Цезар салата

Discussion in 'Рецепти' started by Mayyya, Jun 29, 2011.

  1. Elena69221

    Elena69221 Популарен член

    Joined:
    Aug 8, 2011
    Messages:
    2,352
    Likes Received:
    3,519
    Gender:
    Female
    Дали јас сум единствената што никогаш нема пробано цезар салата? :drunk:
    Кога ќе седнам на јадење со друштво, секогаш има некој што јаде ова, ама не ми изгледа вкусно. Којзнае... :D
     
  2. LaraSolare

    LaraSolare Популарен член

    Joined:
    Feb 15, 2013
    Messages:
    865
    Likes Received:
    6,618
    Gender:
    Female
    Јас Цезар салата со години гледав други како ја јадат и се чудев.Не преферирам да мешам многу дури и салата кога јадам па затоа се посебно обично си јадам.Но летово не знам од каде и како решив да пробам и премногу ми се допадна ! Ние со дечко ми и дома сами ја правиме, еве баш вечер не можам да дочекам да јадеме :)

    Еве како ја правиме ние:
    -1 стек печен на скара ( го порачуваме околу 100тина денари излегува)
    -Марула една ипол или две
    -1ипол пакетче кубети(само на Лукоил ги имам сретнато 11 денари е едно)
    -Цезар прелив 135 денари е во Рамстор,250-300мл некаде е, во стаклено шишенце(само овој го имаме пробано и препрепревкусен е, има еден поголема грамажа а 70тина денари е ама не знам каков е , некој ако го пробал нека пише импресии)
    -6-7 маслинки ситно исецкани
    -пармезан(има во рамстор 40грама во кесички 37 денари е(ситен е како трошки, знае ли некој од оној како на тенки ливчиња што е каде може да се најде?)

    Вака со ове состојки најмногу ми се допаѓа, не ми иде некако тој преливот со домат или краставица.Исто би додала и онаа сушена сланина што е , во Твинс со таква ја прават и убаво е:)
     
  3. Valerin

    Valerin Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,717
    Likes Received:
    5,279
    Минатото лето решив да експериментирам, подготвувајќи ја салатава во домашни услови. Вреди да се проба, мене одлично ми излезе. :)

    Состојки:

    - Едно парче стек исечкан на коцки

    - Коцки леб или кубети

    - Еден мал домат

    - Кромид

    - Два листа марула

    - Сенф

    - Лимун

    - Павлака

    - Мајонез

    - Масло за јадење или зејтин

    - Оцет

    - Бибер

    Подготовка:

    Претходно исечканиот стек го пржите во тавче, и откако ќе биде готов го тргате на страна.
    Во истото тавче во кое се пржел стекот ги додавате и коцките леб. Доволно е малку да поруменат и станат крцкави за да ги тргнете од оган. Потоа ги ставате во истиот сад со стекот. Доматот исто така го сечкате на ситни парченца, додека кромидот на тенки крукчиња. Откако кромидот и доматот ќе ги додадете, следни се листовите марула кои ги кинете со рака или сечете со нож (во зависност од тоа дали преферирате поситни или покрупни листови). Но, имајте предвид дека претходно подготвените состојки мора да бидат студени, како листовите марула би останале свежи и крцкави. Откако и тоа ќе го сторите, врз сето досега подготвено ставате две лажици зејтин или масло, и по желба неколку капки јаболков оцет. Сето тоа добро го промешувате.

    Следна е подготовката на сосот кој го прелевате врз салатата.
    Земате еден мал сад во кој ставате половина лажичка сенф, две - три капки лимун, три лажици павлака и една лажица мајонез. Додавате бибер, и промешувате. Доколку сосот ви се чини премногу густ може да додате една до две лажици вода за да го разредите. На крај одозгора го додавате и претходно подготвениот сос.

    Во прилог ви прикачувам фотографија, за да видите како ми испадна. Добар апетит!

    [​IMG]
     
    Last edited: Nov 12, 2015
    Acka22, Ctete, Libera and 5 others like this.
  4. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,116
    Likes Received:
    91,364
    Gender:
    Female
    Да кажам и јас како ја подготвувам цезар салатата ,за која што добивам многу пофалби во последно време :D

    За сос : павлака 2лажици, мајонез 2лажици , малку сенф , вочестер 1лажица, коњак една лажица,сол,бибер по вкус додавам и малку балзамико оцет .

    Стек околу 100-150гр и 1-2 марули во зависност од апетитот :D и кубети

    Марулата ја дробам и и додавам сол, врз неа ставам стек,па полевам со сос и на крај кубети .

    Еве и слика од пред две вечери :lol:
    12246774_985319314842680_6530618859386277594_n.jpg
     
    LejlaD, Acka22, Ctete and 6 others like this.
  5. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,374
    Likes Received:
    108,082
    Gender:
    Female
    Невесто ти фали пармезан и патлиџанчиња шерчиња. И пршутка препечена на скара ;)
     
    Annath and Viktorijaaa5 like this.
  6. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Најубавата салата. Често ја јадам низ град кога искачам. А знам и да си направам дома сам.
    Најубава ми е во Џино (ја служат без домати, ама пак е убава), па во Гнездо, па во Гет Кафе.
     
  7. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,710
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    Цезарот во Џино мене ми е тапа, мала и штура порција.
    Во Маргер е со многу интензивен шмек од дресингот, иако на прв залак е необична, според мене таму е најубава.
    Не е лоша и во Дион и Барбакан.
     
  8. praski4e

    praski4e Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    988
    Likes Received:
    1,128
    Gender:
    Female
    Цезар салата


    Потребни состојки
    за преливот
    • 20 мл. балзамиран оцет
    • 1 лажица маслиново масло
    • 100 грама мајонез и 1 лажица павлака
    • 20 мл. Brandy

    за салатата
    • 1 Кришка леб
    • Краставица
    • Зелена салата
    • Домати
    • рендан пармезан
    • 100-150 гр. Пилешко
    • малку Црн пипер

    Подготовка
    Зелената салата ја сечеме. Ја сервираме во длабока чинија. Пилешкото филе го сечеме на коцки. Го ставаме во тава со загреано масло да се пржи со вегета и црн пипер. Кога ќе се пропржи пилешкото, го вадиме на чинија и го оставаме да се олади.
    Лебот го сечеме на коцки и него го ставаме во тавата каде што се пржеше пилешкото, за да се пропржи. Промешуваме и веднаш штом ќе се пропржат коцките леб ги вадиме на чинија и ги оставаме да се оладат. Краставицата ја сечеме на коцки и ја ставаме во подлабок сад. И доматот го сечкаме на коцки и го ставаме во садот. Во садот ги додаваме испрженото пилешко на коцки и испржените коцки леб. Состојките ги Ѓпромешуваме и ги ставаме врз зелената салата. Мајонезот го мешаме со оцетот,маслото,павлаката и коњакот. Зачинуваме со малку сол,црн пипер и убаво промешуваме за состојките да се изедначат. Со ова ја прелеваме салатата. На крајот ставаме рендан пармезан.
     
    Acka22 likes this.
  9. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    1,674
    Likes Received:
    2,929
    Gender:
    Female
  10. Βικτωρία

    Βικτωρία Истакнат член

    Joined:
    Jun 29, 2017
    Messages:
    521
    Likes Received:
    3,667
    Gender:
    Female
    Acka22 likes this.
  11. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,620
    Likes Received:
    9,493
    Во кои маркети има Ворчестер сос?
     
  12. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    4,604
    Likes Received:
    14,916
    Gender:
    Female
    Дали некоја има пробано цезар салата да направи со готов сос? Зедов пред некој ден, онака го пробав и не можам да се одлучам дали ми е убав.. (facepalm) некако ми е чуден и ми остана ненаправена салатата..
     
  13. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,934
    Likes Received:
    6,789
    Gender:
    Female
    Јас имам правено, добра беше, само што мене повеќе ми се допаѓа кога сама го правам сосот.
     
    eliesaab likes this.
  14. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,766
    Likes Received:
    145,268
    Да, со Хеинз некогаш.
    Дома по мој терк повеќе го сакам.
     
    eliesaab likes this.
  15. Dentina

    Dentina Форумски идол

    Joined:
    Feb 3, 2011
    Messages:
    4,099
    Likes Received:
    42,384
    Во УСА ја правев( и јадев) со Ranch прелив, мислам дека и во мк го има, таков беше рецептот на ресторанот во кој работев и чери домати, и ајсберг сла, не е баш марула но слично.
    Сега често преливот го заменувам со мајонез помешан со млеко со малку додадена сол, кубети правам сама, а пилешкото со сенф го маринирам.
    Или пармезан или грана падано, а имам и со обична гауда правено, ок ми е. Има многу варијанти, оригиналната мислам со anchovies е, тие не ги можам баш.
     
  16. S.W.A.G

    S.W.A.G Популарен член

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    1,358
    Likes Received:
    8,914
    Gender:
    Female
    Јас ја правам вака:
    Марула, домат, домашни кубети (лепче со зачини запечени на тостер), малку лимонов сок, мајонез, тенки парченца кашкавал и месо какво имам некогаш стек некогаш чајна или кулен. Вака ми е највкусна а и сите што ја имаат пробано кажаа дека е најубавата салата што ја пробале :inlove:
     
  17. ninja35

    ninja35 Форумски идол

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Messages:
    2,682
    Likes Received:
    88,174
    мојата...:D

    IMG_20200215_202627.jpg
     
    elimkd, LejlaD, Sexybaby86 and 4 others like this.
  18. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    851
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    Здраво.
    Ме интересира дали ставате јајце, домат, маслинки, златна мешавина?
    Јас кога сум правела ставам марула, стек, кубети, коцки кашкавал и прелив. Сакам да сменам нешто, ставал ли некој од горенаведените состојки?
     
  19. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2020
    Messages:
    2,359
    Likes Received:
    9,321
    Gender:
    Female
    Ставам и јајце (само за другите, јас не јадам ради нетолерантност а поубаво ми е со јајце) и шери томато 3-4 на пола пресечени (ако немам може и обичен патлиџан). Маслинки и златна мешавина не. Не ми одат. Другите состојки сите што ги пиша освен кашкавал,тоа не ставам. Кубетите сама ги правам зошто не ми се допаѓаат купечките: На кришки од леб за тост, мачкам некоја капка маслинов зејтин, наросувам сол, хербални зачини (обично медитеранска мешавина) и лук во прав. Ги сечам на коцки и ги ставам во тавче за палачинки малку да се заруменат, ама без зејтин. Преливот го правам со павлака, мајонез и малку сенф.
     
    mal.ecka likes this.
  20. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,934
    Likes Received:
    6,789
    Gender:
    Female
    Домат и краставица имам ставано, јајце, маслинки и златна мешавина не.