Цезар салата

Дискусија во 'Рецепти' започната од Mayyya, 29 јуни 2011.

  1. Elena69221

    Elena69221 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.313
    Допаѓања:
    3.380
    Пол:
    Женски
    Дали јас сум единствената што никогаш нема пробано цезар салата? :drunk:
    Кога ќе седнам на јадење со друштво, секогаш има некој што јаде ова, ама не ми изгледа вкусно. Којзнае... :D
     
  2. LaraSolare

    LaraSolare Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    6.609
    Пол:
    Женски
    Јас Цезар салата со години гледав други како ја јадат и се чудев.Не преферирам да мешам многу дури и салата кога јадам па затоа се посебно обично си јадам.Но летово не знам од каде и како решив да пробам и премногу ми се допадна ! Ние со дечко ми и дома сами ја правиме, еве баш вечер не можам да дочекам да јадеме :)

    Еве како ја правиме ние:
    -1 стек печен на скара ( го порачуваме околу 100тина денари излегува)
    -Марула една ипол или две
    -1ипол пакетче кубети(само на Лукоил ги имам сретнато 11 денари е едно)
    -Цезар прелив 135 денари е во Рамстор,250-300мл некаде е, во стаклено шишенце(само овој го имаме пробано и препрепревкусен е, има еден поголема грамажа а 70тина денари е ама не знам каков е , некој ако го пробал нека пише импресии)
    -6-7 маслинки ситно исецкани
    -пармезан(има во рамстор 40грама во кесички 37 денари е(ситен е како трошки, знае ли некој од оној како на тенки ливчиња што е каде може да се најде?)

    Вака со ове состојки најмногу ми се допаѓа, не ми иде некако тој преливот со домат или краставица.Исто би додала и онаа сушена сланина што е , во Твинс со таква ја прават и убаво е:)
     
    На Libera, mal.ecka и Waka-waka им се допаѓа ова.
  3. Valerin

    Valerin Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.246
    Минатото лето решив да експериментирам, подготвувајќи ја салатава во домашни услови. Вреди да се проба, мене одлично ми излезе. :)

    Состојки:

    - Едно парче стек исечкан на коцки

    - Коцки леб или кубети

    - Еден мал домат

    - Кромид

    - Два листа марула

    - Сенф

    - Лимун

    - Павлака

    - Мајонез

    - Масло за јадење или зејтин

    - Оцет

    - Бибер

    Подготовка:

    Претходно исечканиот стек го пржите во тавче, и откако ќе биде готов го тргате на страна.
    Во истото тавче во кое се пржел стекот ги додавате и коцките леб. Доволно е малку да поруменат и станат крцкави за да ги тргнете од оган. Потоа ги ставате во истиот сад со стекот. Доматот исто така го сечкате на ситни парченца, додека кромидот на тенки крукчиња. Откако кромидот и доматот ќе ги додадете, следни се листовите марула кои ги кинете со рака или сечете со нож (во зависност од тоа дали преферирате поситни или покрупни листови). Но, имајте предвид дека претходно подготвените состојки мора да бидат студени, како листовите марула би останале свежи и крцкави. Откако и тоа ќе го сторите, врз сето досега подготвено ставате две лажици зејтин или масло, и по желба неколку капки јаболков оцет. Сето тоа добро го промешувате.

    Следна е подготовката на сосот кој го прелевате врз салатата.
    Земате еден мал сад во кој ставате половина лажичка сенф, две - три капки лимун, три лажици павлака и една лажица мајонез. Додавате бибер, и промешувате. Доколку сосот ви се чини премногу густ може да додате една до две лажици вода за да го разредите. На крај одозгора го додавате и претходно подготвениот сос.

    Во прилог ви прикачувам фотографија, за да видите како ми испадна. Добар апетит!

    [​IMG]
     
    Последна измена: 12 ноември 2015
    На Acka22, Ctete, Libera и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    4.097
    Допаѓања:
    64.965
    Пол:
    Женски
    Да кажам и јас како ја подготвувам цезар салатата ,за која што добивам многу пофалби во последно време :D

    За сос : павлака 2лажици, мајонез 2лажици , малку сенф , вочестер 1лажица, коњак една лажица,сол,бибер по вкус додавам и малку балзамико оцет .

    Стек околу 100-150гр и 1-2 марули во зависност од апетитот :D и кубети

    Марулата ја дробам и и додавам сол, врз неа ставам стек,па полевам со сос и на крај кубети .

    Еве и слика од пред две вечери :lol:
    12246774_985319314842680_6530618859386277594_n.jpg
     
    На Acka22, Ctete, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    8.685
    Допаѓања:
    47.862
    Пол:
    Женски
    Невесто ти фали пармезан и патлиџанчиња шерчиња. И пршутка препечена на скара ;)
     
    На Annath и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  6. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    2.909
    Најубавата салата. Често ја јадам низ град кога искачам. А знам и да си направам дома сам.
    Најубава ми е во Џино (ја служат без домати, ама пак е убава), па во Гнездо, па во Гет Кафе.
     
  7. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    3.542
    Пол:
    Женски
    Цезарот во Џино мене ми е тапа, мала и штура порција.
    Во Маргер е со многу интензивен шмек од дресингот, иако на прв залак е необична, според мене таму е најубава.
    Не е лоша и во Дион и Барбакан.
     
  8. praski4e

    praski4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    272
    Пол:
    Женски
    Цезар салата


    Потребни состојки
    за преливот
    • 20 мл. балзамиран оцет
    • 1 лажица маслиново масло
    • 100 грама мајонез и 1 лажица павлака
    • 20 мл. Brandy

    за салатата
    • 1 Кришка леб
    • Краставица
    • Зелена салата
    • Домати
    • рендан пармезан
    • 100-150 гр. Пилешко
    • малку Црн пипер

    Подготовка
    Зелената салата ја сечеме. Ја сервираме во длабока чинија. Пилешкото филе го сечеме на коцки. Го ставаме во тава со загреано масло да се пржи со вегета и црн пипер. Кога ќе се пропржи пилешкото, го вадиме на чинија и го оставаме да се олади.
    Лебот го сечеме на коцки и него го ставаме во тавата каде што се пржеше пилешкото, за да се пропржи. Промешуваме и веднаш штом ќе се пропржат коцките леб ги вадиме на чинија и ги оставаме да се оладат. Краставицата ја сечеме на коцки и ја ставаме во подлабок сад. И доматот го сечкаме на коцки и го ставаме во садот. Во садот ги додаваме испрженото пилешко на коцки и испржените коцки леб. Состојките ги Ѓпромешуваме и ги ставаме врз зелената салата. Мајонезот го мешаме со оцетот,маслото,павлаката и коњакот. Зачинуваме со малку сол,црн пипер и убаво промешуваме за состојките да се изедначат. Со ова ја прелеваме салатата. На крајот ставаме рендан пармезан.
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IamSexyAndIKnowIt

    IamSexyAndIKnowIt Популарен член

    Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.746
    Пол:
    Женски
    Snapchat-733119012819536862.jpg
     
    На Acka22, Ctete, Ema.Sk и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Βικτωρία

    Βικτωρία Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    3.655
    Пол:
    Женски
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.785
    Во кои маркети има Ворчестер сос?