ги садел.
    Сакам да купам некои помали, поштосни црепчиња и да ги пресадам, ќе им биде ли нешто?
    Иначе ги вадам еднаш на 7-8 дена и гајле немаат.

11. Elichka

Elichka Популарен член

Немаат гајле, само гледај да ги пресадиш со се корен за подобро да се адаптираат. Исто така, нека не бидат многу мали саксиите бидејќи тие ќе се размножуваат па да не дојде многу често да се пресадуваат. Многу издржливи билки се, јас прво ги чував во саксија, меѓутоа ги пресадив надвор во камењар и сега растат поубаво од било кога. Ни од снег ни од мраз немаат гајле. И внимавај да немаат многу вода во саксиите, главно од тоа може да ти се уништат. :)

Umbrella22 likes this.
  12. bebaa

bebaa Популарен член

IMAG0774.jpg Жени пред месец дена си купив глоксинија и се беше супер додека не ја заборавив тацната со вода вечерта да ја истурам по саат време бидејки не сакала вода многу,па ја вадев на неколку дена преку тацната под црепчето.Сега ми умираат цветовите,а веке неколлу дена не ја вадам.Вака ми изгледа.Што да правам совет?

Last edited: Aug 8, 2016
    stetoskop likes this.
  13. Antebellum

Antebellum Популарен член

Немаш слика ставено. Јас едно исто го преполнив, па после го спасував со пресадување... И да ти кажам право сега гледам дека сум го спасила.

14. bebaa

bebaa Популарен член

Eve ja zakaciv :)

15. bebaa

bebaa Популарен член

Еве ме пак,го пресадив цвекето вајда ке се спаси,ама решив и за секој случај да му пресечам лист и да си изртам ново.Е сега незнам само дали на светло треба да го ртам или на темно,и колку време се рти?На интернет само прочитав дека може и од кромпирот и од листот да се размножува,а колку време од листот неможам да најдам.Видео најдов резанки од лист се ставаат во пластични мали чашки со земја и се затвараат во кеса.На руски беше и не разбрав каде се чуваат и колку време.

16. Tinushka

Tinushka Популарен член

На светло ,за две недели би требало да пушти коренчиња , ќе знаеш дали му одговара местото по тоа дали доле на дното кај што му е стеблото ,од водата се прават кругчиња.

Antebellum likes this.
  17. bebaa

bebaa Популарен член

Ама во земја ги ртам не во вода.Така видов на видеото.

18. bebaa

bebaa Популарен член

Домакинки :P знаете ли нешто против вошки на цвеке.Имам едно целото стана со вошко како лепливи црни а како шербет да пуштаат на листот светка дури листов.Пробав со раствор од оцет ми кажаа ама еве ги уште се тука.

19. Tinushka

Tinushka Популарен член

Јас прочитав на нет за спреј од босилок ,за инсекти на цвекиња .
    Кај мене помогна , се надевам и кај тебе .
    Во тенџере ќе ставиш 4 чаши вода да зоврие , па после ќе додадеш 2 лаж босилок да се вари 5 мин .
    И после откако ќе се олади ќе ставиш 1 лажица сјај (било каков) . Со прскалка испрскај и тоа е тоа =)

Antebellum and bebaa like this.
  20. bebaa

bebaa Популарен член

Се гледа дека нова сум во цвекарствово :).Пак со прашање сум.Имам бегонија семпрефлоренс али мојава не цвета незнам зошто,а порасна голема како грмушка.Цветче ни за лек.Ја потхранував со течно губриво и пак ништо.Само нови гранчиња и ливчиња пушта цело лето а цветче никаде.Што може да биде?

Antebellum likes this.